Mircea Geoană: „Nu este problema Rusiei unde îşi aşează NATO prezenţa militară din tările membre”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat vineri că este imposibilă o negociere în cate Uniunea să accepte condiţiile puse de Rusia, printre care şi aceea ca trupele NATO să fie retrase din România şi Bulgaria.

21 ian. 2022, 13:34
Mircea Geoană: „Nu este problema Rusiei unde îşi aşează NATO prezenţa militară din tările membre”

Răspunsul lui Mircea Geoană vine în contextul în care Moscova a cerut garanţii din partea NATO obligatorii din punct de vedere juridic potrivit cărora blocul militar va înceta să se mai extindă şi va reveni la graniţele sale din 1997. De asemenea, una dintre condiţiile puse de Rusia este şi aceea ca NATO să garanteze că nu va accepta niciodată aderarea Ucrainei.

„Răspunsul nostru a fost și rămâne la fel de clar și de transparent: nu există în niciun fel o modalitate de a negocia, de a compromite postura militară a NATO pe teritoriul țărilor NATO. Este treaba NATO unde și în ce configurație, în funcție de nevoile de securitate, ne așezăm prezența militară în țările NATO. Nu este problema Federației Ruse, așa cum noi nu spunem Federației Ruse unde să își pună sau să nu își pună propriile forțe pe teritoriul său.

Ceea ce spunem Federației Ruse este că e totalmente anacronic și este o întoarcere în timp istoric către zone complicate ale istoriei europene, ideea că poți să ameninți cu incursiune militară un stat vecin, suveran, independent și democratic din Europa. Aceasta este linia cu adevărat roșie, nu cea pe care o spune șeful diplomației de la Moscova”, a declarat pentru Digi24 secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Citeşte şi: Întâlnire decisivă la Geneva între secretarul de stat american Antony Blinken şi înalţi oficiali ruşi pe tema crizei din Ucraina

Ministerul Afacerilor Externe rus a transmis că Moscova doreşte ca toate trupele străine, armamentul şi alte echipamente militare grele să fie retrase din cele două ţări.

„Unul dintre pilonii inițiativelor noastre pe care l-ați menționat a fost formulat în mod deliberat foarte clar și nu permite interpretări ambigue. Vorbim despre retragerea forțelor, echipamentelor și armelor străine și alte demersuri în vederea revenirii la configurația din 1997 pe teritoriile țărilor care nu erau membre NATO la data respectivă. Printre acestea se numără Bulgaria și România”, se arată în răspunsul scris ale Ministerului rus de Externe la întrebările primite pentru conferința de presă anuală a lui Serghei Lavrov.

Citeşte şi: Rusia interzice utilizarea și minarea de criptomonede. Bitcoin ar putea să se prăbușească sub 40.000 de dolari


loading...
Partenerii noștri