Mişcare neaşteptată a fiului fostului preşedinte chinez Hu Jintao după ce tatăl său a fost dat afară de la Congres. Motivul pentru care actualul preşedinte al Chinei a cerut evacuarea predecesorului său

O scenă petrecută în timpul Congresului Partidului Comunist din China, care a avut loc sâmbătă, a făcut înconjurul internetului. Fostul preşedinte chinez Hu Jintao a fost scos din sală la ordinul actualului preşedinte Xi Jinping. Ulterior acestei întâmplări, fiul lui Jintao a avut o reacţie surprizătoare.

28 oct. 2022, 09:48

Momentul în care Hu Jintao a fost scos din sală a dat naştere multor speculaţii. Cei ma mulţi comentatori au fost de părere că acesta ar fi fost arestat împreună cu familia sa. Explicaţia oficială dată de presa de stat a fost că Hu Jintao a părăsit lucrările Congresului pentru că s-ar fi simţit rău. Camerele de supraveghere din sală indică, însă, o nemulţumire evidentă pe care Hu Jintao a avut-o după un schimb de replici cu fostul membru al Biroului Politic Li Zhanshu. După această scenă, fostul preşedinte chinez este luat pe sus de organizatori și scos din sală.

Hu Jintao a insistat să participe la sesiunea de închidere… în pofida faptului că fusese nevoit să îşi ia timp pentru a se recupera recent”, a scris pe Twitter agenţia de presă China Nouă.

Pentru că nu s-a simţit bine în timpul şedinţei, echipa sa, pentru sănătatea lui, l-a însoţit într-o cameră alăturată pentru a se odihni. Acum este mult mai bine”, a scris presa chineză de stat în ziua incidentului.

De ce ar fi fost, de fapt, Hu Jintao evacuat din sala de congres

În momentul în care Hu Jintao era scos din sală, fiul său Hu Haifeng urmărea scena, aflându-se printre delegați. Haifeng este secretarul Comitetului PCC din Lishui, regiunea Zhejiang, o funcție de conducere la nivel local. Analiştii sunt de părere că ar putea exista două motive ale faptului că Hu Jintao a părut să conteste documentele din mapă de față cu Xi Jinping. Unul dintre motive ar fi chiar statutul fiului său. Fostul președinte și-ar fi dorit o poziție în conducerea centrală a partidului pentru Hu Haifeng.

Citeste si Xi Jinping, pe urmele lui Mao. Președintele chinez a obținut al treilea mandat la conducerea Partidului Comunist: ”Lumea are nevoie de China”

Dacă tatăl său are probleme politice, atunci probabil va fi implicată și familia – aceasta este natura răzbunării partidului. E de urmărit cariera politica a lui Hu Haifeng”, scrie The Spectator. Al doilea motiv al disputei dintre fostul preşedinte chinez şi fostul membru al Biroului Politic Li Zhanshu ar putea fi excluderea din structura de conducere a unor lideri comuniști apropiați de Hu Jintao, printre care Hu Chunhua, Li Keqiang sau Wang Yang, care nu au mai prins un loc în pozițiile de top ale partidului.

În momentul în care Hu Jintao a văzut că aceste nume lipsesc din mapa sa, e posibil să fi cerut explicații. În imagini se vede cum fostul membru al Biroului Politic ce încă se afla în funcție, Li Zhanshu, care stătea în stânga lui Hu, îi ia dosarul din față și vorbește cu acesta. Xi Jinping apoi, aparent, îi dă instrucțiuni unui alt bărbat care încearcă după aceea să îl convingă pe Hu să plece. Mai apoi se observă cum un consilier al lui Xi Jinping îl ajută pe Hu să se ridice de pe scaun. Când Hu a plecat, a încercat să ia hârtiile pe care Xi le avea pe masă, dar actualul președinte l-a împiedicat să facă acest lucru.

Ce a făcut fiul lui Hu Jintao, după ce tatăl său a fost scos din sală la Congres

După Congresul de la care tatăl său a fost dat afară, Hu Haifeng, care este secretarul Partidului Comunist din Lishui, Zhejiang, a organizat o întâlnire de partid care a avut drept scop „să transmită, să studieze și să pună în aplicare spiritul celui de-al 20-lea Congres Național al Partidului Comunist din China”.

În discursul său, Hu Haifeng l-a elogiat în mod surprinzător pe Xi Jinping: „Raportul întocmit de secretarul general Xi Jinping strălucește cu genialitatea adevărului marxismului și reflectă nevoile țării, aspirațiile oamenilor și aspirațiile viitorului. (…) Trebuie să înțelegem cu fermitate viziunea mondială și metodologia gândirii Xi Jinping asupra socialismului cu caracteristici chineze pentru o nouă eră, să înțelegem profund rațiunea și filosofia teoriei inovației partidului”.

Citeste si China acuză dur: „SUA se grăbeşte să aprindă flăcările războiului. Ţările europene vor tremura în umbra unei posibile confruntări nucleare”