Mirel Palada: Doar 16% din români aleg ceva din oferta politică actuală. PSD, cea mai mare scădere. „Îmi cam miroase a dictatură”

Sociologul Mirel Palada, fost purtător de cuvânt al Guvernului Ponta, avertizează într-o postare pe Facebook că ne așteaptă „o perioadă politică foarte complicată”. Sociologul mărturisește că de când face sondaje politice opțiunea explicită de vot a românilor nu a fost atât de jos, precizând că toate partidele „se duc pur și simplu în cap”.

RomaniaTV.net
10 dec. 2017, 08:15
Mirel Palada: Doar 16% din români aleg ceva din oferta politică actuală. PSD, cea mai mare scădere. „Îmi cam miroase a dictatură”

„E un nou record. De cînd fac eu sondaje politice, de aproape 20 de ani de zile, n-a fost nicicînd atît de jos nivelul celor care au o opțiune explicită de vot.

În momentul de față, doar 16% din români aleg ceva din lista oferită, din meniul pus în față. Repet: DOAR 16%. N-a mai fost niciodată atît de scăzut.

Nici nu mai pot calcula scorul partidelor, să fac procente din 100% participare la vot. Adică pot calcula, că nu mă doare mîna. Dar nu mai are nici un fel de relevanță. O să urle toți: PSD e la 47%. So what? E o păcăleală. E aproape jumătate din mult mai puțin. Un fleac. Un mizilic.

Asta nu înseamnă că românii nu mai sînt interesați de politică. Nu. 32% din români, adică o treime, repet: O TREIME spun că vin la vot dar sînt nehotărîți. Asta pentru că nu au ce alege din acea listă. E imens. E alt record electoral dureros.

E ca și cum te-ai duce la restaurant, flămînd, ai poftă de mîncare, ești rupt de foame, dar cînd vezi meniul nu poți alege nimic, așa de neapetisant este acesta. Ți-e foame, stai ca prostul în ușa restaurantului, dar cînd vezi ce și mai ales cum gătesc aia te apucă scîrba. Însă nu-ți vine să pleci. Alt restaurant nu e în preajmă. Și atunci te apucă nervii și-ți vine să dai cu scrumiera după bucătar.

Asta se întîmplă acum, sub ochii noștri. Românii aruncă cu scrumiera după clasa politică.

Într-o jumătate de an, PSD a scăzut de la 20% – nivelul lor obișnuit, concretizat în mod repetat și la alegeri – la doar 9%. Repet: DOAR 9%. Imensă scădere.

În timpul ăsta, PNL a scăzut și el de la 10% la 3%. Repet: la 3%. Ca să înțelegeți mai bine dimensiunile dezastrului: acum doi ani, la începutul lui 2015, imediat după victoria lui Johannis, PNL era ales de 20% din români. Adică la egalitate cu PSD-ul. Acuma, PNL mai e ales doar de 3% din români. Doar 3%. Dezastru.

Nici tefeleii minori nu stau mai bine. USR a scăzut de la 4-5%, cît reușea să convingă în perioada de maxim succces de la manifestațiile de început de an, la doar 1%. Repet: doar 1%. Varză.

Toate partidele se duc pur și simplu în cap. Dezamăgirea și scîrba se văd din ce în ce mai clar în sondaje. Fiecare din partidele de acum a pierdut cel puțin jumătate din bazinul său electoral.

Proporțional, partidele anti-PSD au pierdut cel mai mult: de la 10 la 3 e crunt. De la 4-5 la 1 e la fel de brutal.

ÎÎnsă în volume absolute, de departe, evident, pierderea cea mai mare este la PSD. Acesta, de la 20% la 9%, a pierdut mai mult de 10 puncte procentuale. 11% din români care îi alegeau cu ceva timp în urmă, dar acum spun pas.

Ca să înțelegeți: 11 puncte procentuale înseamnă 2 milioane. 2 milioane de români care nu se mai regăsesc în ce face PSD-ul acum.

Sau, cu alte cuvinte, ca să înțelegeți și mai bine: jumătate din electoratul obișnuit al PSD-ului. Repet: jumătate. JUMĂTATE.

Ne așteaptă o perioadă politică foarte complicată. Presimt că momentul e copt pentru o ieșire din democrație. După cum vedem deja, Poporul o vrea. Sistemul și el de-abia așteaptă, roade frîul să facă totalmente ce vrea, fără control parlamentar. Partenerii externi o doresc și ei, o colonie se gestionează mai ușor astfel.

Din păcate, dragii mei, îmi cam miroase a dictatură. Vremea e coaptă…”, conchide Mirel Palada