Ministerul Justiţiei propune modificarea legislaţiei penale prin OUG, la trei luni după referendumul care interzice acest lucru

Publicat: Joi, 22 August 2019 15:21 // Actualizat: Joi, 22 August 2019 21:19 // Sursa: romaniatv.net

Ana Birchall, ministrul Justiţiei, a anunţat, joi, că a iniţiat un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legislaţiei penale și procesual penale în cazul infracțiunilor grave și foarte grave, contra persoanei, în special în situațiile în care este afectată valoarea socială supremă apărată de legea penală, respectiv viața, libertatea și integritatea corporală și sexuală. Proiectul de OUG vine la o lună de la izbucnirea scandalului Caracal şi la doar trei luni după referendumul validat pe justiţie din 26 mai, care interzice modificarea legislaţie penale prin ordonanţă de urgenţă.

Proiectul de OUG postat pe site-ul Ministerului Justiţiei prevede pedepse mai mari pentru infracţiuni contra persoanei şi înăsprirea condiţiilor pentru eliberare condiţionată.

Proiectul de OUG prevede, de asemenea, că cererea procurorului pentru încuviinţarea percheziţiei domiciliare se soluţionează de îndată, nu în 24 de ore, iar percheziţia în caz de flagrant sau pentru salvarea vieţii se poate face la orice oră.

"Cererea procurorului prin care se solicită încuviinţarea percheziţiei domiciliare se soluţionează de îndată, nu în 24 de ore”, a afirmat Ana Birchall.

Ministrul Justiţiei a precizat că, de asemenea, percheziţia se poate face şi înainte de ora 6.00 şi după ora 22.00, în cazul infracţiunii flagrante sau pentru înlăturarea unei situaţii infracţionale sau pentru salvarea vieţii, precum şi într-un local deschis publicului la acea ora.

"ART. 158 Procedura de emitere a mandatului de percheziție domiciliară
(…)
„(5) Cererea prin care se solicită încuviințarea efectuării percheziției domiciliare se soluționează, de îndată, în camera de consiliu, fără citarea părților. Participarea procurorului este obligatorie.”

„(31) Percheziția poate fi efectuată și în intervalul orar 20,00-6,00 în cazul infracțiunii flagrante sau când percheziția urmează să se efectueze într-un local deschis publicului la acea oră”, se arată în proiectul de OUG, postat pe site-ul Ministerului Justiției.

Potrivit proiectului, mandatul percheziţiei sa fie valabil 15 zile.

De asemenea, ministerul Justiției propune o pedeapsă de la 2 la 8 ani pentru răpirea de persoane, iar dacă fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 18 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Ministerul Justiției vrea și înăsprirea condițiilor de eliberare condiționată. 

Potrivit proiectului de OUG, în cazul condamnatului care a împlinit vârsta de 65 de ani, se poate dispune liberarea condiționată, după executarea efectivă a jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii ce nu depășește 10 ani, sau a cel puțin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de 10 ani, dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute în alin. (1) lit. b) - d).

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a mai anunţat că între modificările propuse la legislaţia penală pentru a fi adoptate prin OUG există şi prevederi referitoare la extinderea competenţelor DIICOT. Potrivit proiectului, DIICOT primeşte competenţe şi în cazurile de lipsire de libertate în mod ilegal (art. 205 Cod Penal).

Referendumul pe justiţiei interzice modificarea legislaţiei penale prin OUG

Proiectul de ordonanţă de urgenţă iniţiat de Ministerul Justiţiei vine la doar trei luni de la referendumul pe justiţie din 26 mai, referendum care a fost validat.

A doua întrebare a referendumului privea exact interzicerea modificării legislaţiei penale prin ordinanţă de urgenţă, iar votul a fost covârşitor DA.

Întrebarea 2 Referendum: „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”

Din cele 7.502.228 voturi centralizate, 81% (peste 6 milioane) au fost DA, 13,5% au fost NU, iar 5,3 % nu au fost valide.

VEZI AICI PROIECTUL MINISTERULUI JUSTIŢIEI

Tabel explicativ pentru MODIFICĂRILE PROPUSE 

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Ana Birchall cazul Caracal legislatia penala Ministrul Justiţiei
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
23 aug 08:13
Răspunde | Votează email 0 email
Justitiarul
Cine sa creada ?? Generalul Iohanis vorba lui orban.
22 aug 23:15
Răspunde | Votează email 0 email
Artemiza
Daca ar vrea coana asta sa faca un bine natiei asteia, ar trebui sa sprijine legislatia privind raspunderea magistratilor prin care sa prevada si reguli pentru dosarele tinute in NELUCRARE TOTALA de la parchete, precum si lalairea unor procese pana se pensioneaza vreun judecator din complet si se reia totul de la ZERO, precum si demontarea mecanismelor termenelor de amanare a judecatii si amanarea fara drept a redactarii MOTIVATIILOR SENTINTELOR. Si declaratiile de avere ale magistratilor ar trebui sa intre in atentia celor in drept ceva mai serios. Dar cine poate sa creada ca acest onorabil si competent ministru, precum si guvernul din care face parte vor lua aceste masuri pentru ca societatea sa se vindece de boala promovarii incompetentilor si infractorilor in cele mai inalte functii publice?
1
EUR
4.7789
RON
19 Feb
noapte 4 °
zi 8 °
Ultimele joburi adaugate
24 H