Mircea Drăghici, trezorierul PSD, pus sub acuzare de DNA. Reacţia lui Drăghici UPDATE

Mircea Drăghici, trezorierul PSD, a fost pus sub acuzare de DNA marţi după amiază, pentru delapidare și utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate. Trezorierul PSD neagă acuzațiile.

RomaniaTV.net
02 apr. 2019, 11:49
Mircea Drăghici, trezorierul PSD, pus sub acuzare de DNA. Reacţia lui Drăghici UPDATE

UPDATE Mircea Drăghici, trezorierul PSD, a anunţat marţi că a atacat ordonanţa prin care i-a fost atribuită de DNA calitatea de suspect într-un dosar legat de cheltuirea banilor primiţi de partid ca subvenţie, motivul invocat de acesta fiind ”lipsa de temeinicie şi legalitate”.

„Am atacat deja ordonanţa din 1 aprilie prin care mi-a fost atribuită calitatea de suspect, sub aspectul lipsei de temeinicie şi legalitate. În zilele următoare, probabil, procurorul-şef de secţie din cadrul DNA va soluţiona plângerea şi va constata că, întâi de toate, DNA nu are competenţă în efectuarea urmăririi penale. Atunci când e vorba de un partid politic, primul lucru pe care ar trebui să îl facă organul de urmărire penală este să citească statutul partidului şi legea finanţării partidelor politice”, a scris Mircea Drăghici pe Facebook.

Anterior, el precizase, tot pe Facebook, că, „în această ţară, deocamdată, nu poate stabili un procuror, fie el şi de la DNA, în ce condiţii un partid închiriază un imobil, la ce preţ şi pentru ce termen”.

_______

UPDATE Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față o persoană, trezorier al unui partid, pentru săvârșirea infracțiunilor de

– utilizare a subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate și

– delapidare

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În calitate de trezorier al unui partid, având atribuții de gestionare și administrare a bunurilor și fondurilor bănești aparținând formațiunii politice respective, suspectul și-ar fi însușit suma de 380.000 euro prin încheierea unui contract de închiriere a unui imobil, având un caracter simulat, folosind astfel suma de bani provenită din subvenții în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, respectiv pentru plata parțială în proporție de peste 2/3 a unui imobil.

Concret, suspectul îndeplinește funcția de trezorier al unui partid, exercitând, în această calitate, atribuții de gestionare și administrare a bunurilor și sumelor de bani provenite din fonduri publice sau private.

În exercitarea funcției de trezorier, în cursul lunii februarie 2018, suspectul împreună cu o persoană din familie, a negociat și a convenit să achiziționeze, de la un vânzător, un imobil având o valoare de circulație de peste 500.000 euro, pe care să-l achite, în parte, cu sume de bani pe care le gestiona în calitate de trezorier, și în parte, cu fonduri proprii.

Promisiunea de vânzare cumpărare dintre proprietarul imobilului și persoana din familia suspectului, dar și contractul de închiriere dintre același proprietar și formațiunea politică s-au încheiat in aceeași zi, 15.02.2018, pentru același imobil.

Contractul de închiriere fusese încheiat pentru o perioadă de 10 ani ( începând cu data de 01.03.2018 până la 01.03.2029), valoarea totală a chiriei fiind de 380.000 euro ce urma să fie achitată după cum urmează: suma de 38.000 euro în termen de 5 zile, iar restul sumei în tranșe de cel puțin 19.000 euro pe lună timp de 18 luni.

În realitate, întreaga contravaloare a contractului a fost achitată în avans, într-un interval de timp de 5 luni din sume de bani provenite din subvenția acordată formațiunii politice în baza Legii nr. 334/2006, privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.

După declanșarea controlului de către Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la utilizarea subvențiilor de formațiunea politică în cadrul căreia suspectul îndeplinea funcția de trezorier, a fost reziliat contractul de închiriere, precum și promisiunea de vânzare-cumpărare și restituite sumele de bani încasate cu titlu de chirie și pentru achiziționarea imobilului.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

_______

UPDATE „Am fost pus sub acuzare. Să fii pus sub acuzare că nu au respectat o lege pe care tu ai făcută-o și știi spiritul și litera ei mi se pare exagerat. Are legătură cu campania și coordonarea ei, de fiecare dată când a început campania am fost chemat la DNA”, a declarat Drăghici la ieșirea de la DNA.

DNA a cerut în februarie 2019 Autorităţii Electorale Permanente (AEP) documentele privind modul în care PSD a cheltuit banii primiţi de la stat în anii 2017 şi 2018.