Mişcare-surpriză pe scena politică. Excludere la vârful USR-PLUS, pentru „trădare”

Cosette Chichirău, a mărturisit pe pagina personală de Facebook că USR PLUS a cerut excluderea consilierului Cezar Baciu din partid, după ce acesta a votat trecerea bugetului propus de Mihai Chirica.

12 mai 2021, 19:42
Mişcare-surpriză pe scena politică. Excludere la vârful USR-PLUS, pentru „trădare”

Mişcare-surpriză pe scena politică. Cosette Chichirău este de părere că bugetul municipiului a fost construit „cu ignorarea totală” a propunerilor USR PLUS Iaşi.

Mişcare-surpriză pe scena politică. Excludere la vârful USR-PLUS, pentru „trădare”

„Birourile judeţene reunite USR PLUS au propus Biroului Naţional excluderea lui Cezar Baciu din partid. Cezar Baciu este consilierul local prin votul căruia a trecut astăzi bugetul propus de Mihai Chirica, un buget construit cu ignorarea totală a propunerilor noastre. Potrivit legii, după excluderea din partid, consilierul local îşi va pierde mandatul”, a scris Chichirău pe Facebook, miercuri seara.

Bugetul Municipiului Iaşi a fost adoptat miercuri, 12 mai, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului Local (CL) Iaşi. Aceasta a fost a treia încercare a consilierilor locali din Iaşi pentru a adopta proiectul. În favoarea proiectului au votat 14 consilieri, respectiv 11 de la PNL, doi de la PMP şi unul de la USR PLUS.

Votul consilierului USR PLUS Cezar Baciu a fost decisiv pentru trecerea proiectului de buget local, PNL şi PMP având împreună doar 13 voturi, cu unul mai puţin decât reprezintă majoritatea simplă în consiliu.

„Voi vota în conformitate cu jurământul pe care l-am depus în faţa cetăţenilor Municipiului Iaşi. Sunt pentru Bugetul Municipiului Iaşi”, a spus consilierul USR PLUS Cezar Baciu.

Proiectul de buget al municipiului Iaşi a fost respins, luni, de consilierii locali, pentru a doua oară în ultimele săptămâni, după ce reprezentanţii PSD au părăsit sala de şedinţe, iar consilierii USR PLUS s-au abţinut de la vot.

Şedinţa, care a durat aproape cinci ore, a avut mai multe momente tensionate, cu schimburi de replici între consilierii liberali şi cei ai USR PLUS.

În final, proiectul de buget a fost respins, doar reprezentanţii PNL şi PMP votând „pentru”. Cele două partide deţin împreună 13 mandate, cu unul mai puţin decât reprezintă majoritatea simplă în Consiliul Local Iaşi.

Liderul de grup USR PLUS Ana Raluca Roşu a explicat că niciuna dintre condiţiile formulate zilele trecute de această formaţiune nu a fost acceptată de PNL, astfel că USR PLUS nu poate să acorde un vot favorabil. USR PLUS solicitase liberalilor să-i retragă sprijinul politic lui Mihai Chirica, din cauza dosarelor penale în care este implicat edilul ieşean, iar negocierile dintre liberali şi USR PLUS să aibă loc în absenţa primarului Iaşiului.

Citeşte şi: Primarul Iaşiului, mesaj agramat în spaţiul public. Tot internetul l-a taxat pe Mihai Chirica pentru greşelile sale de clasa a II-a