Primarul Iaşiului, mesaj agramat în spaţiul public. Tot internetul l-a taxat pe Mihai Chirica pentru greşelile sale de clasa a II-a

Primarul Iașiului, Mihai Chirica, a postat luni pe pagina sa de Facebook un text cu greșeli gramaticale, din cauza cărora a fost taxat dur de internauți. Ulterior, el a făcut modificările care se impuneau

03 mai 2021, 22:03
Primarul Iaşiului, mesaj agramat în spaţiul public. Tot internetul l-a taxat pe Mihai Chirica pentru greşelile sale de clasa a II-a

Mihaiu Chirica anunţa în postarea sa că va merge în Polonia, pentru a vedea tramvaiele care vor ajunge în Iași. „Eu voi pleca în Polonia la fabrica de tramvaie Pesa, pentru a vedea primul tramvai nou care v-a ajunge în Iași după aproape 50 de ani, o jumătate de secol”. „Două luni v-a dura omologarea tramvaiului”, a scris primarul Iaşiului.

Ulterior, primarul a corectat textul, după ce a fost ironizat de internauți. „Mult succes i-n vizita di-n Polanda!”, este unul din comentariile de la postarea cu greșeli, potrivit stiripesurse.ro. „E grea limba româna dom’primar?”, a scris alt internaut. „Pentru limba română apăsați tasta 1”, este alt comentariu ironic de pe pagina de Facebook a primarului.

Citeşte şi CTP, despre autosuspendările lui Chirica și Alexe din funcțiile de partid: „Aceștia doi sunt două ocne politice”

Ortogramele de tipul ‘v-a / va’ sunt predate elevilor de clasa a II-a.

Postarea iniţială a primarului Chirica:

Postarea iniţială a primarului Chirica

Citeşte şi Mihai Chirica a dezvelit bustul lui Octavian Goga, înmormântat cu zvastica pe piept. Institutul Elie Wiesel: „Goga a promovat o politică profascistă”

Primăria Iași a anunțat că luni, 27 aprilie, a semnat contractul de achiziție a 16 tramvaie cu lungimea de circa 30 de metri cu producătorul polonez PESA (Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz Spolka Akcyjna). Valoarea contractului este de 137 de milioane de lei, fără TVA (circa 163 de milioane de lei, cu TVA, adică aproximativ 34 de milioane de euro), ceea ce înseamnă 2,125 milioane de euro pentru fiecare tramvai. Tramvaiele vor fi livrate eșalonat între 15 și 22 de luni de la data semnării. Organizatorul achiziției a fost Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, iar beneficiarul Municipiul Iași.

Cele 16 tramvaie PESA vor avea o capacitate de transport totală de minimum 230 de locuri, din care minimum 30 pe scaune fixe, nerabatabile. Scaunele pentru călători vor fi singulare, nu de tip banchetă, cu tapiţeria rezistentă la uzură şi murdărie. Fiecare tramvai va trebui să aibă cel puţin un loc marcat corespunzător pentru cărucior de copii şi un loc rezervat căruciorului rulant pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii. Cel puţin patru locuri vor fi rezervate pentru persoanele cu mobilitate redusă, bătrâni, invalizi sau femei însărcinate, locuri ce trebuie realizate în apropierea uşilor duble.

Toate tramvaiele vor avea dotări moderne: aer condiţionat, instalaţie de încălzire corespunzătoare pentru sezonul rece, sistem de numărare a călătorilor, sistem de supraveghere video interior şi exterior, echipament pentru anunţuri vocale exterioare în staţii pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere, instalaţie electrică a echipamentelor de ticketing şi o instalaţie de informare a călătorilor atât la interior, cât şi la exterior, sistem de numărare a călătorilor prin senzori video inteligenţi 3D şi un analizor. Tramvaiele sunt destinate rutelor 1, 3, 7, 8 şi 13.
Pe 11 noiembrie 2019 a fost semnat contractul de achiziție, prin intermediul fondurilor europene, a 16 tramvaie moderne, cu o lungime minimă de 26 de metri, care vor urma să deservească mai multe zone în care infrastructura de profil va fi modernizată. Câștigător al licitației aferente a fost desemnată compania turcească Bozankaya Otomotiv Mak. Iml. Ith. Ve Ihr. A.Ş. Valoarea totală a achiziției celor 16 tramvaie este de 140.964.270 lei, fără TVA (167.747.481,3 lei, cu TVA), adică circa 35.241.000 euro, respectiv 2.202.566 euro pentru fiecare tramvai.

Licitația pentru achiziția celor 16 tramvaie și a fost împărțită în trei loturi, corespunzătoare a trei proiecte cu finanțare europeană care privesc și lucrări de modernizare a liniilor de tramvai, refacere a carosabilului și trotuarelor, construirea de stații, pe mai multe tronsoane: intersecție Bucșinescu – bulevardul Tudor Vladimirescu – intersecție Calea Chișinăului, Cinci Drumuri – strada Pădurii – strada Nicoriță, Piața Podu Roș – intersecție cu bulevardul Primăverii, bulevardul Virgil Săhleanu – intersecție cu bulevardul Metalurgiei – rond Țuțora și Iași – Dancu.


loading...
Partenerii noștri