Mircea Geoană avertizează asupra posibilităţii unui nou Război Rece: „Dacă Federaţia Rusă crede că îşi poate face sferă de influenţă ameninţând, suntem convinşi că vor obţine exact opusul”

Secretarul General adjunct al NATO MIrcea Geoană a explicat că relaţiile dintre Federaţia Rusă şi occident sunt la cel mai scăzut nivel al ultimilor 30 de ani şi avertizează Kremlinul că o continuare a aceleiaşi politici îi va aduce doar dezavantaje.

21 feb. 2022, 17:23
Mircea Geoană avertizează asupra posibilităţii unui nou Război Rece: „Dacă Federaţia Rusă crede că îşi poate face sferă de influenţă ameninţând, suntem convinşi că vor obţine exact opusul”

Mircea Geoană crede că o ameliorare a relaţiilor diplomatice dintre Rusia şi NATO ar fi benefică ambelor părţi şi aminteşte că raportul actual de putere nu este acelaşi cu cel din timpul Războiului Rece, când forţele armate şi economice ale SUA şi ale URSS erau comparabile.

Putem spune, fără a face paralele istorice, că suntem în acest moment datorită și din cauza Federației Ruse la cel mai scăzut nivel al relației Occidentului cu Federația Rusă din ultimii 30 de ani. Nu ne-am dorit să ajungem aici. Suntem în continuare doritori să aducem relația dintr-un punct de minim practic istoric, de după 1989, la un nivel de amiciție, la un nivel de predictibilitate și de dialog care sunt preferabile a ceea ce Federația Rusă își propune. Niciodată istoria nu se repetă în mod identic”, a declarat Mircea Geoană pentru DC News.

„Dacă Războiul Rece a constat într-o luptă pentru supremație globală între două blocuri și între două super-puteri relativ echivalente ca forță și ca putere militară și economică, în clipa de față, dacă ne uităm la cifre, NATO astăzi reprezintă un miliard de oameni, reprezintă mai mult de 50% din produsul global brut, reprezintă, din punct de vedere militar, și bugete de apărare peste 50% din cele de la nivel global.

Citeşte şi: Război în Ucraina: au pornit sirenele de război la Doneţk, invazia armatei ruse ar putea interveni oricând VIDEO

Federația Rusă rămâne un jucător redutabil, dar din punct de vedere al dezechilibrului de putere, de forță, tehnologic, militar, politic, economic, nu putem spune că asistăm în acest moment la recrearea condițiilor pentru Războiul Rece, ci mai degrabă la o încercare a Federației Ruse de a schimba regula jocului în mod brutal. Dacă Federația Rusă crede că își poate face sferă de influență amenințând, cu invazia militară, vecinii săi, suntem convinși că vor obține exact opusul”, a mai spus secretarul general adjunct al NATO.

„Au vrut un NATO slab, avem astăzi un NATO puternic. Vor ca Ucraina să fie într-o logică de armonie cu Federația Rusă, și-au transformat poporul ucrainean într-un adversar. Credem că această cale este contra-productivă, facem tot ce depinde de noi să îi convingem pe cei din Moscova și cei de la conducerea din Kremlin că reintrarea într-o logică de confruntare între Federația Rusă și vecinii săi sau între Federația Rusă și noi, cea mai puternică alianță din istoria umanității, este o propunere care nu face sens. Suntem în continuare doritori de dialog și de diplomație și de predictibilitate la nivel European”, a mai explicat Mircea Geoană pentru sursa citată.

Citeşte şi: Rusia a anunţat uciderea a cinci ucraineni, la graniţă: „Grupul de sabotaj şi recunoaştere a fost distrus!”. Kievul neagă ofensiva forţelor sale armate în Donbas

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a vorbit despre importanța Articolului 5 al Alianței în menținerea unității blocului Nord-Atlantic în fața provocărilor din ultima perioadă.

„Trebuie să facem o distincție foarte clară între statele care sunt membre NATO, cazul României, cazul Poloniei, 30 de state aliate, și statele care nu sunt membre NATO, cazul Ucrainei. Deci dacă pentru Ucraina încercăm să-i susținem politic și practic, iar anumiți aliați, în plan bilateral, chiar și militar, când vine vorba despre apărarea teritoriului națiunilor și populației din NATO, lucrurile sunt complet diferite. Articolul 5 este pe deplin funcțional. El a fost confirmat și definit ca fiind sacrosant, îl citez pe președintele Biden.

Vă spun asta din interior, de la vârful Alianței Nord-Atlantice, orice încercare de a afecta securitatea țărilor NATO va fi întâmpinată de o unitate de monolit al întregului bloc Nord-Atlantic. Niciun centimetru pătrat de teritoriu aliat nu este în afara protecției Articolului 5 și dacă vă uitați un pic la modul în care NATO a acționat în urma agresivității Rusiei, am observat, și vă spun asta cu multă bucurie și încredere, că toți aliații au acționat ireproșabil. Nu am văzut niciodată în viața mea, și am o carieră relativ lungă în politica și diplomație, Statele Unite atât de mult angajate și implicate în a ține toți aliații informați, nu am văzut niciodată relația dintre America de Nord și Europa devenind atât de puternică. Deci, într-un fel, acțiunile președintelui Putin au făcut ca NATO să devină mai unit, mai puternic și mai coerent decât oricând.

Nu sunt motive de îngrijorare la adresa securității noastre, NATO e aici vigilent, pregătit și foarte robust în a descuraja orice potențială acțiune agresivă la adresa noastră și suntem în continuare preocupați de situația pe ca Rusia o exercită în Ucraina, acest lucru fiind în continuare un subiect de preocupare. Suntem extrem de solizi, uniți și vigilenți atât politic, cât și militar. NATO e pregătit să răspundă oricăror situații, de orice natură ar fi ele“, a spus Mircea Geoană.

Citeşte şi: Criza din Ucraina se amplifică. Explozii succesive în Doneţk

Micea Geoană a mai declarat, tot luni, la Profit TV, că sancţiunile Uniunii Europene la adresa Federaţiei Ruse sunt pregătite şi în cazul în care va interveni militar împotriva Ucrainei, acestea vor fi activate neîntârziat, şi vor fi cuprinzătoare şi masive.

”Sancţiunile nu sunt la NATO, sunt la Uniunea Europeană, sunt în dialogul dintre ţările din G7. Ceea ce pot să spun este că aceste sancţiuni sunt pregătite şi în cazul în care Federaţia Rusă va interveni militar împotriva Ucrainei, acestea vor fi activate neîntârziat, şi vor fi cuprinzătoare, masive şi într-un fel având potenţialul de a debilita la modul cel mai serios sistemul economic, financiar şi tehnologic al Federaţiei Ruse, nu mai vorbesc despre statutul de paria internaţional pe care l-ar avea”, a spus Mircea Geoană.