Minunea din deşert. Oraşul de peste 100 de miliarde de dolari, fără maşini sau şosele şi alimentat 100% cu energie curată

Arabia Saudită a început construcţia unui oraş al viitorului, care va fi lipsit de maşini şi drumuri şi va fi alimentat cu energie 100% curată. Primii rezidenţi sunt aşteptaţi să se mute aici în 2024.

04 nov. 2021, 14:19
Minunea din deşert. Oraşul de peste 100 de miliarde de dolari, fără maşini sau şosele şi alimentat 100% cu energie curată

Situat în nord-vestul Arabiei Saudite, Neom, oraşul viitorului, va include porturi, zone de afaceri, centre de cercetare, facilităţi sportive, locuri de divertisment și destinații turistice, urmând să devină casă și loc de muncă pentru mai mult de un milion de oameni.

Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a anunţat pentru prima dată în luna ianuarie planurile pentru The Line, o serie lungă de aproape 170 km de zone urbane de-a lungul unei „coloanei vertebrale” centrale, prima parte a proiectului Neom. Acum se lucrează la realizarea celor trei straturi liniare ale oraşului: o regiune de suprafaţă pentru pietoni, plus două straturi subterane pentru transport şi infrastructură.

Următorul pas pentru megaproiect ar putea fi aprobarea reglementărilor speciale care vor guverna teritoriul ca „zonă liberă”, cu legi diferite față de restul Arabiei Saudite

, a declarat Nazmi Al-Nasr, directorul proiectului. Oraşul viitorului se întinde de la munţii din nord-vestul Arabiei Saudite până la Marea Roşie, scrie Bloomberg.

Neom, în 2030

Citeşte şi Egiptul îşi mută luna viitoare capitala, de la Cairo. Noul oraş va fi în „probe” în următoarele şase luni

Şcolile, restaurantele, magazinele şi alte destinaţii ar fi toate la o plimbare de cinci minute şi „nicio călătorie nu va fi mai lungă de 20 de minute”. Este o formă liniară, iar infrastructura subterană va ajuta la conservarea a 95% din peisajul natural, au spus dezvoltatorii.

Arabia Saudită va investi peste 100 de miliarde de dolari în The Line, care se estimează că va genera 380.000 de noi locuri de muncă şi va creşte PIB-ul Arabiei Saudite cu aproximativ 48 de miliarde de dolari până în 2030. The Line este gândită ca prima parte a Neom, un oraş-stat planificat de 500 de miliarde de dolari care ar acoperi peste 25.000 de km pătraţi din provincia Tabuk a Arabiei Saudite, în apropierea graniţei cu Iordania şi Egipt.

Citeşte şi Zimnicea, oraşul distrus de comunism, nu de marele cutremur din 1977. Istorii neştiute care au schimbat destine şi minciuni ascunse sub molozul dărâmăturilor