Mircea Badea NU este de acord cu schimbarea datei Paștelui Ortodox: „Sunt foarte multe diferențe esențiale între catolici și ortodocși/ Am spus ceva controversat?”

Mircea Badea nu este de acord ca Paștele Ortodox să fie sărbătorit în același timp cu cel Catolic, așa cum au sugerat diverse persoane publice. Mai mult, celebrul pamfletar i-a ironizat pe cei care-i critică vehement pe conservatori. 

20 apr. 2023, 12:45
Mircea Badea NU este de acord cu schimbarea datei Paștelui Ortodox: „Sunt foarte multe diferențe esențiale între catolici și ortodocși/ Am spus ceva controversat?”

Mircea Badea a oferit reacție în stilul caracteristic după ce a citit o știre de pe Digi24.ro, în care IPS Teodosie era etichetat drept „controversat” pentru că susține ca data Paștelui Ortodox să nu fie modificată, așa cum susține marea majoritate a creștinilor răsăriteni.

„ÎPS Teodosie a declarat că nu e de acord ca Paștele să fie sărbătorit concomitent cu cel Catolic, dar am văzut că domnul Bănescu părea entuziast cu privire la mutarea datei Învierii Domnului”, a început Mircea Badea, în timp ce citea o știre privitoare la remarcile purtătorului de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, față de Arhiepiscopul Tomisului.

„Eu nu am nicio străbatere cu Biserica, dar dacă m-ar întreba cineva: Badea, ești creștin? / Da! / Ortodox? / Da! / Ești de acord să se mute data Paștelui? / Nu, nu sunt! / Cum? Ai făcut o declarație controversată! (n.r. a citat Mircea Badea cu aluzie la anumite știri apărute în spațiul public) / Da! Nu sunt de acord! Noroc de faptul că nu mă întreabă nimeni”, a comentat realizatorul Antena 3 CNN.

 

Mircea Badea: „Ortodoxia este mai săracă și așa trebuie să și fie”

 

Mircea Badea și-a și explicat decizia: „Dar de ce nu ești de acord? / Pentru că eu cred că sunt foarte multe diferențe esențiale, la un nivel atât de profund care excede rânduiala asta organizațională, aproape ca la o multinațională. Sunt diferențe esențiale la un nivel atât de profund încât cred că acel nivel foarte profund ar fi alterat.

Ortodoxia, din ce am mai citit și eu, este ezoterică, iar asta nu o spun în sensul că e cineva mai breaz decât altcineva. Este o diferență majoră, anume că ortodoxia este ezoterică. La ortodocși există pustnici. Nu știu despre această rânduială organizațională, unde există și un purtător de cuvânt, dar fibra crâncen profundă a Ortodoxiei e dată de pustnici, iar ei se numesc isihaști. Când intri într-o biserică ortodoxă vezi icoane. La catolici vezi statui. Este o diferență foarte mare, de trăire ezoterică, a fenomenului spiritual.

Ați auzit că ar exista pustnici catolici, luterani sau calvini? Nu! Acolo există o preocupare care face parte din fibra religioasă tocmai pentru societate și despre cum se întâmplă diferite lucruri în societate. Ce vreau să spun este că ortodoxia este mai săracă și așa trebuie să și fie – fiind ezoterică. Tot de aceea există de pildă Mănăstirea Dintr-un Lemn. Există ceva asemănător? Nu! În cele din urmă cred că tradiția este coloana vertebrală a ortodoxiei și dacă i-ai distrus tradiția, practic dispare, se uniformizează și își pierde specificul. Dacă așa e tradiția, să fie așa! Am făcut o declarație controversată? Am zis ceva rău? Sper să nu zică acum domnul Bănescu ceva! Îl susțin!”, a concluzionat Mircea Badea.