Transnistria ar urma să ceară anexarea la Rusia. ”Pe 29 februarie, Putin va anunța acest lucru”. Reacţia Chişinăului

Creste tensiunea in Transnistria. Un congres extraordinar al puterii de la Tiraspol ar putea cere Rusiei, la finalul lunii, să anexeze Transnistria. Iar pe 29 februarie, Vladimir Putin ar urma sa ceara anexarea Transistriei, scrie presa din Republica Moldova.

22 feb. 2024, 13:32
Transnistria ar urma să ceară anexarea la Rusia. ”Pe 29 februarie, Putin va anunța acest lucru”. Reacţia Chişinăului

UPDATE: Biroul pentru politici de reintegrare al Guvernului de la Chişinău a anunţat că urmăreşte „cu atenţie” situaţia din regiunea transnistreană. Potrivit Chişinăului, în prezent nu există semne care să indice că situaţia din stânga Nistrului s-ar putea deteriora.

„Biroul politici de reintegrare urmăreşte cu atenţie situaţia din regiunea transnistreană, fiind în contact permanent cu Misiunea OSCE şi cu alţi parteneri internaţionali. Din informaţiile de care dispunem, nu există temei să credem că situaţia din regiune s-ar putea deteriora. Suntem convinşi că Tiraspolul e conştient de consecinţele pe care şi le asumă în cazul unor paşi negândiţi”, a declarat Biroul de reintegrare, citat de stiripesurse.md.

La congresul așa zișilor deputați de toate nivelele din Transnistria, care va avea loc pe 28 februarie, ar urma să fie adoptată o solicitare către Moscova privind alipirea regiunii separatiste la Federația Rusă. Declarația a fost făcută de opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba, scrie Deschide.md.

Ghenadie Ciorba a atras atenția la faptul că adunarea va avea loc cu o zi înainte de adresarea președintelui Rusiei, Vladimir Putin, către Adunarea Federală. Opozantul transnistrean nu exclude că această directivă de a organiza congresul vine chiar de la Moscova.

Ciorba presupune că în cadrul forumului așa-zișilor deputați de toate nivelele din Transnistria ar urma să fie lansată o solicitare din partea locuitorilor din stânga Nistrului de alipire a regiunii la Federația Rusă, iar a doua zi, pe 29 februarie, Putin va anunța acest lucru Adunării Federale, care va lua decizia să dea curs cererii.

Citește și: Joe Biden, atac fără precedent la adresa lui Vladimir Putin! „Ticălosul ăla nebun. Trebuie să ne facem mereu griji cu privire la războiul nuclear”

Opozantul consideră că adunarea de la Tiraspol și protestul organizat recent acolo împotriva așa-ziselor presiuni economice ale Republicii  Moldova au drept scop să arate că locuitorii din Transnistria sunt împotriva Chișinăului.

„De aici vine și declarația recentă a ministrului de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, precum că Moscova nu va lăsa la greu cetățenii săi din Transnistria”, a mai declarat Ciorba.

Citește și: Mama lui Aleksei Navalnîi, disperată să-și recupereze copilul: „Lăsați-mă să-mi văd fiul!”. Trupul opozantului lui Putin ar putea fi predat familiei abia în martie

Luni, liderul separatiștilor de la Tiraspol, Vladimir Krasnoselski, a anunțat convocarea așa-zișilor deputați de toate nivelele în legătură cu pretinsele presiuni economice din partea Chișinăului.