Mircea Diaconu primeşte în 12 iunie verdictul în procesul cu ANI

Instanţa supremă a încheiat, marţi, dezbaterile în cazul contestaţiei ministrului Culturii, Mircea Diaconu, privind hotărârea prin care ANI a constatat că se află în incompatibilitate întrucât a fost senator şi director al Teatrului Nottara, pronunţarea unei soluţii fiind amânată pentru 12 iunie.
Romania TV
05 iun. 2012, 12:18
Mircea Diaconu primeşte în 12 iunie verdictul în procesul cu ANI

La termenul de marţi al procesului, avocatul lui Mircea Diaconu le-a arătat judecătorilor instanţei supreme că hotărârea luată de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) trebuie invalidată de instanţă, la fel ca şi decizia Curţii de Apel Bucureşti din 16 septembrie 2011, care a confirmat că din decembrie 2008 acesta s-a aflat în incompatibilitate, întrucât a deţinut atât calitatea de parlamentar, cât şi funcţia de director-manager al Teatrului „C.I. Nottara” din Capitală.

Avocatul a precizat că hotărârea ANI a fost menţinută la Curtea de Apel Bucureşti din două motive, respectiv că nu s-a respectat dreptul la apărare în cazul clientului său şi că funcţia acestuia de la Teatrul Nottara nu era de autoritate publică.

Despre primul aspect, avocatul le-a arătat judecătorilor că Mircea Diaconu a fost citat necorespunzător pe toată perioada verificării la ANI. Avocatul a explicat că ANI l-a citat de două ori pe Diaconu la o adresă obţinută de la Evidenţa Populaţiei, deşi după prima citare documentul s-a întors cu menţiunea că destinatarul nu a fost găsit la acea adresă. În acest context, avocatul a arătat că nu înţelege de ce ANI, în calitatea sa de autoritate care ştia la acel moment cu certitudine că Diaconu este şi senator şi director al Teatrului Nottara, nu l-a citat pe acesta la sediul Senatului, al teatrului sau al Primăriei Capitalei.

Referitor la al doilea motiv de recurs, avocatul a arătat că funcţia pe care o ocupa clientul său nu implica elemente decizionale. El a precizat că Diaconu nu a semnat documente de interes pentru Teatrul Nottara şi că se ocupa mai mult de partea organizatorică a spectacolelor. Avocatul a adăugat că funcţia ocupată de Diaconu „nu implica responsabilitate de autoritate publică”, pentru că el se ocupa de organizarea spectacolelor, „ce primadone să cânte pe scenă”, asupra repertoriilor şi ce actori să intre în piesele de teatru.

În replică, reprezentantul ANI le-a spus judecătorilor că decizia Curţii de Apel Bucureşti este legală şi că trebuie menţinută, arătând că Diaconu era simultan şi senator şi director al Teatrului Nottara, ceea ce contravenea legislaţiei în vigoare.

Instanţa supremă a rămas în pronunţare în acest caz, urmând să decidă în 12 iunie în cazul incompatibilităţii ministrului Culturii, Mircea Diaconu.

În 27 ianuarie 2011, Agenţia Naţională din Integritate a constatat că Mircea Diaconu este în incompatilbilitate din decembrie 2008, în condiţiile în care pe lângă calitatea de parlamentar acesta ocupa şi funcţia de director-manager al Teatrului „C.I. Nottara” din Capitală, funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale.

Decizia a fost contestată de Mircea Diaconu la Curtea de Apel Bucureşti, care în 16 septembrie 2011 a stabilit că acesta s-a aflat în incompatibilitate. Mircea Diaconu a contestat hotărârea Curţii de Apel Bucureşti la instanţa supremă, care urmează să ia o decizie definitivă în acest caz.

În 28 noiembrie 2011, Mircea Diaconu a adresat preşedintelui Biroului Permanent al Senatului o scrisoare în care arăta că i-a cerut primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, să îi aprobe încetarea delegaţiei de manager al Teatrului Nottara din Bucureşti.

Într-un alt dosar, deschis în urma sesizării ANI, Mircea Diaconu este cercetat de procurorii Parchetului instanţei supreme pentru conflict de interese, întrucât, în calitate de director la Teatrul Nottara, şi-a ajutat soţia să primească anumite contracte.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce se întâmplă, de fapt, cu creditul de la bancă dacă persoana care a împrumutat banii a încetat din viață. Cine este obligat să plătească ratele
Capital.ro
Marele actor pe care l-a pierdut România. A fost o emblemă a țării
Playtech.ro
Vești bune pentru românii fără asigurare, dar care suferă de boli cronice. Ce au decis autoritățile
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Dușmanul invizibil din casă. Ține-l la distanță cu aceste trucuri eficiente
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Elena Udrea! Autoritățile au luat decizia deja
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Avertismentul oamenilor de știință. Rotația Pământului se accelerează în mod neașteptat. Cea mai scurtă zi din istorie
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african