Mircea Duşa, fostul ministru al Apărării, a murit

La începutul lunii noiembrie 2015, după demisia lui Ponta, provocată de scandalul izbucnit după incendiul de la Colectiv, Mircea Dușa a fost propus premier intermimar, dar președintele Klaus Iohannis a refuzat opțiunea.

19 dec. 2022, 09:08
Mircea Duşa, fostul ministru al Apărării, a murit

Mircea Dușa, fost ministru al Apărării și al Internelor, a murit. Suferea de cancer. Anunţul a fost făcut de Romeo Focşa, preşedintele PSD Harghita, pe grupul de şefi de filială PSD. „Cu regret vă anunț ca a murit fostul ministru Mircea Dușa!”, a scris Romeo Focşa.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a transmis luni condoleanțe pentru moartea fostului ministru și parlamentar social-democrat Mircea Dușa.

„Am aflat cu mare tristețe vestea dispariției în această dimineață a colegului nostru social-democrat Mircea Dușa. În toate demnitățile publice pe care le-a avut, fie că a fost vorba de ministru al Apărării, de Interne sau pentru Relația cu Parlamentul, prefect sau parlamentar, Mircea Dușa și-a făcut datoria cu onoare și respect pentru interesul public. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a scris Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

„Astazi, Mircea Dusa a decis sa plece intr-o lume mai buna…Am pierdut un prieten, un camarad de nadejde, un partener pe care am fost onorat sa il am alaturi si de la care am invatat enorm. Iti multumesc, Mircea, pentru tot! Dumnezeu sa te odihneasca in pace, prieten drag!”, a scris Mihai Fifor, pe Facebook.

În luna iulie 2022, fostul ministru al Apărării Mircea Duşa a fost preluat de o ambulanţă şi transportat la spital după ce i s-a făcut rău în timpul unei vizite pe care o făcea, alături de secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la sediul Batalionului 51 Operaţii Speciale „Vulturii” din Târgu Mureş.

Eugen Huţu, fostul patron de la Foresta Suceava, a murit la Spitalul Elias. Rămâne în istoria fotbalului cu revenirea de la 0-4 la 5-4 în celebrul meci cu Dinamo

În 2012, Mircea Dușa a fost numit ministru de interne în primul guvern Victor Ponta, după care – din 2012 până în 2015 – a îndeplinit rolul de ministru al apărării naționale, funcție pe care și-a păstrat-o și în următoarele guverne conduse de liderul de atunci al PSD.

După Colectiv, Mircea Dușa a fost propus premier interimar

La începutul lunii noiembrie 2015, după demisia lui Ponta, provocată de scandalul izbucnit după incendiul de la Colectiv, Mircea Dușa a fost propus premier intermimar, dar președintele Klaus Iohannis a refuzat opțiunea, numindu-l în locul lui pe Sorin Cîmpeanu, actualul ministru al Educației.

Înainte de 1989, Mircea Dușa a avut diverse funcții în Partidul Comunist Român și în consiliul popular al orașului natal, Toplița, fiind șef serviciu în perioada 1976-1986 și chiar vicepreședinte, între 1986 și 1990.

Doliu în muzica populară. Iosif Ciocloda, unul dintre cei mai apreciați interpreți de doine bănățene, a murit

După 1990, Mircea Dușa a urcat în funcție, ajungând viceprimar și chiar primar al orașului Toplița (în 1996), ca membru PDSR. Instalat prefect al județului Harghita (2001), Dușa a prins și două mandate de parlamentar (2004-2008, 2008-2012) ca deputat PSD.

În 2014, o anchetă a revistei Kamikaze a dezvăluit faptul că Mircea Dușa a omis să-și treacă în CV faptul că a efectuat studii superioare la Academia de Studii Social – Politice ”Ștefan Gheorghiu”, școala de cadre a PCR.