Mircea Diaconu rămâne europarlamentar. Magistraţii au respins cererea ANI. Decizia nu e definitivă

Mircea Diaconu rămâne europarlamentar. Magistraţii Curţii de Apel au respins, vineri, cererea ANI de întrerupere a mandatului pe motiv că Diaconu deţine această funcţie în mod ilegal. Decizia nu este definitivă. ANI a anunţat că va contesta decizia instanţei.

10 oct. 2014, 07:22
Mircea Diaconu rămâne europarlamentar. Magistraţii au respins cererea ANI. Decizia nu e definitivă

Agenţia Naţională de Integritate a pierdut, vineri, la Curtea de Apel Bucureşti procesul în care a contestat calitatea de membru în Parlamentul European a lui Mircea Diaconu.

Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a respins ca neîntemeiată acţiunea ANI, declarând drept inadmisibilă cererea Agenţiei de anulare a procesului verbal al Biroului Electoral Central din 29 mai privind centralizarea voturilor şi atribuirea mandatelor la alegerile pentru Parlamentul European din 25 mai.

Admite excepţia lipsei capacităţii de folosinţă a pârâtului BEC şi respinge în consecinţă acţiunea formulată în contradictoriu cu acest pârât. Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active, a lipsei de interes a acţiunii, precum şi a lipsei de obiect. Respinge ca inadmisibilă acţiunea în ceea ce priveşte cererea de anulare parţială a procesului-verbal al BEC din 29.05.2014 privind centralizarea voturilor şi atribuirea mandatelor la alegerile pentru Parlamentul European 25 mai 2014. Respinge în rest, acţiunea reclamantei, astfel cum a fost completată, ca neîntemeiată”, se arată în decizia instanţei.

DISPUTĂ între eurodeputaţii români, la Bruxelles. „Mircea Diaconu e o PACOSTE”. „De vină sunt ziariştii”

Decizia Curţii de Apel Bucureşti poate fi atacată cu recurs la instanţa supremă, în 15 zile de la comunicare, iar ANI a anunţat că va contesta hotărârea.

Noi avem cunoştinţă de opinia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie într-o decizie a Curţii Constituţionale. În plus, în luna iunie, Curtea Constituţională a emis o altă decizie care a clarificat acel text de lege referitor la interdicţia de a ocupa o funcţie eligibilă indiferent de tipul ei. După două decizii ale Curţii Constituţionale şi cu opinia Înaltei Curţi, eu privesc optimist spre recursul pe care îl vom formula„, a declarat preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu.

Totodată, judecătorii au respins ca inadmisibilă cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a articolului 25 din Legea 176/2010.

Curtea de Apel Bucureşti a judecat, vineri, cererea ANI prin care se solicită anularea hotărârii Biroului Electoral Central (BEC) privind atribuirea mandatului de europarlamentar lui Mircea Diaconu.

La termenul din 26 septembrie, Curtea de Apel Bucureşti a amânat pronunţarea unei decizii pe cererea depusă de ANI.

ANI a acţionat în judecată Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), BEC şi pe Mircea Diaconu, solicitând judecătorilor să anuleze decizia BEC de atribuire a mandatului de europarlamentar.

Agenţia arată că a solicitat AEP, la data de 28 mai, să nu accepte candidatura lui Mircea Diaconu, deoarece acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate, astfel încât Autoritatea ar fi trebuit să informeze Parlamentul European în vederea invalidării mandatului acestuia.

La data de 3 iunie, AEP a transmis ANI că nu are competenţă în acest caz.

MIRCEA DIACONU, despre ECUAŢIA FERICIRII la PE: Am un nepot care repară dinţii englezilor, altul e comandant

‘AEP, prin refuzul de a da curs solicitării ANI, respectiv, neacceptarea domnului Mircea Diaconu pentru reprezentarea României în funcţia de membru în Parlamentul European, printr-o conduită pasivă, contrară legii, a îndeplinit un act de acceptare a unei persoane care ar urma să îşi exercite mandatul sub efectul unei interdicţii care decurge în mod direct din încălcarea pe de o parte a unor dispoziţii legale cu caracter imperativ, cum sunt normele privind integritatea în exercitarea funcţiei publice, iar pe de altă parte din decizia definitivă şi irevocabilă a Instanţei supreme din România’, susţine ANI.

În opinia ANI, Mircea Diaconu se află sub interdicţia expresă prevăzută de lege pentru a ocupa o funcţie eligibilă, cum este funcţia de membru în Parlamentul European, mandatul de senator al acestuia, tot o funcţie eligibilă, încetând de drept prin efectul unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile prin care s-a stabilit starea de incompatibilitate, şi pe cale de consecinţă nu îndeplineşte ‘o condiţie de fond’ pentru a putea fi validat în exercitarea funcţiei de membru în Parlamentul European.

Pe de altă parte, ANI a trimis Parlamentului European o sesizare prin care solicită să nu fie validat mandatul de europarlamentar al lui Mircea Diaconu, deoarece acesta a fost declarat în stare de incompatibilitate, printr-o decizie definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie