Mircea Băsescu scapă de arest la domiciliu

Mircea Băsescu, fratele fostului preşedinte, a scapat de arestul la domiciliu, ca urmare a deciziei Tribunalului Constanţa. Magistraţii i-au plasat pe Mircea Băsescu şi pe Marian Căpăţână sub control judiciar. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel.

18 iun. 2015, 07:28

Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână au venit, miercuri, la Tribunalul Constanţa unde a avut loc un nou termen în dosarul în care aceştia sunt judecaţi pentru trafic de influenţă, respectiv complicitate la trafic de influenţă.

Citeşte şi: Dragoş Băsescu, suspectat de trafic de influenţă, lăsat în CONTROL JUDICIAR pe o CAUŢIUNE de 10.000 de lei

Magistraţii au hotărât înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar atât în cazul lui Mircea Băsescu cât şi în cel al lui Marian Căpăţână. Plasarea sub control judiciar înseamnă că ei nu pot părăsi ţara şi va trebui, printre alte măsuri, să se prezinte de două ori la secţia de poliţie în raza căreia locuiesc.

Avocatul lui Mircea Băsescu, Constantin Gudu, a cerut instanţei să constate încetarea de drept a arestului la domiciliu în cazul clientului său, iar în cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, el a solicitat înlocuirea arestului la domiciliu cu controlul judiciar.

“Am solicitat instanţei să constate încetarea de drept a măsurii preventive a arestului la domiciliu raportându-ne la decizia Curţii Constituţionale 361 publicată vineri. Decizia Curţii Constituţionale vizează neconstituţionalitatea textului 222 din Codul de Procedură Penală care nu prevede o durată maximă a arestului la domiciliu aşa cum celelalte măsuri preventive prevăd.

În raportare la acest aspect şi părerea noastră este că la momentul de faţă s-ar impune încetarea de drept. În măsura în care instanţa va aprecia, am cerut şi înlocuirea cu controlul judiciar, măsură oportună la acest moment. În subsidiar am cerut înlocuirea arestului la domiciliu cu controlul judiciar”, a declarat avocatul Constantin Gudu.

Şi avocatul lui Marian Căpăţână a cerut înlocuirea arestului la domiciliu cu controlul judiciar, iar în cazul în care această solicitare va fi respinsă, a mai solicitat să i se permită clientului său să părăsească domiciliul două zile pe săptămână pentru a-şi face aprovizionarea, dar şi să poată merge de două ori pe lună la slujbe religioase.

La termenul de miercuri ar fi trebuit să fie audiaţi fostul şef al Poliţiei Judeţene Constanţa Dumitru Cătană şi fostul şofer al lui Marian Căpăţână Ion Preda, însă aceştia nu s-au prezentat. Dumitru Catană a fost citat la sediul Poliţiei Constanţa, instanţa primind răspuns că nu mai lucrează acolo, iar citaţia lui Ion Preda ar fi fost preluată de cineva din familia sa.

În aceste condiţii, Tribunalul a decis ca Dumitru Catană să fie citat la adresa unde locuieşte, după ce aceasta va fi aflată, iar la termenul următor Ion Preda va fi citat cu mandat de aducere.

De asemenea, instanţa a mai decis ca la următorul termen să fie audiată şi angajata unei bănci, care ar fi verificat veridicitatea banilor daţi de către familia Anghel lui Marian Căpăţână, care apoi au ajuns la Mircea Băsescu, potrivit declaraţiilor membrilor familiei lui Bercea Mondial, scrie Mediafax.

Următorul termen pe fond a fost stabilit pentru 18 septembrie.

Mircea Băsescu este judecat, alături de Marian Căpăţână, în dosarul privind mita pe care ar fi primit-o de la familia lui Bercea Mondial. Cei doi au fost arestaţi preventiv după ce familia lui Bercea Mondial a făcut publice înregistrări făcute pe ascuns de fiul acestuia, ce ar proba traficul de influenţă de care este acuzat fratele fostului preşedinte al ţării.

În 26 noiembrie 2014, Curtea de Apel Constanţa a decis ca Mircea Băsescu, care se afla în arest preventiv din 20 iunie 2014, să fie judecat în arest la domiciliu, aceeaşi decizie fiind luată şi în cazul lui Marian Căpăţână.

Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână au făcut mai multe solicitări pentru a fi judecaţi sub control judiciar, de fiecare dată cererile acestora fiind respinse de instanţă.

În 9 ianuarie 2015, Mircea Băsescu şi Marian Căpătână au solicitat la Tribunalul Constanţa revocarea măsurii arestului la domiciliu, respectiv înlocuirea arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar.

Citeşte şi: Nepotul şi ginerele lui Traian Băsescu, audiaţi la DNA în acelaşi timp

În 14 ianuarie, Tribunalul Constanţa a decis ca Mircea Băsescu să rămână în arest la domiciliu, dar i-a permis să meargă la lucru două zile săptămânal. Procurorii au contestat decizia, însă două zile mai târziu Curtea de Apel Constanţa a respins contestaţia procurorilor DNA.

Şi fiul lui Mircea Băsescu are probleme cu justiţia. Dragoş Băsescu a fost lăsat liber miercuri de către procurorii DNA, fiind sub control judiciar pe cauţine, pe o perioadă de 60 de zile.

Controlul judiciar sub care se află fiul lui Mircea Băsescu presupune că acesta nu poate părăsi ţara şi va trebui, printre alte măsuri, să se prezinte de două ori la secţia de poliţie în raza căreia locuieşte. În plus, în următoarele zile Dragoş Băsescu trebuie să achite cauţiunea de 10.000 de lei stabilită. Acesta poate contesta măsura de control judiciar la instanţă.