Mişcare-bombă pe scena politică. Numele surprinzătoare vehiculate pe lista candidaţilor la prezidenţiale. Cine vrea să îi ia locul lui Klaus Iohannis – SONDAJ

Datele unui sondaj SOCIOPOL pentru luna în curs dezvăluie o listă surpriză a candidaţilor pentru alegerile prezidenţiale din 2024.

31 mart. 2021, 20:01
Mişcare-bombă pe scena politică. Numele surprinzătoare vehiculate pe lista candidaţilor la prezidenţiale. Cine vrea să îi ia locul lui Klaus Iohannis – SONDAJ

Mişcare-bombă pe scena politică. Pentru Stânga politică, în sondajul SOCIOPOL prima propunere este Gabriela Firea, o alegere deloc spectaculoasă având în vedere cota de încredere a fostul primar general, prima la încredere dintre politicienii PSD. Firea și-a manifestat de curând dorința de a își măsura din nou forțele la vot, la Primăria Capitalei, în 2024.

Mişcare-bombă pe scena politică. Numele surprinzătoare pe lista candidaţilor la prezidenţiale. Cine vrea să îi ia locul lui Klaus Iohannis – SONDAJ

Pentru Stânga politică, în sondajul SOCIOPOL prima propunere este Gabriela Firea, o alegere deloc spectaculoasă având în vedere cota de încredere a fostul primar general, prima la încredere dintre politicienii PSD. Firea și-a manifestat de curând dorința de a își măsura din nou forțele la vot, la Primăria Capitalei, în 2024.

Al doilea nume măsurat de Sociopol este al înaltului oficial NATO, Mircea Geoană, un nume tot mai des vehiculat în mediile politice drept candidatul ”stângii” la următoarele prezidențiale. Al treilea nume este al ambasadorului George Maior, spune evz.ro.

Din partea dreptei sunt aleşi tot trei candidaţi. Aceştia sunt Dacian Cioloş, Rareş Bogdan şi Ludovic Orban.

Primul este cel mai vehiculat nume drept succesor al lui Klaus Iohannis, probabil fiind și cel la a cărui candidatură se lucrează cel mai intens.

„Rareș Bogdan pare băgat în sondaj mai mult ca un reprezentant al unei părți din PNL, vocală, dar fără acces la pârghiile puterii efective. Ludovic Orban a fost măsurat fiind președintele PNL și anunțând chiar el că se gândește serios la această candidatură.

Potrivit Sociopol, la următoarele măsurători vor fi mai multe nume pe dreapta, Laura Kovesi, Emil Boc și Eduard Hellvig.”, mai spune sursa citată.

Ultimele alegerile prezidențiale din România au avut loc în două tururi de scrutin, pe 10 și 24 noiembrie 2019. 27 de persoane și-au anunțat intenția de a candida la alegerile din 2019. Dintre acestea, 17 și-au depus dosarul la Biroul Electoral Central, fiind admise în final 14 candidaturi, un număr similar cu cel de la scrutinul precedent. Eligibil pentru un al doilea mandat, președintele în funcție, liberalul Klaus Iohannis, a ieșit pe primul loc în primul tur, înaintea fostului premier social-democrat Viorica Dăncilă. Scrutinul, marcat printr-o prezență scăzută în țară, s-a desfășurat la mai puțin de o săptămână după înlocuirea Vioricăi Dăncilă cu liberalul Ludovic Orban pentru rolul de premier. Al doilea tur a fost câștigat de Iohannis, cu puțin peste 200.000 de voturi mai multe decât în 2014. Acesta a obținut 66% din sufragii, în timp ce candidatul social-democraților a obținut 34%, cel mai slab scor din istoria PSD la alegerile prezidențiale.

Citeşte şi: Rezultate alegeri parlamentare 2020 Bucureşti. Lista completă a candidaţilor la Senat şi Camera Deputaţilor