Mircea Cărtărescu, editorial extraordinar în Le Monde, despre criza momentului: „Războiul lui Putin nu este acum cu Ucraina, ci cu fiecare dintre noi”

Scriitorul Mircea Cartarescu atrage atenția într-un editorial publicat în Le Monde asupra singularității, nemaivăzute în istorie, a războiului care se desfășoară în Ucraina.

11 mart. 2022, 15:41
Mircea Cărtărescu, editorial extraordinar în Le Monde, despre criza momentului: „Războiul lui Putin nu este acum cu Ucraina, ci cu fiecare dintre noi”

„În fața agresiunii stupide și sângeroase asupra Ucrainei a Rusiei lui Putin, Europa este azi asemenea mulțimii de orașe grecești din lumea antică pe care doar invazia colosalei armate persane le-a unit și le-a dăruit cu conștiința unității lor de valori și idealuri, cu gândul că formează o singură lume. O forță disproporționată și amenințătoare, aparent invincibilă, a fost singura în stare să unească Atena și Sparta, rivale teribile până atunci, aducându-le sub aceeași comandă, cu aceeași voință de a lupta pentru libertate (…)”, îşi începe Mircea Cărtărescu editorialul din Le Monde.

Când disproporția forțelor este atât de mare ca acum, se creează primele roade ale eroismului, una dintre cele mai rare și mai prețioase trăsături ale umanității. Lumea modernă, în pragmatismul ei, tinde să nege sau să îşi bată joc de spiritul de sacrificiu, de idealismul ca mod de a fi, și totuși nu există o zi și nici o situație umană în care să nu-i vedem pe semenii noștri. Ființe care dau dovezi extraordinare de altruism și abnegație.

Este partea luminoasă, partea netedă a „lemnului răsucit al umanității” despre care vorbea Immanuel Kant. Aceeași parte lină există de fapt, în viața de zi cu zi, în lucrurile mici și în cele mari, dar mai ales în momente cruciale pentru umanitate, precum cel pe care îl trăim în prezent. Termopilele pare o poveste drăguță astăzi, dar a fost realitatea și acea realitate s-a repetat de multe ori de-a lungul istoriei, când s-a dovedit că armatele gigantice cu forță brută se pot găsi într-adevăr umilite de dorința umană de libertate„, scrie Mircea Cărtărescu, referindu-se la eroismul ucrainenilor.

Citeşte şi Ultimul mesaj al studentei ucrainene înainte să fie ucisă de ruşi. Iulia Zdanovskaya avea doar 21 de ani!

Scriitorul român se referă şi la Vladimir Putin, direct. „Astăzi Putin unește Europa și întreaga lume, împotriva intențiilor lui, mai mult decât orice factori economici, sociologici sau culturali. Termopile este acum în Ucraina, și eroismul Ucrainei inspiră și unifică (…) Unificând lumea împotriva sa și provocând entuziasmanta rezistență a Ucrainei, Putin a pierdut deja războiul„, apreciază el.

„Istoria nu este o carte sau un manual, ci împletirea succesivă și simultană a miliarde de vieți omenești. Ea este prezentă nu doar în trecut, ci și în clipa de-acum. Războiul lui Putin nu este acum cu Ucraina, ci cu fiecare dintre noi”, concluzionează Mircea Cărtărescu.

Citeşte şi Putin şi-a pierdut răbdarea şi trece la represalii faţă de subalterni. Doi şefi ai serviciilor secrete au fost puşi în arest la domiciliu, afirmă surse credibile