Mircea Băsescu, în instanţă: Sunt nevinovat

Mircea Basescu a fost adus vineri în faţa judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile. Fratele preşedinteului a declarat în instanţă că este nevinovat. 

RomaniaTV.net
20 iun. 2014, 13:08
Mircea Băsescu, în instanţă: Sunt nevinovat

Mircea Băsescu se folosea de numele fratelui său, Traian Băsescu. În referatul procurorilor DNA se arată că Mircea Băsescu a primit 250,000 de euro de la rudele lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, „în schimbul promisiunii că va interveni la Preşedintele României pentru a-l determina să-l graţieze pe Sandu Anghel”.

Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Românei, a fost adus vineri la Tribunalul Bucureşti, unde judecătorii vor decide dacă va fi sau nu arestat pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. În arestul poliţiei, Mircea Băsescu a refuzat mâncarea şi hainele de schimb, iar soţia lui a declarat că este un om cinstit şi nevinovat.

DNA spune însă că Mircea Băsescu ar fi luat 250.000 de euro de la clanul Bercea Mondial ca să-l ajute pe interlop să scape de puşcărie. În referat, procurorii precizează că „în cursul lunii martie 2011, martorul denunţător Anghel Florin, împreună cu Anghel Fănica, mama denunţătorlui, i-au remis lui Mircea Băsescu suma de 250,000 de euro, în schimbul promisiunii celui din urmă că va interveni la Preşedintele României pentru a-l determina să dispună graţierea individuală a condamnatului Anghel Sandu, zis „Bercea Mondialu”, precum şi pentru a interveni pe lîngă procurori şi judecători în vederea cercetării în stare de libertate a arestatului preventiv Anghel Sandu”.

Tot în referat, procurorii susţin că Mircea Băsescu s-a folosit de calitatea de membru al familiei preşedintelui României, Traian Băsescu, lăsând impresia că are influenţă pe lângă judecători pentru a obţine o pedeapsă mai mică sau eliberarea lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial.

„Ambii inculpaţi (Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână – n.r.) s-au folosit de calitatea de membru al familiei preşedintelui României pe care o deţine inculpatul Băsescu Mircea, pentru a da credibilitate afirmaţiilor referitoare la influenţa sau pretinsa influenţă pe care Băsescu Mircea ar putea să o aibă asupra magistraţilor şi, de asemenea, pentru a da credibilitate promisiunilor referitoare la obţinerea unor hotărâri favorabile. Inculpatul Băsescu Mircea, deşi cunoaşte obligaţiile fratelui său şi îi comunică denunţătorului într-una din discuţiile înregistrate că „el nu poate”, nu descurajează comentariile referitoare la persoana preşedintelui, ba, mai mult, le alimentează pentru a nu pierde aparenţa că ar avea influenţă asupra magistraţilor”, susţin procurorii.

Tot în referat se arată că Marian Căpăţână a primit 250.000 euro, reprezentând prima tranşă din cei 600.000 euro ceruţi familiei lui Bercea Mondial, într-un apartament din Constanţa, bancnotele fiind verificate şi numărate cu ajutorul unui aparat. Banii au ajuns apoi la Mircea Băsescu.

Mircea Băsescu a fost reţinut joi seară de procurorii anticorupţie, alături de Marian Căpăţână, acuzat de complicitate, după ce a intermediat primirea banilor de către fratele şefului statului. Din ordonanţele de reţinere a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea că, în perioada 20 februarie 2011 – 22 februarie 2012, Mircea Băsescu a primit suma de 250.000 de euro de la un denunţător (Florin Anghel), prin intermediul inculpatului Marian Căpăţână, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea cauzei referitoare la infracţiunea săvârşită de tatăl său (Sandu Anghel), precum şi a altor cereri incidente în respectiva cauză, în scopul de a obţine o hotărâre favorabilă, fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.