Mircea Băsescu, CONDAMNAT la 4 ani de închisoare cu EXECUTARE: „Sincer, nu mă aşteptam la o asemenea decizie” VIDEO

Mircea Băsescu, fratele fostului preşedinte Traian Băsescu, a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, potrivit România TV. În acelaşi dosar, Marian Căpăţână a primit trei ani de puşcărie pentru complicitate la trafic de influenţă. Decizia Tribunalului Constanţa nu este definitivă. Mircea Băsescu a declarat că nu se aştepta la această decizie a judecătorilor.

08 ian. 2016, 06:56
Mircea Băsescu, CONDAMNAT la 4 ani de închisoare cu EXECUTARE: „Sincer, nu mă aşteptam la o asemenea decizie” VIDEO

Fratele fostului şef de stat a declarat că va contesta decizia Tribunalului Constanţa.

„Nu pot să comentez o decizie a unei instanţe. Vom merge la apel. Este normal. Vom urma căile legale. Sincer, nu mă aşteptam o asemenea decizie. Eu mă consider nevinovat. Oricum eu am multă încredere în justiţie”, a declarat Mircea Băsescu, vineri.

Mircea Băsescu s-a declarat surprins de sentința de condamnare la patru ani de închisoare cu executare pronunțată vineri dimineață, în primă instanță, de Tribunalul Constanța, în dosarul în care sunt implicați membrii familiei lui Bercea Mondial.

„Mărturisesc că mă surprinde decizia în primă instanță a judecătorilor de la Tribunalul Constanța, dar asta este. E o sentință pronunțată de instanță și o respectăm și evident o vom ataca cu apel la instanța superioară. În rest, efectiv sunt stupefiat pentru că Bercea și familia lui nu a spus niciodată, pe parcursul anchetelor și al audierilor în instanță, că mi-a dat mie banii, ci lui Marian Căpățână. Căpățână, la rândul lui a recunoscut într-o primă parte a procesului că a primit banii. Câți bani au fost nu a reieșit niciodată clar din declarațiile familiei Bercea. Când s-a vorbit despre 600. 000 de dolari, când 700. 000 sau chiar un milion de dolari. Apoi Căpățână și-a schimbat declarația și am ajuns acum eu să fiu condamnat pentru trafic de influență. Este o sentință pe care o voi ataca, dar nu pot în cugetul meu să fiu împăcat și să spun că s-a făcut dreptate, după cum am arătat„, a declarat Mircea Băsescu pentru Agerpres.

Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână au fost judecaţi pentru trafic de influenţă, respectiv complicitate la trafic de influenţă.

Pe lângă condamnările la închisoare, instanţa a decis confiscarea a 265.000 de euro de la Mircea Băsescu și Marian Căpățână și menținerea măsurii sechestrului instituit pe bunurile imobile și mobile ale acestora.

„Dispune confiscarea specială de la inculpați, în folosul statului, a sumei de 265.000 euro (echivalent în lei-curs BNR la data efectuării plății). (…) Menține măsura asiguratorie a sechestrului instituit pe bunurile imobile și mobile aflate în proprietatea inculpatului Băsescu Mircea prin Ordonanța nr. 227/P/2014 din data de 08.07.12014 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — Direcția Națională Anticorupție — Secția de Combatere a Corupției. Menține măsura asiguratorie a sechestrului instituit pe bunurile imobile și mobile aflate în proprietatea inculpatului Căpățînă Marian Adrian (…) Respinge, ca nefondată, cererea formulată de Anghel Florin de restituire a sumei de 600.000 euro. (…) Obligă fiecare inculpat la plata a câte unei sume de 3.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare în folosul statului”, potrivit soluției publicate pe site-ul Tribunalului Constanța.

Conform acesteia, celor doi inculpați li se interzic, pe o durată de doi ani după executarea pedepsei închisorii, dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, dreptul inculpaților de a comunica unul cu celălalt, precum și cu membrii familiei Anghel (Anghel Sandu, Anghel Fănica, Anghel Florin, Anghel Izaura, Anghel Grinică Ion și Constantin Marius) și de a se apropia de aceștia.

Decizia Tribunalului Constanţa nu este definitivă, urmând să fie atacată la Curtea de Apel Constanţa.

