Minivacanţă de patru zile pentru bugetari. Ce se întâmplă cu angajaţii din privat

Bugetarii vor avea parte de o mini-vacanță de patru zile în perioada 21-24 ianuarie. Angajații din privat au doar trei zile libere.

20 ian. 2023, 07:25
Minivacanţă de patru zile pentru bugetari. Ce se întâmplă cu angajaţii din privat

Minivacanţă Ziua Unirii 2023. Potrivit Codului Muncii, 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor, este sărbătoare legală pentru angajații de la stat și privat.

Pentru bugetari, Guvernul a decis ca și ziua de 23 ianuarie să fie liberă pentru a face ”punte”. Excepție fac salariații din domeniul sanitar, ordine publică și celelalte sectoare considerate esențiale.

Așadar, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române care e pe 24 ianuarie, după cum scrie în Codul Muncii, salariații din țara noastră, indiferent dacă activează la stat sau în mediul privat, beneficiază de timp liber. În zilele nelucrătoare de sărbătoare legală, salariații trebuie să primească timp liber, dar există și categorii de angajați care trebuie să meargă la lucru chiar și în aceste zile.

Minivacanţă de Ziua Micii Uniri 2023. Când recuperează bugetarii ziua liberă în plus pentru puntea din ianuarie

Concret, este vorba despre angajații din unitățile sanitare sau cele de alimentație publică, precum și despre locurile de muncă în care activitatea nu se poate întrerupe din cauza caracterului procesului de producție sau specificul activității. Pentru aceștia, Codul Muncii stabilește compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă aceștia nu pot primi timp liber, au dreptul de a primi un spor de cel puțin 100% din salariul de bază.

Dacă angajatorii nu acordă salariaților de timp liber în zilele nelucrătoare sau nerecompensarea lor pentru munca în respectivele zile, pot primi amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

Astfel, potrivit HG 1.555/2022, bugetarii au parte, în 2023, de trei zile libere în plus față de cele 15 zile de sărbători legale, una dintre ele fiind acordată în preajma Zilei Unirii Principatelor. Mai exact, aceștia vor primi liber și în 23 ianuarie (luni), astfel că se vor bucura, de la sfârșitul acestei săptămâni, de o minivacanță de patru zile.

Angajații din sectorul privat trebuie să solicite patronilor o zi de concediu pentru a beneficia și ei de cele patru zile libere.

VOUCHERE FACTURI 2023. E obligatoriu, informaţie oficială pentru cei care NU stau la adresa din buletin

Lista zilelor libere rămase în 2023

14 aprilie: Vinerea Mare la ortodocși / 7 aprilie: Vinerea Mare la catolici;
16 aprilie / duminică – 17 aprilie / luni: Paștele ortodox; 9 aprilie / duminică și 10 aprilie / luni: Paștele catolic;

1 mai / luni: Ziua Muncii;
1 iunie / joi: Ziua Copilului; Minivacanţă 
4 iunie / duminică: Rusalii, 5 iunie / luni: A doua zi de Rusalii;

15 august / marți: Adormirea Maicii Domnului; Minivacanţă 
30 noiembrie / joi: Sfântul Andrei;

1 decembrie / vineri: Ziua Națională a României;
25 decembrie / luni: 26 decembrie / marți – Crăciunul