Mircea Geoană, lăsat fără ceasurile de 100.000 de euro primite de la Marian Vanghelie. Judecătorii au pus din nou sechestru pe obiectele de lux

Mircea Geoană, care este în prezent secretar general adjunct al NATO, a rămas fără ceasurile pe care le-a primit de la Marian Vanghelie, fost primar al Sectorului 5. Judecătorii au pus sechestru pe obiectele de lux ce valorează 100.000 de euro, după ce în 2021 au dispus restituirea acestora.

17 mai 2022, 15:42
Mircea Geoană, lăsat fără ceasurile de 100.000 de euro primite de la Marian Vanghelie. Judecătorii au pus din nou sechestru pe obiectele de lux

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti, care judecă dosarul de corupție a lui Marian Vanghelie, au decis să mențină măsura asiguratorie asupra celor trei ceasuri pe care Mircea Geoană le-a primit de la fostul primar al sectorului 5. Potrivit instanţei, obiectele de lux au fost cumpărate din banii obţinuţi din mită. În urmă cu un an,  judecătorii ridicaseră sechestrul asupra ceasurilor, conform Fanatik.

Decizia a fost luată de instanţă în urmă cu o săptămână, la judecarea apelului formulat de Marian Vanghelie la condamnarea de 11 ani și 8 luni pentru 9 infracțiuni de luare de mită și abuz în serviciu și 7 infracțiuni de spălare de bani.

În același dosar au fost trimiși în judecată: Mircea-Sorin Niculae (vărul lui Vanghelie), Sorin Ștefan Ciocan, Laura Ciocan (director Economat sector 5) și Marian Dumitru. Procurorii DNA susțin că, în perioada 2006-2015, pe vremea când era primar al sectorului 5, Vanghelie a solicitat și primit foloase materiale necuvenite în valoare de 30,4 milioane de euro (20% din vânzări) de la omul de afaceri Marin Dumitru.

Din banii obținuți din mită, Vanghelie ar fi cumpărat și trei ceasuri de lux pe care i le-a oferit lui Mircea Geoană. Este vorba despre două modele diferite Vacheron Constantin și un Glashutte Panoramic Crono, care au costat, în total, peste 100.000 de euro, notează sursa citată.

”În baza art. 250 ind. 2 Cod procedură penală menține măsura asiguratorie luată prin ordonanța de dispunere a măsurii asiguratorii nr. 381/P/2014 din data de 25.05.2015 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție asupra următoarelor bunuri aflate în proprietatea/posesia persoanei interesate Geoană Mircea Dan:

– ceasul marca Glashutte, model Panomatic Crono, nr. 000223, no. Reference 19501110104,

– ceasul marca Vacheron Constantin, model 25021/000R, Case nr. 795982, Movement nr. 9699232, 3. Metal Or rose, Dial 9115, Bracelet Cuir,

– ceasul marca Vacheron Constantin, seria 821914 83505”, se arată în decizia Curții de Apel București.

Citeşte şi: Marian Vanghelie cheamă 30 de martori să-i dovedească nevinovăția în procesul în care a fost condamnat la peste 11 ani de închisoare

Reacţia lui Mircea Geoană despre ceasurile primite de la Marian Vanghelie

„Aceste bunuri au fost dăruite martorului Geoană Mircea Dan la diferite ocazii, acesta fiind un dobânditor de bună-credință. Bunurile primite au fost supuse unor operațiuni de ascundere a originii infracționale”, au subliniat procurorii.

Actualul secretar general adjunct al NATO a predat cele trei ceasuri de lux la DNA şi a recunoscut că le-a primit de la Marian Vanghelie. Geoană a afirmat că nu a știut ce se află în interiorul pachetelor primite de la fostul edil al Sectorului 5, nu a cunoscut valoarea ceasurilor și nu i s-a solicitat nici un favor în schimbul acestora.

În mai 2021, Tribunalul București, după condamnarea pe fond a lui Marian Vanghelie, instanța a decis să-i restituie lui Mircea Geoană ceasurile, decizia fiind executorie.

De asemenea, instanţa a hotărât menținerea măsurilor asiguratorii asupra tuturor bunurilor mobile și imobile (altele decât cele cu valoare economică redusă și cele strict necesare traiului) precum și a sumelor de bani prezente și viitoare care îi aparțin lui Marian Vanghelie. Pe de altă parte, Oana Niculescu Mizil, partenera de viață a fostului primar, a scăpat de sechestru pe bunuri și de poprirea pe conturi dispuse de Direcția Națională Anticorupție în anul 2015.

Citeşte şi: Marian Vanghelie rămâne sub control judiciar. Fostul primar stă „cu valiza lângă uşă” şi îl atacă pe Piedone