Izaura Anghel, fiica lui Bercea Mondial, a declarat pentru România TV că Mircea Băsescu merita o pedeapsă mai mare, iar Marian Căpăţână, una mai mică.

„Eu am primit pedeapsă mai mare. Nici nu am fost vinovată, iar el că a fost vinovat a primit o pedeapsă mai mică. Trebuia pedeapsa maximă pentru Mircea Băsescu,  nu 4 ani. În acest caz a fost influenţă iar. Mi se pare o pedeapsă foarte mică. (…) Marian Căpăţână probabil şi-a recunoscut fapta şi ar merita să primească o pedeapsă mai mică. Fapta lui a fost mai gravă. El a primit bani. Eu nu am fost să îl şantajez pe Mircea Băsescu. Eu am fost să-mi cer banii şi am primit 4 ani şi 5 luni”, a declarat Izaura Anghel pentru România TV.

Citeşte şi: Traian Băsescu: Fratele meu ar fi luat BANI de la familia Bercea tot atâţia cât a luat Kovesi: ZERO. VIDEO

În 11 decembrie, la Tribunalul Constanţa a avut loc ultimul termen în acest dosar, iar cu acel prilej DNA a cerut condamnarea la închisoarea cu executare pentru Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână, în cazul primului solicitând ca pedeapsa să fie orientată spre maximul prevăzut de lege.

Avocatul lui Mircea Băsescu, Florin Şurghie, a cerut achitarea clientului său, spunând că nu există dovezi în legătură cu săvârşirea faptei, iar, în cazul în care instanţa va considera că este nevoie de o pedeapsă cu închisoarea, aceasta să fie cu suspendare.

Apărătoarea lui Marian Căpăţână, Nineta Anghelina, a afirmat în faţa instanţei că doreşte pentru clientul său o pedeapsă cu suspendare sau la o pedeapsă orientată către limita minimă prevăzută de lege precizând că acesta nu are antecedente penale şi că are un copil minor în întreţinere.

Atât Mircea Băsescu, cât şi Marian Căpăţână ar fi fost de acord să presteze muncă în folosul comunităţii.

Mircea Băsescu este judecat, alături de Marian Căpăţână, în dosarul privind mita pe care ar fi primit-o de la familia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. Cei doi au fost arestaţi preventiv după ce familia lui Bercea Mondial a făcut publice înregistrări realizate pe ascuns de fiul acestuia, care ar proba traficul de influenţă de care este acuzat fratele fostului preşedinte al ţării.

În 26 noiembrie 2014, Curtea de Apel Constanţa a decis ca Mircea Băsescu, care se afla în arest preventiv din 20 iunie 2014, să fie judecat în arest la domiciliu, aceeaşi decizie fiind luată şi în cazul lui Marian Căpăţână.

În iunie 2015, Curtea de Apel Constanţa a decis definitiv ca Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână să fie puşi sub control judiciar în dosarul în care sunt judecaţi pentru trafic de influenţă, respectiv complicitate la trafic de influenţă. Atunci, instanţa a dispus, de asemenea, că Mircea Băsescu nu avea voie să părăsească judeţul Constanţa şi să se apropie sau să comunice cu participanţii la comiterea infracţiunilor şi cu martorii din dosar, iar Marian Căpăţână nu putea părăsi municipiul Bucureşti şi nu se putea apropia de participanţii la comiterea infracţiunilor şi de martorii din dosar.

În 18 august, magistraţii Curţii de Apel Constanţa au respins, ca nefondată, o contestaţie formulată de Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa împotriva unei încheieri de şedinţă din 12 august, pronunţată de Tribunalul Constanţa, prin care lui Mircea Băsescu şi lui Marian Căpăţână le-a fost înlocuită interdicţia de a depăşi limita teritorială a judeţului Constanţa, respectiv limita teritorială a municipiului Bucureşti, cu obligaţia de a nu părăsi ţara decât cu încuviinţarea prealabilă a instanţei. Hotarârea instanţei este definitivă.

Pe parcursul procesului de la Tribunalul Constanţa, mai mulţi membri ai familiei Anghel, audiaţi ca martori, au spus că i-au dat lui Mircea Băsescu suma de 600.000 de euro, pentru ca acesta să intervină în favoarea lui Sandu Anghel.