Mircea Coşea: „România este ca o colibă de chirpici în care ne luptăm să avem o antenă parabolică şi o baie cu jacuzzi”

Mircea Coşea, profesor de economie, susţine că România este o ţară care poate fi comparată cu o colibă de chirpici în care cetăţenii se luptă să aibă o antenă parabolică şi o baie cu jacuzzi. Profesorul a dat drept exemplu Polonia şi a mărturisit că vede mai multe lucruri grave în România, însă nimeni nu îl ascultă.

RomaniaTV.net
11 sept. 2020, 05:59
Mircea Coşea: „România este ca o colibă de chirpici în care ne luptăm să avem o antenă parabolică şi o baie cu jacuzzi”

Profesorul a dat drept exemplu Polonia, ţara exportând ceai în China, fiind chiar cel mai mare exportator din ţara asiatică.

„Să vedeți acolo model de gândire. Știți că Polonia este cel mai mare exportator de ceai în China?! Cel mai mare exportator de ceai în China! Da, vând ceai chinezilor pentru că îl prelucrează superior, sunt diferite categorii de ceai” , a declarat profesorul la Digi24.

„Polonia a devenit al doilea producător și exportator de mere. Polonia a devenit cel mai mare exportator de produse prelucrate din somon. Cumpără somonii din Norvegia și-i prelucrează ei, pentru că ei au investit în fabrici foarte moderne. Poate o să râdă lumea, dar vreau să vă spun că polonezii sunt cei mai mari producători de melci, pe o piață foarte scumpă. Pentru cine mănâncă, noi nu mâncăm, dar francezii și alții mănâncă, sunt elemente de înaltă artă culinară.” , susţine Mircea Coşea.

„Ce, noi n-avem livezi de mere? De ce importăm mere din Polonia și nu le facem noi? Importăm și suc din Polonia! Roșiile noastre, în programul acela „Tomata” care a fost, au fost cumpărate masiv de polonezi. Noi nu le prelucrăm, noi cumpărăm pasta de roșii din China, ca să facem mai departe ceva. Sunt lucruri pe care dacă le spui, ca economist, te înroșești! Pentru că spui domnule, eu văd niște lucruri atât de grave, le spun, dar nu mă ascultă nimeni sau nu vor să mă asculte sau am luat-o eu razna!” , a explicat acesta.

O țară ca România, care are un asemenea potențial agricol, să ajungă în situația în care vin oamenii la Ministerul Agriculturii ca să ceară apă?! Care e prioritatea noastră astăzi, dacă se poate spune, numărul 1? Nu sunt autostrăzile! Sunt irigațiile! Pentru că fără irigații, pierdem agricultura, pierzând agricultura, suntem nimeni, că altceva n-avem!” ,a susţinut profesorul Mircea Coșea.