Mircea Geoană: „Putin trebuie să înțeleagă că războiul pentru ei e un cost prea mare. NATO e aici și apără România”

Deciziile de a acorda echipamente militare Ucrainei aparţin ţărilor NATO şi partenerilor, spune Mircea Geoană.

30 nov. 2022, 19:20
Mircea Geoană: „Putin trebuie să înțeleagă că războiul pentru ei e un cost prea mare. NATO e aici și apără România”

Mircea Geoană a vorbit din nou miercuri seară, la Pro TV, despre războiul de la graniţele României. „Estimarea noastră cu privire la acest război e că aceste luni vor fi destul de dinamice. Iarna va produce anumite efecte. Noi punem fundația pentru reconstrucția Ucrainei. Pare puțin paradoxal să spunem că pacea vine mai repede dacă ajutăm. Putin trebuie să înțeleagă că războiul pentru ei e un cost prea mare. NATO e aici și apără România și întreg flancul estic, dar mai există un flanc de apărare, reziliența noastră ca economie.

A trebuit să fie un conflict ca să vedem că putem trage gaze din Marea Neagră, să transportăm cereale. Speranța mea este că acest război va aduce o transformare de model economic. China nu e un inamic și nu ne dorim un nou război rece. E o economie prea mare, există comerț. China nu e un adversar, e o provocare”

Deciziile de a acorda echipamente militare Ucrainei aparţin ţărilor NATO şi partenerilor NATO, a declarat, miercuri, la Bucureşti, secretarul general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice, Mircea Geoană.

El a vorbit, într-un briefing de presă la finalul Reuniunii şefilor diplomaţiilor din ţările membre NATO, despre nevoia de a sincroniza sistemele de apărare antiaeriană cu reconstrucţia sistemului energetic Ucraina.

Reuniunea NATO de la București. Stoltenberg, despre aderarea Ucrainei în cadrul Alianței: Să ne asigurăm că Ucraina există. A făcut progrese, dar nu trebuie să subestimăm Rusia
„În premieră la Bucureşti a avut loc şi o întâlnire în formatul G7+, în care am găsit formule de sincronizare între sistemul de apărare antirachetă pe care trebuie să îl dăm Ucrainei şi efortul de reparare – reconstrucţie a sistemului energetic al Ucrainei”, a arătat Geoană. El a subliniat că sprijinul militar, economic, energetic, umanitar pentru Ucraina „va continua de o manieră susţinută şi de o manieră coerentă, atât în cadrul NATO, cât şi în relaţia cu G7 şi cu Uniunea Europeană”.

Mircea Geoană a reiterat că deciziile de furnizare de armament către Ucraina sunt decizii naţionale. „De aceea, la NATO noi nu avem această politică de a spune unui aliat sau nu ce şi cum să dea. Fiecare se organizează în procesul Ramstein, care este deja foarte cunoscut. Când am vorbit cu domnul ministru (Dmitro – n.r.) Kuleba, nu am vorbit de un anumit tip de sistem de apărare antiaeriană, ci am vorbit de nevoia de a avea o apărare cât mai coerentă, cât mai cuprinzătoare, dar şi sincronizată cu efortul de reconstrucţie a sistemului energetic. Este foarte, foarte important. Ca să putem să avem şi să oferim Ucrainei sisteme performante, moderne, occidentale de apărare antiaeriană şi antirachetă, dar făcute şi distribuite într-un astfel de mod încât reconstrucţia sistemului energetic să fie sincronizată cu această protecţie”, a adăugat secretarul general adjunct al NATO.

VIDEO + FOTO: Jens Stoltenberg și Antony Blinken, la București. Șeful NATO: Este în interesul nostru să ne asigurăm că președintele Putin nu câștigă

El a vorbit şi despre actuala situaţie de securitate. „Divorţul Rusiei, prin acest război barbar, de civilizaţia europeană cred că a reprezentat pentru noi toţi, indiferent de geografie, în întreaga Europă, o trezire brutală la realitate. Rusia este un jucător periculos şi imprevizibil şi cred că fiecare ţară, în mod suveran şi democratic, îşi trage propriile concluzii de natură strategică şi politică”, a punctat Mircea Geoană.