Miron Mitrea: Sunt interese ca Aeroportul Băneasa să se desfiinţeze

Audiat ca martor în procesul privind schimbul de terenuri de la Aeroportul Băneasa, Miron Mitrea spune că acest aeroport nu a fost modernizat în ultimii 10 ani tocmai pentru a fi închis.

RomaniaTV.net
23 mai 2012, 17:29
Miron Mitrea: Sunt interese ca Aeroportul Băneasa să se desfiinţeze

Fostul ministru al Transporturilor Miron Mitrea a declarat miercuri, la Curtea de Apel Bucureşti, că există interese pentru ca Aeroportul Băneasa să fie desfiinţat, iar terenurile să intre în circuitul imobiliar, scrie Mediafax.

„Şi astăzi ar fi bine să se rezolve situaţia proprietăţii acelor terenuri, dacă nu ar fi interese pentru desfiinţarea Aeroportului Băneasa. Aeroporturile din Europa, şi aici fac referire şi la România, nu pot funcţiona fără o instalaţie de balizaj corespunzătoare. Aeroportul Băneasa nu a fost finalizat în mod intenţionat. Aeroportul Băneasa a rămas în urmă. În ultimii 10, ani instalaţia de balizaj nu a fost finalizată pentru că, probabil, se urmăreşte închiderea aeroportului”, a spus Mitrea.

Fostul ministru al Transporturilor a mai spus că, atunci când a făcut parte din guvernul PSD, a dat o hotărâre de guvern privind suprafaţa de teren care era rezervată activităţii aeroportului.

„Nu cunosc dacă terenurile de la DN1 erau folosite imobiliar, ştiu că la un moment dat erau închiriate. Când am fost membru în guvern, am dat o hotărâre privind suprafaţa de teren care era rezervată activităţii aeroportului. Nu mai reţin în acest moment suprafaţa. Ştiu că terenul a ajuns ulterior la Aviaţia Utilitară şi că Ministerul Transporturilor a intervenit în capitalul social al societăţii şi metrul pătrat a fost evaluat la cinci euro”, a declarat el.

Miron Mitrea a mai spus în faţa magistraţilor că, în mandatul său la Transporturi, au fost demolate cu buldozerele anumite construcţii de la capătul pistei, care încălcau regimul de înălţime. Nu s-a găsit însă nicio soluţie pentru problema servituţii aeronautice.

Procesul privind schimbul de terenuri de la Aeroportul Băneasa a început în august 2008. Atunci, fostul director general al Aeroportul Băneasa, Sorinel Ciobanu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, alături de alte cinci persoane, fiind acuzat că a aprobat un schimb de terenuri între SN AIBB şi o persoană fizică, prin care a adus societăţii un prejudiciu de peste patru milioane de euro.