Minorii condamnaţi pentru omor şi viol ajung în CENTRE DE DETENŢIE. Ce activităţi au şi cum sunt trataţi acolo

Mulţi români au impresia că un minor care săvârşeşte o faptă penală ajunge într-o şcoală de corecţie. De fapt, la ora actuală, în România nu există nicio şcoală de corecţie. Minorii delicvenţi ajung în Centrele de detenţie şi educative subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Până în prezent, aceste centre au avut în custodie peste 1000 de minori condamnaţi pentru omor, viol sau tâlhărie. În cele cinci centre administrate de ANP încap în jur de 1500 de tineri.

07 mai 2014, 08:47

În sistemul penitenciar românesc nu mai există începând cu data de 01 februarie 2014 penitenciare pentru minori şi tineri. Aceastea au fost reorganizare în Centre de detenţie şi Centre educative. În momentul actual există cinci astfel de centre: Centrul de detenţie Craiova, Centrul de detenţie Tichileşti, Centrul de detenţie Târgu Mureş, Centrul educativ Târgu Ocna şi Centrul educativ Buziaş.

Capacitatea totală a celor cinci centre este de 1452 de locuri. Potrivit Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Centrul de detenţie Craiova are o capacitate de 504 locuri şi 580 paturi instalate. De la înfiinţare până la sfârşitul lunii martie 2014, la Craiova au fost custodiate 334 de persoane. 

Centrul de detenţie Tichileşti are capacite de 464 locuri şi 449 paturi instalate, aici fiind custodiate 328 de persoane, în timp ce la Centrul de detenţie Târgu Mureş, cu o capacitate de 258 locuri şi 565 paturi instalate, au fost închişi 413 minori. 

Centrul educativ Buziaş, cu 128 locuri de cazare şi 128 paturi instalate, a avut în custodie 105 de persoane, iar Centrul educativ Târgu Ocna, cu 98 locuri de cazare şi 91 paturi instalate, doar 52 de persoane. 

Centrele de detenţie custodiază persoane care au săvârşit fapte penale în stare de minoritate, adică înainte de împlinirea vârstei de 18 ani.

„Minorii ajung în aceste centre indiferent de natura infracţiunii săvârşite, vârsta la momentul pronunţării hotărârii, ori alte aspecte legate de infracţiune sau de persoana infractorului. Individualizarea sancţiunii sub aspectul naturii, duratei ori al măsurilor şi obligaţiilor impuse persoanei sancţionate penal se face, însă, ţinând cont atât de natura infracţiunii săvârşite, cât şi de persoana infractorului”, au declarat reprezentanţii ANP pentru RomaniaTV.net.

În centrele de detenție pentru minori se aplică regimurile deschis, semideschis și închis.

La sfârşitul lunii martie, în cele trei Centre de detenţie administrate de ANP se aflau 194 de minori: Centrul de detenţie Craiova deţine în custodie 80 minori, Centrul de detenţie Tichileşti – 68 minori, iar Centrul de detenţie Târgu Mureş – 46 minori.

Principalele infracţiuni pentru care au fost sancţionaţi minorii aflaţi în custodia centrelor subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor sunt omor, viol, furt şi tâlhărie.

În cadrul centrelor de detenţie şi reeducare:

– minorii merg la şcoală (organizată în forma învăţământului primar, gimnazial şi liceal);

– învaţă meserii cu ajutorul şcolilor de arte şi meserii sau a cursurilor de conversie sau reconversie profesională;

– fac sport;

– merg la bilbiotecă;

– întreprind activităţi culturale şi artistice, presupun atât o participare activă (pictură, modelaj, sculptură), dar şi o participare pasivă a minorilor (vizionări de filme, piese de teatru, prelegeri etc.);

– sunt consiliaţi psihologic şi social

Din punctul de vedere al nivelului de educaţie al minorilor ajunşi în centrele speciale ale ANP, cei mai mulţi provin din învăţământul gimnazial (clasele V-VIII), urmaţi de cei din învăţământul primar (clasele I-IV) şi de analfabeţi.