Mircea Geoană, întrebat ce ar face dacă ar deveni președintele României: „E o șansă care nu se ratează. E din nou șansă să mergem mai departe, să ne facem datoria față de țară”

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, i-a îndemnat pe liderii României să se uite la trecut și la elitele românești și să își facă datoria față de țară.

20 mai 2023, 08:38
Mircea Geoană, întrebat ce ar face dacă ar deveni președintele României: „E o șansă care nu se ratează. E din nou șansă să mergem mai departe, să ne facem datoria față de țară”

Mircea Geoană a fost întrebat ce ar face dacă ar deveni președintele României. „Nu vreau să fac niciun fel de supoziție, dar spun un singur lucru: toată istoria modernă a României este făcută din șanse fructificate de elitele românești, la plural, în momente de șocuri geopolitice. Așa s-a născut România Mică. România Mică s-a născut după războiul Crimeii, România Mare s-a născut după Primul Război Mondial și România occidentală s-a renăscut după căderea comunismului. Trăim din nou un astfel de moment. Nu am un alt sfat de dat, din nicio poziție. Singurul meu sfat este: ne uităm puțin în trecut și elitele românești, de toate felurile, nu erau atât de perfecte și de celebre precum ne imaginăm noi în istorie, dar au avut puterea să-și dea mâna și să-și spună: o șansă ca asta nu se ratează. Ăsta este mesajul meu pentru oricine va fi în orice poziție, mică sau mai mare în această țară. Este din nou șansa să mergem mai departe cu proiectul național și cred că vom fi cu toții capabili, fiecare în rolul său, să ne facem datoria față de această țară,” a transmis Mircea Geoană la Digi24.

Citește și Mircea Geoană, interviu la Trinitas: „Mergeți la Biserică, face bine! Credința nu e demodată niciodată. Sunt creștin ortodox român, asta-mi e identitatea”

În ceea ce privește creșterea numărului euroscepticilor, Mircea Geoană a spus că „ în următorii ani trebuie să avem un singur nivel de ambiție, să nu mai existe diferență între vechii și noii din UE.”

„Eu cred că e și un sentiment oarecum… romantismul inițial se mai estompează. E un sentiment care este împărtășit de foarte multă lume în România, nu doar de un segment de public, îl simt și în diasporă. Sentimentul că suntem oarecum considerați, ne simțim tratați sau ne lăsăm tratați ca cetățeni de rangul doi în Europa. Este un sentiment profund înjositor și profund mânios. Vă spun că am negociat intrarea automată în Schengen, după 7 ani de la integrare. Cum am ajuns să nu fim nici acum în Schengen, nu știu. Dar cred că e legată și de faptul că după atâția ani de integrare occidentală, orașele mari din România merg formidabil de bine și te duci apoi și restul României este un abis de dezvoltare. D-asta ne pleacă atât de mulți oameni și cred că într-un fel mânia este și împotriva clasei politice românești care trebuie să ofere mai mult, dar este într-o oarecare măsură un strigăt de mai puțină asimetrie de putere în Europa. Și în următorii ani trebuie să avem un singur nivel de ambiție, să nu mai existe diferență între vechii și noii în UE. Deci cetățenii români au dreptate să fie un pic mai sceptici, nu eurosceptici, ei nu sunt sceptici față de direcția occidentală a României sau față de NATO, ei încep să spună că este momentul să fim tratați pe picior de egalitate, cu demnitate, și ca toți cetățenii României, nu doar cei din orașele mari, să aibă șansa să trăiască ca în Europa,” a precizat el.

Citește și Mircea Geoană, anunţ de ultimă oră despre candidatura la prezidențiale. PSD şi PNL, luate prin surprindere!