Mircea Geoană: Se vor lua decizii istorice, niciun centimetru al alianţei nu va fi lăsat neapărat de NATO

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a declarat, sâmbătă, că anticipează un război de lungă durată în Ucraina, menţionând că nu vede condiţii pentru o soluţionare politică în termen scurt a acestui conflict.

25 iun. 2022, 14:39
Mircea Geoană: Se vor lua decizii istorice, niciun centimetru al alianţei nu va fi lăsat neapărat de NATO

Anticipăm un război de lungă durată în Ucraina, dar NATO va continua să încurajeze o soluţionare politică pe termen scurt, a declarat sâmbătă la Bistriţa secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană.

NATO anticipează război de durată în Ucraina: Mircea Geoană: „Nu există suficient de multe forţe ca una dintre cele două părţi să câştige decisiv”

„Anticipăm un război de lungă durată în Ucraina, nu vedem din păcate condiţii pentru o soluţionare politică în termen scurt, vom continua să încurajăm acest lucruri. Vreau ca împreună că combatem dezinformarea Federaţiei Ruse care încearcă să transforme agresivitatea lor în vina noastră, spunând că de vină sunt sancţiunile pentru problemele de securitate alimentară, de parcă nu blocada Rusiei, a porturilor ucrainene de la Marea Neagră, ar fi cauza reală”, a spus Mircea Geoană.

Acesta avertizează cu privire la dezinformările Rusiei, care va încerca să folosească elemente de insatisfacţie pentru a şubrezi unitatea NATO.

„Atenţie foarte mare pentru că dacă nu avem riscuri de securitate pentru ţările din NATO, avem riscuri ca propaganda, dezinformarea rusească, să încerce să folosească elemente de insatisfacţie economică şi socială pentru a şubrezi unitatea noastră, a naţiunilor democratice”, a precizat secretarul general adjunct al NATO.

Mircea Geoană (NATO): Soarta războiului din Ucraina se decide în următoarele săptămâni
Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a spus sâmbătă, la Bistrița, că în urma adoptării noului concept strategic al NATO la summitul care urmează la Madrid, Alianța va avea o viziune coerentă, multidimensională, de ultimă generație pentru flancul estic și pentru România. Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a spus că noul concept strategic este al doilea cel mai important document al NATO după tratatul de la Washington și că acesta vizează strategic viziunea Alinței pentru următorul deceniu.

Acesta a fost prezent sâmbătă, alături de ministrul Apărării Vasile Dîncu, la sediul Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, din Bistriţa.

El a mai precizat că săptămâna viitoare va fi aprobat un nou pachet de asistenţă specializată a NATO pentru Ucraina, inclusiv pregătirea acestei ţări pentru tranziţia de la echipamentele militare din era sovietică la cele moderne.

„Liderii NATO vor lua la Madrid decizii cu adevărat istorice. Acțiunile agresive ale Rusiei au determinat din partea NATO, o alianță defensivă, măsuri de protejare a teritoriului aliat. Niciun centimetru pătrat de teritoriu aliat nu este în afara articolului 5, niciun aliat din România până în țările baltice, din Canada până în inima Europei, nu sunt în afara preocupărilor noastre de apărare și descurajare. Decizii istorice, concept strategic nou, zona Mării Negre va fi reflectată în acestă nouă viziune a NATO pentru că este o zonă de imensă importanță strategică”, a declarat Mircea Geoană la sediul Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, din Bistrița.

El a spus că noul concept strategic prevede o viziune multidimensională pentru flancul estic și pentru România.

„Decizii importante pentru noua prezență, noua generație și noua calitate a prezenței NATO pe flacul estic, inclusiv în România: alt nivel de prezență militară, alt nivel de prezență cibernetică, active din spațiul extraterestru, zone de informații și culegere de informații, prepoziționarea de echipamente, de muniții și de stocuri, exerciții și anternament de ultimă generație. Vom avea o viziune coerentă, multidimensională, de ultimă generație pentru flacul estic și pentru România”, a mai spus secretarul general adjunct al NATO.