Minune modernă: Sticla care se umple cu apă din aer

Un grup de cercetători au dezvoltat un material care poate absorbi apa din atmosferă şi o pot depozita în sticle sau alte recipiente, conform site-ului Astounde.com. O companie a preluat această tehnologie şi va scoate pe piaţă o sticlă care se va umple singură cu apă din atmosferă.

RomaniaTV.net
26 nov. 2012, 11:55

Există trilioane de litri de apă în atmosferă, şi cu toate acestea, sute de miloane de oameni suferă de sete. Pornind de la această idee, cercetătorii au început să facă mai multe cercetări privind modalităţile eficiente de captare. După mai mult de 20 de ani de cercetări, progresul a venit odată cu studierea unei insecte care trăieşte în deşertul Namibiei din Africa, unul din cele mai uscate locuri de pe planetă. Gândacul de deşert din Namibia (Stenocara gracilipes), are o aşa numită aripă hidrofilă, cu care dimineaţa, atunci când ceaţa apare deasupra deşertului, el colectează apă să îi ajungă pentru tot restul zilei. Secretul gândacului este o substanţă de pe aripi, care atrage particulele fine de apă. Aceasta face ca apa să se strângă în picături tot mai mari care ulterior curg în gura insectei.

„Mă îngrozesc când mă gândesc că oamenii săraci trebuie să meargă pe jos ore întregi doar pentru a obţine un lucru de strictă necesitate“, declară Shreerang Chhatre, inginer la Institutul de Tehnologie Massachusetts. Cercetătorii au reuşit să reproducă această substanţă, implementând un nou material ce poate fi folosit pentru captarea de apă de pe acoperişuri sau de pe corturi de câteva ori mai eficient decât materialele folosite în prezent. În viitorul apropiat se pare că această tehnologie va face posibilă crearea de sticle care se pot reumple singure.

O companie numită NBD Nano implementează această tehnologie, găsită doar în natură, cu speranţa că sticlele se vor reumple singure tot timpul. Sticla va funcţiona pe baterii, lucru ce va spori procesul de colectare. Directorul companiei Deckard Sorensen vrea ca această tehnologie verde să fie disponibilă în viaţa de zi cu zi, instalând astfel de recipiente în casele şi în maşinile oamenilor. Conform ultimelor cercetări, varianta finală a sticlelor va fi disponibilă pe piaţă începând cu 2014, iar compania speră să aibă o capacitate de reumplere de 3 litri pe oră pentru fiecare metru pătrat de material în condiţiile în care umiditate a aerului ar fi de 75%.

“Vedem această tehnologie aplicabilă peste tot, de la oameni care aleargă la un maraton până la oamenii care suferă de sete în ţări din lumea a treia. Suntem conştienţi  de faptul că apa este o problemă mondială şi noi vrem să rezolvăm această problemă cu o soluţie eficientă şi din punct de vedere economic.”