Minivacanţă Paşte 2025. Codul muncii prevede că salariații, cu ocazia Paștelui, de o minivacanță de patru zile. Minivacanța este acordată, lucrătorilor, în funcție de confesiune, catolică sau ortodoxă, conform calendarului religios. Anul acesta, Paștele ortodox coincide cu cel catolic, astfel că nu vor exista perioade diferite de sărbătoare.
Astfel, zilele libere acordate cu ocazia Paștelui, indiferent dacă vorbim despre cel ortodox sau despre cel catolic, sunt 18 aprilie – Vinerea Mare și 20 plus 21 aprilie – prima și a doua zi de Paști. În cazul în care angajatorul nu poate acorda cele patru zile libere, iar angajații trebuie să lucreze și în zilele de sărbătoare, trebuie recompensați.
Vorbim aici despre cei care lucrează în unitățile sanitare și în unitățile de alimentație publică, dar și în locurile în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.
Minivacanţă Paşte 2025. Ce prevede legea pentru cei obligați să lucreze
Codul muncii prevede că salariaţii au dreptul la zile libere cu ocazia sărbătorilor legale naţionale, însă anumite categorii de angajaţi trebuie să se prezinte la muncă şi aceste zile de Paşte.
Drept urmare, dacă trebuie să muncească și în astfel de zile, libere, salariații trebuie să primească, în compensare, alte zile libere, corespunzător celor lucrate. Legea prevede un termen de 30 de zile în care angajatul trebuie să primească aceste zile libere.
În cazul în care, din motive justificate, nu se pot acorda zile libere, salariații trebuie să beneficieze de un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază.
Pentru neacordarea de timp liber în sărbătorile legale sau pentru nerecompensarea muncii în aceste zile, angajatorii riscă amenzi de până la 10.000 de lei.