Minorităţile votează pentru uninominalul pur ca să… dispară

Liderul deputaţilor minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a declarat, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea proiectului privind votul uninominal pur, că grupul său va vota Legea alegerilor parlamentare, el explicând că este bine să se ajungă şi la ultima consecinţă, după care se va înţelege că sistemul trebuie regândit, iar ideea uninominalului va dispărea total.

RomaniaTV.net
22 mai 2012, 11:06
Minorităţile votează pentru uninominalul pur ca să… dispară

„Noi întotdeauna experimentăm, iese prost, după care o luăm în altă direcţie, de obicei şi mai proastă. Tot şirul se întrerupe când lucrurile ies foarte prost”, a spus Pambuccian.

El a precizat că grupul său parlamentar a ajuns de mult la concluzia că varianta cea mai potrivită pentru România ar fi republica parlamentară, cu un Parlament amplu, cu vot pe listă, proporţional, ceea ce diferă fundamental de prevederile Legii alegerilor parlamentare, iniţiate de Victor Ponta şi Crin Antonescu.

„De data asta o să votăm proiectul ăsta, pentru că e foarte bine să ducem lucrurile până la ultima lor consecinţă, ca după aceea să înţelegem că poate ar trebui să regândim sistemul, să căutăm o cale echilibrată în care puterile din stat să se poată amenda real unele pe celelalte, în care partidele să devină instituţii puternice. Aşa că vom vota, vom ajunge şi la ultima consecinţă, şi cu asta cred că ideea de uninominal va dispărea o dată pentru totdeauna”, a spus Pambuccian.

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a aprobat, luni, cu 14 voturi „pentru”, cinci „împotrivă” şi o abţinere, proiectul privind sistemul de vot uninominal majoritar iniţiat de Victor Ponta şi Crin Antonescu, proiectul urmând să intre în dezbaterea plenului în şedinţa de marţi.În favoarea acestui proiect au votat reprezentanţii PSD, PNL, UNPR şi minorităţi, în timp ce deputaţii PDL au fost împotrivă, iar reprezentantul UDMR s-a abţinut.

Potrivit proiectului adoptat vor fi aleşi deputaţi şi senatori cei care au câştigat colegiul în care au candidat, iar suplimentar în judeţele în care minorităţile au peste 7% reprezentare acestea vor primi în plus un mandat de parlamentar.

Deputaţii din Comisie au acceptat propunerea USL de eliminare a pragului electoral şi au introdus un amendament potrivit căruia delimitarea colegiilor va rămâne aceeaşi ca în 2008.