Miracolul care se ascunde în spatele unei bucăți de slănină! Cum îți poți salva sănătatea cu acest aliment tradițional

Poate că puțină lume s-ar fi așteptat la acest lucru, dar există un aliment, specific bucătăriei românești, care este un adevărat miracol pentru sănătate. Iată despre ce este vorbă.

15 oct. 2023, 08:36
Miracolul care se ascunde în spatele unei bucăți de slănină! Cum îți poți salva sănătatea cu acest aliment tradițional
Miracolul care se ascunde în spatele unei bucăți de slănină! Cum îți poți salva sănătatea cu acest aliment tradițional

Slănină, ceapă și țuică, o parte foarte importantă a dietei și a bucătăriei specifică românilor de-a lungul istoriei. Ele au fost utilizate și ca remedii tradiționale pentru diferite afecțiuni. În România, slănina cu ceapă a fost o combinație populară încă de la cele mai vechi timpuri. Atunci când este însoțită de o cantitate mică de țuică, această combinație devine un amestec de substanțe nutritive extrem de eficiente în lupta împotriva bolilor.

Citește și: Slănină cu ceapă şi brânză. Ce se întâmplă în corpul tău dacă după această combinaţie adaugi şi o pălincuţă

Această rețetă a fost transmită din generație în generație și a rămas populară în întreaga regiune a Europei de Est. Mai mult decât o simplă tradiție culinară, această combinație a devenit un tratament eficace împotriva bolilor, în special în perioadele în care antibioticele sintetice nu erau disponibile.

Chiar dacă originea exactă a acestei rețete a fost uitată, oamenii au folosit-o ca un substitut natural înainte de apariția antibioticelor. Combinarea slăninei cu ceapă formează un amestec bogat în substanțe antimicrobiene și antioxidante, care contribuie la eliminarea bacteriilor dăunătoare pentru organism.

Strămoșii noștri obișnuiau să completeze această rețetă cu un pahar de țuică sau palincă, care potențează efectul benefic al combinației de slănină și ceapă. Alcoolul din băutură ajută la extragerea compușilor activi din ingredientele solide și intensifică astfel puterea acestor compuși, făcând astfel cocktail-ul și mai eficient în combaterea infecțiilor.

Această combinație a fost confirmată ca eficientă printr-un studiu realizat de Institutul de Medicină din Novi Sad, Serbia. Studiul a arătat că acizii grași din slănină au efecte antiinflamatorii comparabile cu cele ale diclofenacului. Slănina conține, de asemenea, numeroase vitamine, minerale și o cantitate semnificativă de acizi grași omega-3. Ceapa adaugă în plus vitamina C și alți antioxidanți, completând această rețetă cu sulf, un mineral care ajută la eliminarea bacteriilor dăunătoare din organism.

Slănina este, de asemenea, bogată în acid arahidonic, care ajută la reducerea nivelului de colesterol, îmbunătățește funcțiile de protecție ale organismului și contribuie la producerea de compuși chimici necesari pentru răspunsurile imune și reacțiile inflamatorii.

În ceea ce privește țuica, aceasta poate contribui la prevenirea bolilor de inimă. Țuica de prună conține o enzimă prezentă și în cactusul Karroll viridis enoae, care poate reduce acumularea de colesterol pe arterele capilare coronariene. Această enzimă este folosită în compoziția a peste 120 de produse naturiste diferite, utilizate pentru prevenirea arterosclerozei, fiind foarte costisitoare în țări precum SUA, Canada și Marea Britanie.

Conform specialiștilor, consumul zilnic de 32,12 ml de țuică de prună poate reduce riscul bolilor de inimă asociate cu arteroscleroza.

Cercetătorii germani au descoperit, de asemenea, că țuica poate ajuta în combaterea anemiei. Extractele distilate de prune conțin 6 tipuri de substanțe necesare pentru celulele roșii din sânge, care sunt rapid absorbite în stomac împreună cu vaporii de alcool. Aceste substanțe din țuica de prună stimulează producția de hemoglobină cu peste 120%. În plus, țuica de prună este bogată în fier.

Citește și: Se lucrează la slănină artificială. „Somonul românesc” se va produce în laborator