Mircea Duşa: România poate fi o ŢINTĂ, dar acum nu există un pericol iminent de atentat terorist

Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a vorbit, joi, despre pericolele care amenință România în urma atentatului din Paris, asupra redacției Charlie Hebdo, şi a precizat că ţara noastră poate fi "o ţintă", dar, în momentul de faţă, "nu există un pericol iminent de atentat terorist".

08 ian. 2015, 10:56
Mircea Duşa: România poate fi o ŢINTĂ, dar acum nu există un pericol iminent de atentat terorist

„România, președintele României, premierul și ministrul de Externe au exprimat pozițiile de codamnare a unor asemenea… nici nu știi cum să le califici asemenea evenimente și faptul că România este angajată alături de partenerii noștri nord-atlantici și europeni în lupta împotriva terorismului.

De douăzeci de ani, de treizeci de ani, în analizele pe care le fac specialiștii și, mai ales, analiștii militari vizavi de pericolele care amenință omenirea în afară de războiul clasic pe care-l cunoaște toată lumea, când ai dușmanul în față și folosești tactici, tehnici militare, au apărut alte pericole.

Unul din ele este terorismul, războiul asimetric, odată cu lumea informaticii, a apărut și pericolul războiului cibernetic. Vorbim și de siguranța energetică și alte elemente pe care trebuie să le aibă în vedere strategii și planificatorii sistemelor de securitate pentru ca lumea, omenirea să trăiască în pace și liniște„, a declarat Mircea Dușa, la DC NEWS LIVE.

CITEŞTE ŞI ATENTAT TERORIST la PARIS: Un „11 SEPTEMBRIE” împotriva PRESEI

„În primul rând, discutăm de sistemele de siguranță națională, a dat și SRI-ul aseară un comunicat. În momentul de față, pe baza informațiilor pe care dânșii le dețin, nu există un pericol, nivelul de alertă este albastru moderat și nu e necesar să ridicăm nivelul de alertă în România, pentru că nu există pericole iminente de terorism„, a precizat Mircea Dușa despre situația României, în contextul atentatului din Franța.

Întrebat dacă faptul că România a luptat în prima linie în Irak și Afganistan nu ne face o țintă, ministrul Apărării Naționale a răspuns: „Sigur că e posibil ca România să fie o țintă din acest punct de vedere, dar în momentul de față felul în care structurile de informații se implică și supraveghează acest fenomen ne oferă garanția că nu există un pericol iminent de atentat terorist în România. Dar, așa este, România de peste 12 ani este prezentă în Afganistan, dar să nu uitați că România a participat la misiuni în afara teritoriului național odată cu semnarea parteneriatului pentru pace”.