Mircea Radulian (INFP): Cutremurele mici nu se feresc de unul mai mare. Nu putem să nu ne gândim şi la un seism mai mare

Directorul științific al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământulu, Mircea Radulian, a declarat, că sesimul care s-a produs în noaptea de marţi spre miercuri a fost unul "moderat", care nu produce pagube. Cutremurul s-a simţit până în Bulgaria, Republica Moldova şi Ucraina. Mircea Radulian a explicat că seismele cu magnitudini mici produc anumite descărcări în zona Vrancea, însă nu ne feresc de un cutremur mai mare.
Iulian Tudor
28 dec. 2016, 06:56
Mircea Radulian (INFP): Cutremurele mici nu se feresc de unul mai mare. Nu putem să nu ne gândim şi la un seism mai mare

A fost un cutremur de adâncime în zona Vrancea, la adâncime de 99 de kilometri, un cutremur de magnitudine 5,3. Un cutremur pe care noi îl considerăm moderat pentru zona Vrancea, având în vedere că Vrancea este o zonă de adâncime. Cutremurele de o asemenea magnitudine nu produc pagube şi din acest punct de vedere nu sunt periculoase.

A fost al doilea cutremur cu magnitudine peste 5 din acest an. A mai fost un cutremur în septembrie. Cutremurul din noaptea de marţi spre miercuri a fost un cutremur care, ca mod de producere a mecanismului focal, a fost puţin diferit faţă de mecanismul tipic pentru zona Vrancea, care produce ruperi care se propagă pe falii dinspre Moldova înspre Câmpia Română. Acest cutremur a fost produs pe o falie perpendiculară pe această direcţie, deci a fost orientat dinspre Transilvania spre Dobrogea. Cutremurul s-a simţit şi-n Moldova şi în Câmpia Română, dar a avut efecte ceva mai mari şi spre curbura arcul carpatic, în zona Braşov, Sibiu, Covasna. Pe de altă parte, cutremurul a fost unul tipic. S-a simţit până în Bulgaria, Republica Moldova şi Ucraina. A fost o arie foarte mare de acţiune a acestui cutremur”, a declarat Mircea Radulian.

Cutremurul de 5,3 din noaptea de marţi spre miercuri a avut şi o replică. Aceasta s-a produs miercuri dimineaţă, la ora 5.01 şi a avut o magnitudine de 2,9.

In jurul orei 5.00 a fost o replică. Cutremurele astea moderate au o caracteristică constantă, au replici puţine şi mici sau câteodată chiar nu au replici. Cutremurul din noaptea de marti spre miercuri a avut o replică. S-ar putea să mai aiba o replica, dar ele sunt mici. Pentru Vrancea, cel mai periculos rămâne tot cutremurul principal„, a mai spus Radulian.

Specialistul a explicat că seismele mici sunt bune pentru că produc anumite descărcări în Vrancea şi ajustează fluctuaţiile de tensiune, însă nu reuşesc să elibereze tensiunea acumulată în această zonă.

Cutremurele cu magnitudini mici nu se feresc de un cutremur mai mare. Ele sunt totuşi bune, pentru ca produc anumite descărcări în vrancea şi ajustează fluctuaţiile de tensiune. Însă, per total nu reuşesc să elibereze tensiunea acumulată în Vrancea. Nu putem, în perspectivă, să nu ne gândim şi la un cutremur mai mare„, a adăugat Mircea Radulian.

Directorul ştiinţific al INFP a spus că nu există o explicaţie pentru care cutremurele se produc noaptea: „Poate să fie şi pur întâmplător. Există o anumită fluctuaţie, de multe ori apar mai multe primăvara, toama, iarna, mai puţin vara. N-ar fi exclus să fie o altă influenţă, dar principalul motor si principala cauza a cutremurelor rămâne tot tectonica. Toate fenomenele secundare, astronomice, meteorologice, variatii de tot genul nu sunt cele care determină producerea cutremurelor mari”.

CITEŞTE ŞI: Ce să faci în caz de cutremur

DailyBusiness
Lidl le oferă clienților câte 300 de lei sub formă de vouchere. Produsele care pot fi achiziționate cu acești bani
Spynews
Ministerul Educației lansează „butonul roșu” în instituțiile de învățământ. Pentru cine va fi măsura de siguranță
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Un nou producător de mașini electrice intră pe piața din România. Vehiculele vor fi rivalii de temut pentru Dacia Spring și Tesla
Capital.ro
Doliu în televiziune. Marele actor s-a stins din viață. Odihnește-te în pace! Ne vei lipsi!
Playtech.ro
Violeta a dat din casă! Ce a spus despre Andreea Marin, vedeta a rămas fără cuvinte
DailyBusiness
Pensii mai mari pentru anumiți pensionari în funcție de anul nașterii
Adevarul
Panica a pus stăpânire pe părinții din București după atacul din fața școlii 39. „Viața copiilor noștri nu ar trebui să aibă preț”
wowbiz.ro
Epidemie în România! Trei persoane au murit, iar alte 120 au ajuns la spital după ce au fost diagnosticate cu această boală
Spynews
Când sărbătorim Ora Pământului în 2025. Luminile se vor stinge pe tot globul timp de o oră
Spynews
Sărbătoare mare în familia lui Pepe. Ce surpriză a organizat familia pentru tatăl cântărețului cu ocazia zilei de naștere: „Te iubim”
Evz.ro
Revenirea anului în televiziune. Oana Zăvoranu a semnat
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Fiica lui Marius Șumudică i-a „liniștit” pe rivalii tatălui ei, după ce a postat un clip „fierbinte”
kanald.ro
Filmul tragediei de pe DN1, în care un șofer a avut parte de un sfârșit cumplit. Cum s-a petrecut totul
Cancan.ro
Dragostea renaște între doi actori celebri! Au divorțat cu scandal, dar relația lor a devenit acum din nou sudată
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România e în doliu. A murit un mare solist. A fost un simbol al muzicii: O să ne lipsești enorm
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De nerecunoscut! Transformarea incredibilă a fostei jucătoare de tenis, după ce a slăbit enorm
stirilekanald.ro
Un fotbalist de 19 ani a murit chiar de ziua de naștere după ce s-a lovit la cap la un meci
Reacția furioasă a lui Elon Musk după respingerea candidaturii lui Călin Georgescu
MediaFlux
Elena Lasconi a luat decizia în privința retragerii în favoarea lui Nicușor Dan!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum să eviți impozitul de 70% pentru transferurile între rude: Cinci sfaturi esențiale