Mircea Radulian: Un cutremur puternic poate să se producă oricând în România. Ce spune Mărmureanu

Profesorul Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, a declarat, marți, că un cutremur puternic se poate produce oricând în România. Recent, directorul onorific al INFP, Gheorghe Mărmureanu, a afirmat că cel puțin până în 2040 ar trebui să stăm liniștiți în privința unui seism puternic în România.

03 nov. 2020, 18:51
Mircea Radulian: Un cutremur puternic poate să se producă oricând în România. Ce spune Mărmureanu

Cutremur în România. „Dânsul este mai optimist, aș zice eu. E greu de spus, nici măcar la nivelul acesta, să spui intervale de timp mai mari dacă ne așteptăm sau nu la un cutremur. Sincer să fiu, din punctul meu de vedere, un cutremur poate să apară oricând în România. Nu trebuie să ne speriem, dar trebuie să fim cât mai bine pregătiți.

Din punct de vedere al omului de știință, orice cutremur și alea mai mici, și cu atât mai mult cele mai mari, sunt extrem de prețioase. Nu ne dorim un cutremur pentru că știm ce înseamnă: distrugeri, pierderi de vieți omenești. Pe de alta parte, ca om de știință tu trebuie să fi foarte bine pregătit, să vânezi tot ce se întâmplă ca să ai date. Acestea sunt esențiale pentru ce măsuri vom lua în continuare. Orice studii și inclusiv predicția se bazează pe ce observăm noi”, a explicat profesorul Mircea Radulian.

România va fi lovită de un CUTREMUR DEVASTATOR în 2020. Anunţul, făcut de un geolog celebru

Cutremur în România. Când va lovi marele seism 

Directorul INFP, Constantin Ionescu, declara că un viitor mare seism nu poate fi prezis cu exactitate: „Nu se poate estima, nu avem de unde să știm când vă fi următorul mare cutremur. Dumnezeu știe sau Vrancea știe când se va produce un cutremur. Pământul, la o adâncime mai mare, nu îl putem cunoaște, nu se pot face decât estimări foarte grosiere.

Ce se întâmplă la 130 de kilometri nu avem de unde ști deocamdată. Trebuie echipamente mult mai performante, cercetări foarte focusate pe anumite domenii că să vedem care sunt fenomenele. Vrancea e o zona complexa din punct de vedere seismic. Nu sunt metode de estimare a următorului mare cutremur și a timpului când se vă produce”.

Cunoscutul seismolog Gheorghe Mărmureanu a declarat că nu ar trebui să ne pună pe gânduri evenimentele seismice, unele obișnuite ce nu depășesc sfera comunului. În ceea ce privește un cutremur de mari dimensiuni, Mărmureanu prevede că acesta ar putea avea loc în anul 2040.

„Vorbim de cutremure obişnuite, care intră în cotidian, ca să spun aşa. Putem avea şi 60 de astfel ce cutremure într-o lună, dar acest lucru nu înseamnă nimic. Nu au nici cea mai mică legătură cu următorul mare seism care va veni în zona seismică Vrancea. Aici vorbesc de un seism puternic, cu acceleraţii care pot avea urmări devastatoare.

Acesta vine, cel mai probabil, spun eu, în 2040 cu aproximaţie de un an. Acest mare cutremur face parte din seria de seisme din care fac parte şi cele din 1838 şi 1940″, a spus expertul, care a mai precizat:

„Vorbim de o ciclicitate aici. Sigur, au mai fost şi unele intermediare cum a fost cel din 1802 sau chiar şi cel din 1977. Ca să aveţi o imagine, trebuie să vă spun că la cutremurul din 1838 acceleraţiile au fost atât de mari încât în zona Prahova s-au format falii apreciabile. Practic, pământul s-a rupt pe alocuri din cauza violenţei seismului”.


loading...
Partenerii noștri