Mircea Geoană: „Este în interesul Occidentului dezvoltat ca regiunea noastră să crească. Dar Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă şi-n traistă”

Secretarul general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice (NATO), Mircea Geoană, susţine că ar adopta o politică de stimulare fiscală, de investiţii publice direcţionate şi "vânarea" de investiţii străine în zonele de cercetare - dezvoltare şi inovare.
Filip Stan
27 oct. 2022, 15:11
Mircea Geoană:

„Eu nu sunt cel care crede că dacă creştem automat bugetele publice creşte şi randamentul, pentru că statul încă nu funcţionează cum trebuie. Dar poate că ar trebui pentru acest domeniu, dacă ar fi să dau un sfat din experienţa IT-ului de acum aproape 20 de ani, când am venit cu o politică fiscală agresivă, în sensul bun, pentru a stimula IT&C-ul – şi după 20 de ani vedem că este aproape 9% din PIB. Eu aş merge ‘across the board’ cu o politică de stimulare fiscală, de investiţii publice direcţionate şi vânarea de investiţii străine în aceste zone de cercetare-dezvoltare, inovare, crescând astfel volumul, dinamica şi calitatea participării noastre”, a declarat Mircea Geoană, la Conferinţa „Future of Europe”, organizată de Banca Naţională a României şi Academia de Studii Economice – Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale.

El a afirmat că la NATO conduce „efortul de inovare, board-ul de inovare”, iar instituţia are acces la „tot ce înseamnă universităţi, cercetători, industrii, pieţe financiare şi imaginaţie intelectuală” la nivelul celor 32 de state NATO, incluzând Suedia şi Finlanda, ca viitori membri.

„Şi cred că şi partenerii şi aliaţii noştri din Occident, în această competiţie extrem de dură, în principal cu China, pentru a ne păstra avantajele tehnologice, care în cele din urmă sunt avantaje economice, strategice, militare, avem nevoie de tot ce înseamnă ecosistemul de inovare al lumii democratice. Deci, într-un fel, atunci când cancelarul Scholz, în discursul său de la Praga, a vorbit despre mutarea centrului de greutate al Europei către Est, domnia sa – şi-am reluat şi eu această temă în discursul meu – nu s-a referit exclusiv la dimensiunea pur strategică. Evident că prin decuplarea Rusiei, venirea Ucrainei, există o altă geografie strategică a Europei. Deci, într-un fel, cei care sunt în clipa de faţă – ţările şi economiile dezvoltate, inovative, cu pieţe mari de capital, cu universităţi foarte bogate şi cu un ecosistem de inovare – îşi dau seama că trebuie să lărgească centrul şi că şi România, şi Cehia, şi Estonia şi multe alte ţări care astăzi sunt într-un fel în lanţul de valoare al economiei europene şi transatlantice, undeva mai jos este în interesul Occidentului dezvoltat ca regiunea noastră să crească. Dar, cum spune românul, cineva: Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în desagă”, a mai afirmat Mircea Geoană, potrivit Agerpres.

Citeşte şi: Pensiile vor fi majorate! Premierul Ciucă, după întâlnirea cu oficialii europeni: „Am convenit că este posibilă înlocuirea indicatorului de 9,4% pentru PNRR cu un altul care să ţină cont de studiul Băncii Mondiale”

Potrivit acestuia, dacă ne uităm la cifrele de investiţie de la bugetele publice din România, la nivel central, dar şi sub-naţional, în cercetare-dezvoltare şi inovare, dar şi la ceea ce investeşte sectorul privat din România în aceste domenii, suntem în continuare printre ultimele locuri din Europa.

În acest context, Mircea Geoană a vorbit despre politica de stimulare fiscală în domeniul cercetării-dezvoltării şi inovării.

„Încă o dată, dacă aş fi în poziţia să dau un sfat – şi nu fac asta decât extrem de rezervat – eu m-aş duce de pe acum în Germania, în Franţa, în Italia, în America, în Canada, acolo unde avem principalele surse de investiţii în industrie şi aş vorbi de pe acum despre nevoile ca în viitorul model economic al lor să putem să rămânem parte a acestui acestui proces. Cum? Investind în alt tip de calităţi pentru forţa de muncă, anticipând schimbările. Pentru că dacă vom rămâne pasivi şi aşteptăm ca ei să schimbe modelul şi după aia să decidă ce fac cu ecosistemul din Europa Centrală şi de Est, inclusiv în România, va fi probabil foarte târziu şi vom avea practic suferinţe şi costuri socio-economice deosebite. Deci, invitaţia mea este la îndrăzneală, pentru că Occidentul ne încurajează să fim mai curajoşi. Au nevoie de noi, noi avem nevoie de dânşii. Nu este o paradigmă antagonică între Est şi Vestul Europei. Dimpotrivă, e o pledoarie pentru sinergie şi inovare şi co-design”, a spus Mircea Geoană.

Citeşte şi: Cât vom plăti pe carnea de porc de pe masa de Crăciun. Petre Daea: „Românii nu trebuie să pună bani deoparte pentru carnea de porc, vor fi preţuri de respect pentru munca fiecăruia”

DailyBusiness
Gigi Becali, afectat de măsurile de austeritate anunțate de Guvernul Bolojan. Ce pensie va avea de la 1 august
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Irina Columbeanu a spus tot despre iubitul francez! „Sunt deschisă!“
Fanatik.ro
Cutremur: Superbet, principalul sponsor al sportului românesc, se retrage! Exclusiv
Capital.ro
Cutremur în Rusia, țara a intrat în doliu. A fost găsit MORT, împușcat în mașină. S-a întâmplat chiar acum
Playtech.ro
Aer polar maritim peste România. Dispare Anticiclonul Azoric şi vine răcoarea! Scăpăm de caniculă
DailyBusiness
Planta-minune care te scapă de muşte, ţânţari şi furnici. Lidia Fecioru: „Este aur curat”
Adevarul
Puterea lui Xi, în scădere. De ce lipsește liderul chinez de la summit-ul BRICS? Criza tăcută din spatele zidurilor de la Beijing
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Columbo chemat să aplaneze conflictele din România. Cum s-a întâmplat acest lucru
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Un bărbat dat dispărut a fost găsit mort în burta unui piton de 8,5 metri, în Indonezia
Cancan.ro
Ilie Bolojan desființează pensiile speciale! Anunțul care dinamitează România
Playsport.ro
PSD, în cădere liberă. AUR atinge un maxim istoric în cel mai...
Capital.ro
TAXĂ majorată în România. Se instituie plata unei sume fixe anuale. Cine sunt cei vizați
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Infern după inundațiile din Texas: crește bilanțul la 82 de morți. Mai multe fete din tabăra de vară, încă dispărute
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Măsura intră în vigoare de luni, 7 iulie! Apelurile înșelătoare care folosesc date de identificare false, blocate în România
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Satul care a devenit „capitala trandafirilor” din România