Mircea Păcurariu a murit. Cel mai mare istoric al Bisericii Ortodoxe Române s-a stins la vârsta de 88 de ani

Părintele academician prof. dr. Mircea Păcurariu a încetat din viață, miercuri, 13 ianuarie, la domiciliul său, înconjurat de familie și de câțiva apropiați, anunță Mitropolia Ardealului.

13 ian. 2021, 22:42
Mircea Păcurariu a murit. Cel mai mare istoric al Bisericii Ortodoxe Române s-a stins la vârsta de 88 de ani
Părintele academician Mircea Păcurariu. FOTO: evzdetransilvania.ro

Mircea Păcurariu a murit la vârsta de 88 de ani. Sicriul cu trupul părintelui academician Mircea Păcurariu se află depus la Catedrala mitropolitană „Sfânta Treime” din Sibiu, unde un sobor de preoți condus de ÎPS Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a oficiat o slujba de pomenire.

Academicianul Mircea Păcurariu va fi înmormântat vineri, 15 ianuarie.

Academicianul Mircea Păcurariu a murit. A fost autorul unui număr impresionant de lucrări și studii

Acesta a văzut lumina zilei în localitatea Ruși, județul Hunedoara, într-o familie de preot. A urmat cursurile Liceului „Decebal” din Deva (1943-1951), apoi ale Facultății de Istorie a Universității din Cluj (1951-1952), ale Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1952-1956), iar apoi a urmat cursuri de doctorat la zi, la specialitatea Istoria Bisericii Române la Institutul Teologic din București (1956-1959).

Și-a susținut doctoratul în 1968.

Citeste si ÎPS Casian Crăciun susține vaccinarea: „Cine crede că Dumnezeu lasă pe cineva să moară de la vaccin se înșală amarnic. Medicii știu mai bine, ei nu se vaccinează cu moarte”

A fost profesor la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț (1959-1961), decan al Facultății de Teologie din Sibiu (1992-2000), iar în perioada 1990-1992 a fost suplinitor al aceleiași catedre la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași.

A fost hirotonit diacon în 1970, preot în 1971, hirotesit iconom stavrofor în 1976. În octombrie 1997 devine membru corespondent al Academiei Române.

Pe 26 noiembrie 2015 a devenit membru titular al Academiei Române. A primit distincția „Doctor Honoris Causa” al Universității „1 decembrie 1918” din Alba Iulia, al Universității „Vasile Goldiș” din Arad, al Universității din Oradea și al Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu.

Este autorul a numeroase lucrări și studii în domeniul Istoriei Bisericii Ortodoxe Române și nu numai, cele mai cunoscute fiind manualele pentru Seminariile Teologice și pentru Facultățile de Teologie pentru această disciplină teologică, Dicționarul Teologilor Români, cele legate de viață și activitatea Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, despre viața Bisericii Ortodoxe din Transilvania. Volumele de Istorie a Bisericii Ortodoxe Române sunt considerate a fi reprezentative pentru literatura de specialitate.

În 2012 a devenit cetățean de onoare al municipiului Sibiu.

Citeste si Părintele Visarion Alexa susţine vaccinarea: „Îl numeşti pe Hristos doctor, dar nu crezi în doctorul pe care tot Hristos l-a pus pe pământ? Actul medical este nobleţea lui Dumnezeu”

Mircea Păcurariu a fost decorat cu Ordinul „Steaua României” în grad de ofițer de președintele României, Emil Constantinescu; a primit Medalia de Merit din aur din partea Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. A primit „Crucea patriarhală” de la patriarhii Iustin Moisescu (1977), Teoctist Arăpașu (2001) și Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în 2009.

De asemenea, în 2007 a primit „Crucea șaguniană” din partea IPS Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.