Recent, Mircea Miclea a criticat dur măsurile anunțate de Guvernul Bolojan în educație, cu scopul de a reduce deficitul bugetar. Potrivit acestuia, măsurile sunt greșite și vor avea un impact „extrem de negativ” asupra sistemului de educație.
Într-un interviu, fostul ministru al Educației a declarat că, „în loc să fie o politică făcută pe bază de dovezi, este exact invers: s-a făcut o politică și apoi s-au decupat niște dovezi care să susțină o politică greșită”.
„Cred că măsurile pe care guvernul Bolojan le-a luat în ce privește educația sunt greșite. Faptul că a crescut norma didactică va face profesia de profesor și mai puțin atractivă decât este ea în momentul de față. Avem doar mai puțin de 10% dintre profesori cu vârsta sub 30 de ani în învățământ. O să fie și mai puțini și în curând nu vom mai avea profesori. Și acest lucru în primul rând pentru că profesia va fi tot mai puțin atractivă, mai ales în zonele din care vine analfabetismul funcțional, în primul rând din zonele rurale. Cât de atractivă poate să fie profesia de profesor pentru cineva care trebuie să meargă la 2 sau 3 școli acum, ca să aibă o normă întreagă? Va fi complet neatractivă și asta va avea ca impact o reducere a calității actului de predare”, a mai declarat profesorul universitar pentru Edupedu.
Mai mult, fostul ministru al Educației susține și că decizia de a mări numărul de elevi în clasă este „împotriva oricăror date științifice”. În opinia acestuia, și reducerea burselor pentru elevi și studenți reprezintă o greșeală majoră, căci banii ar fi putut fi folosiți sub formă de vouchere pentru cărți și rechizite școlare.
„În condițiile în care această politică va continua, și probabil că va continua, atunci impactul asupra sistemului de educație va fi extrem de negativ. Pentru a satisface niște criterii contabile sacrificăm viitorul educației copiilor noștri. Ceea ce este o greșeală majoră. De neiertat, aș spune.
Măsurile nu fac decât să saboteze educația, uitând tot ceea ce s-a spus în campania electorală atât în decembrie, cât și în mai: și anume că e nevoie să creștem nivelul de educație și de acces la cultură al electoratului, dacă dorim o democrație mai solidă. Ori ceea ce se întâmplă acum este sabotarea propriii democrație în această țară, prin sabotarea accesului la cultură și prin reducerea calității actului educațional”, a mai declarat acesta.