Misoginism sau protecţie socială: De ce nu li se lasă volanul pe mână femeilor saudite

Lupta femeilor saudite pentru a obţine permisul de conducere este veche. Ele abia au reuşit să obţină permisiunea de la autorităţile saudite să meargă pe bicicletă. Iar una dintre ele a devenit prima femeie care a fost acceptată de Ministerul Justiţiei saudit să profeseze avocatura.

RomaniaTV.net
16 apr. 2013, 10:05
Misoginism sau protecţie socială: De ce nu li se lasă volanul pe mână femeilor saudite

Există însă şi bărbaţi care le iau sauditelor apărarea şi care le înţeleg dorinţa de emancipare. Astfel, campania pentru ca femeile saudite să poate conduce maşina a găsit un nou susţinător în persoana mediatizatului prinţ multimilionar Alwalled bin Talal, care a invocat un argument care poate să fie decisiv: dacă femeile ar obţine permis de conducere, ţara ar economisi cheltuielile pe care le presupune întreţinerea a jumătate de milion de şoferi străini, notează marţi ziarul spaniol ABC, citat de Agerpres.

Este ceea ce argumentează Bin Talal pe contul său de Twitter, într-un moment deosebit de oportun. Guvernul saudit este angajat într-o luptă de repatriere a imigranţilor ilegali, pe care autorităţile i-au considerat un ţap ispăşitor ideal pentru a explica rata înaltă a şomajului în rândul tinerilor saudiţi, la care contribuie şi reticenţa firmelor saudite de a angaja mână de lucru din ţară.

Arabia Saudită are o populaţie de 28 de milioane de locuitori şi circa 9 milioane de muncitori străini cu documente în regulă, pe care în mod eufemistic îi denumeşte „expatriaţi”. Marea majoritate a saudiţilor lucrează ca funcţionari, în timp ce 90 la sută dintre cei angajaţi la firmele private saudite sunt străini. În ierarhia locurilor de muncă, pe treapta ce mai de jos, se află serviciile de curăţenie la domiciliu, posturi ocupate de obicei de asiatice şi de şoferii care sunt în serviciul femeilor saudite.

Campania lansată în reţelele de socializare de un grup de femei, sub sloganul „Women 2 Drive”, s-a încheiat cu arestarea activistelor şi condamnări la biciuire care au fost însă revocate. De curând, femeile saudite au avut, totuşi o victorie, lor permiţându-li-se pentru prima oară să meargă pe bicicletă. O altă victorie a femeilor saudite a fost faptul că una dintre reprezentante lor a reuşit să fie acceptată ca avocat stagiar. Este prima saudită care reuşeşte să practice această meserie.

La baza frustrării femeilor de unele îndeletniciri destinate exclusiv bărbaţilor stau dictatele sectei sunnite salafiste, care constituie coloana vertebrală a monarhiei saudite. Până la urmă, argumentul economic va fi cel care ar putea învinge aceste idei preconcepute într-o ţară care priveşte cu îngrijorare creşterea şomajului în rândul tinerilor şi viitorul resurselor sale energetice.