Economistul Mircea Coșea: „Inflația pentru produsele de bază e de 30%. Majorarea pensiilor cu 10% nu rezolvă problema puterii de cumpărare”. Ce se va întâmpla cu salariile bugetarilor | EXCLUSIV

Pensionarii români așteaptă majorări substanțiale ale veniturilor, pentru 2023. Coaliția de guvernare a promis majorări de minimum 10%. În opinia economistului Mircea Coșea, pentru anul viitor, seniorii României nu trebuie să-și facă mari speranțe. 

19 oct. 2022, 09:14
Economistul Mircea Coșea: „Inflația pentru produsele de bază e de 30%. Majorarea pensiilor cu 10% nu rezolvă problema puterii de cumpărare”. Ce se va întâmpla cu salariile bugetarilor | EXCLUSIV

Majorările de pensii nu vor acoperi rata inflației, a atenționat profesorul Mircea Coșea, într-un interviu pentru site-ul RomâniaTV.net. O eventuală creștere a veniturilor pentru pensionari, de peste 11%, reprezintă doar o himeră.

De asemenea, doctorul în economie a mai avertizat că majorările de pensii nu vor fi făcute în mod echitabil. Astfel, cei mai săraci dintre români vor continua să aibă probleme grave cu finanțele personale.

„Nu permite bugetul mai mult. O creștere de 10-11% respectă bugetul guvernului. Dar avem o inflație foarte mare, care nu rezolvă situația. Inflația e mult mai mare decât cea pe care o publică INS. Inflația pentru produsele de bază e de aproximativ 30%.

O majorare de 11% este un ban în plus, distribuit inegal – pentru că una e să majorezi la un pensionar cu 1.000 de lei pensie, altceva e pentru unul cu 6.000 de lei. Această măsură nu rezolvă problema puterii de cumpărare!”, a declarat profesorul de macroeconomie, Mircea Coșea.

 

Salariile angajaților la stat vor rămâne înghețate, crede Mircea Coșea

 

Deși mai multe sindicate profesionale din sistemul bugetar amenință cu proteste, Mircea Coșea crede că salariile vor rămâne înghețate, cel puțin în 2023.

„Așa ar trebui (n.r. – salarile să nu se majoreze). În situații de criză nu se măresc salariile bugetarilor. Ceea ce s-a făcut cu salariile primarilor și șefilor din consiliile județene e o mare greșeală”, a mai punctat economistul, pentru RomâniaTV.net.

Luna aceasta, surse guvernamentale au transmis că pentru anul viitor, salariile și angajările în sistemul bugetar vor rămâne blocate. În administrația publică lucrează aproape 1,5 milioane de oameni, un aparat suprapopulat, în opinia multor economiști. Printre aceștia, Iancu Guda, în opinia căruia România ar putea funcționa foarte eficient cu aproximativ 800.000, mai ales dacă vor fi făcute investițiile necesare în digitalizare.

În ultimii ani, numărul angajaților la stat a crescut puternic. Discuțiile despre pilele de partid sunt binecunoscute în societatea românească.