Mirel Palada: Doar 16% din români aleg ceva din oferta politică actuală. PSD, cea mai mare scădere. "Îmi cam miroase a dictatură"

Publicat: Duminică, 10 Decembrie 2017 10:15 // Actualizat: Duminică, 10 Decembrie 2017 10:50 // Sursa: romaniatv.net

Sociologul Mirel Palada, fost purtător de cuvânt al Guvernului Ponta, avertizează într-o postare pe Facebook că ne așteaptă „o perioadă politică foarte complicată”. Sociologul mărturisește că de când face sondaje politice opțiunea explicită de vot a românilor nu a fost atât de jos, precizând că toate partidele „se duc pur și simplu în cap”.

"E un nou record. De cînd fac eu sondaje politice, de aproape 20 de ani de zile, n-a fost nicicînd atît de jos nivelul celor care au o opțiune explicită de vot.

În momentul de față, doar 16% din români aleg ceva din lista oferită, din meniul pus în față. Repet: DOAR 16%. N-a mai fost niciodată atît de scăzut.

Nici nu mai pot calcula scorul partidelor, să fac procente din 100% participare la vot. Adică pot calcula, că nu mă doare mîna. Dar nu mai are nici un fel de relevanță. O să urle toți: PSD e la 47%. So what? E o păcăleală. E aproape jumătate din mult mai puțin. Un fleac. Un mizilic.

Asta nu înseamnă că românii nu mai sînt interesați de politică. Nu. 32% din români, adică o treime, repet: O TREIME spun că vin la vot dar sînt nehotărîți. Asta pentru că nu au ce alege din acea listă. E imens. E alt record electoral dureros.

E ca și cum te-ai duce la restaurant, flămînd, ai poftă de mîncare, ești rupt de foame, dar cînd vezi meniul nu poți alege nimic, așa de neapetisant este acesta. Ți-e foame, stai ca prostul în ușa restaurantului, dar cînd vezi ce și mai ales cum gătesc aia te apucă scîrba. Însă nu-ți vine să pleci. Alt restaurant nu e în preajmă. Și atunci te apucă nervii și-ți vine să dai cu scrumiera după bucătar.

Asta se întîmplă acum, sub ochii noștri. Românii aruncă cu scrumiera după clasa politică.

Într-o jumătate de an, PSD a scăzut de la 20% - nivelul lor obișnuit, concretizat în mod repetat și la alegeri - la doar 9%. Repet: DOAR 9%. Imensă scădere.

În timpul ăsta, PNL a scăzut și el de la 10% la 3%. Repet: la 3%. Ca să înțelegeți mai bine dimensiunile dezastrului: acum doi ani, la începutul lui 2015, imediat după victoria lui Johannis, PNL era ales de 20% din români. Adică la egalitate cu PSD-ul. Acuma, PNL mai e ales doar de 3% din români. Doar 3%. Dezastru.

Nici tefeleii minori nu stau mai bine. USR a scăzut de la 4-5%, cît reușea să convingă în perioada de maxim succces de la manifestațiile de început de an, la doar 1%. Repet: doar 1%. Varză.

Toate partidele se duc pur și simplu în cap. Dezamăgirea și scîrba se văd din ce în ce mai clar în sondaje. Fiecare din partidele de acum a pierdut cel puțin jumătate din bazinul său electoral.

Proporțional, partidele anti-PSD au pierdut cel mai mult: de la 10 la 3 e crunt. De la 4-5 la 1 e la fel de brutal.

ÎÎnsă în volume absolute, de departe, evident, pierderea cea mai mare este la PSD. Acesta, de la 20% la 9%, a pierdut mai mult de 10 puncte procentuale. 11% din români care îi alegeau cu ceva timp în urmă, dar acum spun pas.

Ca să înțelegeți: 11 puncte procentuale înseamnă 2 milioane. 2 milioane de români care nu se mai regăsesc în ce face PSD-ul acum.

Sau, cu alte cuvinte, ca să înțelegeți și mai bine: jumătate din electoratul obișnuit al PSD-ului. Repet: jumătate. JUMĂTATE.

Ne așteaptă o perioadă politică foarte complicată. Presimt că momentul e copt pentru o ieșire din democrație. După cum vedem deja, Poporul o vrea. Sistemul și el de-abia așteaptă, roade frîul să facă totalmente ce vrea, fără control parlamentar. Partenerii externi o doresc și ei, o colonie se gestionează mai ușor astfel.

Din păcate, dragii mei, îmi cam miroase a dictatură. Vremea e coaptă...", conchide Mirel Palada

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
alegeri democraţie Mirel Palada PNL PSD
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7786
RON
14 Dec
noapte 6 °
zi 11 °
Ultimele joburi adaugate
24 H