Mircea Badea se opune legalizării căsătoriilor gay, după decizia CEDO: „Nu-mi place propaganda!”

Mircea Badea, care a participat la „Referendumul pentru Familie", se opune căsătoriilor gay pe teritoriul României. În opinia pamfletarului, victimizarea comunității „curcubeu" are în spate un alt motiv: nu îndemnul la toleranță, ci prozelitismul, deci atragerea de noi adepți.

24 mai 2023, 22:59
Mircea Badea se opune legalizării căsătoriilor gay, după decizia CEDO: „Nu-mi place propaganda!”

CEDO cere României să adopte Legea parteneriatului civil, după ce 21 de cupluri gay au dat în judecată statul român și au primit câștig de cauză. E o hotărâre fără precedent pentru comunitatea LGBT din România. Parteneriatul civil este considerat un prim pas pentru legalizarea căsătoriilor, o inițiativă cu care Mircea Badea nu este de acord.

„Eu nu am intoleranță deloc, nicio străbatere cu privire la LGBTQ+. Am intrat în interacțiune socială de multe ori pe planeta Pământ cu persoane care erau din această comunitate. N-am nicio fobie, interacționăm perfect, cordial și amuzant, râdem, glumim. Deci zero intoleranță.

Ceea ce însă eu de-aia m-am dus și am votat la referendum – nu că am avut mari iluzii… Mie nu-mi place prozelitismul, propaganda. Adică toleranța, acceptabilitatea sunt absolut firești, conviețuirea bonomă, dar reclama nu – adică ‘ce cool e așa!’. Prozelitismul nu e în regulă, asta nu-mi place! Dacă am o intoleranță, am la prozelitism și propagandă, nu la ce face fiecare între pereții dependințelor. Sunt cel mai deschis om de pe planeta Pământ din punctul de vedere al acceptabilității. Prozelitismul și propaganda, nu!”, a comentat Mircea Badea, la Antena 3.

Mircea Badea: „Familia e un construct social, cu o anumită noimă”

Pamfletarul și-a amintit de campania „anti-referendum”. În opinia lui Badea, această mișcare a fost doar o diversiune.

„Țin minte că au fost în România, în perioada referendumului, artiste, vedete (…) era o campanie cu – ‘nu vă duceți la referendum!’, invalidat în lipsă de participare, pentru că ‘iubirea nu se votează!’. Dar nu era vorba despre iubire! 

Aici, cetățenii, cele 21 de familii ‘non-tradiționale’ care au dat în judecată statul român la CEDO, nu au dat în judecată spunând că nu au voie să se iubească. Familia e un construct în primul rând instituțional, formal. Ține de o anumită arhitectură social legiferată, nu are legătură cu iubirea! Nu a zis nimeni ‘nu aveți voie să vă iubiți dacă sunteți de același sex!’. Dar iubiți-vă, băi nene! Cine vă ține? Nimeni, evident! Familia e un construct social, cu o anumită noimă. Altfel, iubirea… În toate familiile e iubire? Absolut, nu. În foarte multe familii nu e niciun pic de iubire. Nu poate fi iubire în afara familiei? O, da! Cum să nu? De când toți toatele și tonții – că nu mai contează genul acum au luat coolăreală de la Hollywood și au fantasme de LA aici, pe Giurgiului și au spus că ‘iubirea nu se votează!’ și păreau că sunt atât de deștepți spunând prostia asta! Deși era o treabă instituțională care nu are nicio treabă cu iubirea… Uneori, prea multă prostie îmi provoacă scârbă”, a mai transmis jurnalistul.

Maurice Munteanu și Andreea Bălan se numără printre persoanele publice din România care au susținut campania „anti-referendum”.