Misterele Bucureştiului. Forturile Capitalei, istoria năpădită de buruieni şi ignoranţă FOTO

Cetatea Bucureştiului nu este numai un concept istoric, menit să sublinieze vechimea şi importanţa strategică pe care a avut-o Capitala de-a lungul timpului, ci ea există în realitate. Un sistem de fortificaţii foarte bine pus la punct, realizat în urmă cu mai bine de o sută de ani, pe vremea regelui Carol I, înconjoară şi acum Bucureştiului, şi abia acum, după zeci de ani de uitare şi degradare, a intrat în atenţia autorităţilor.
Daniel Spătaru
21 apr. 2014, 07:28
Misterele Bucureştiului. Forturile Capitalei, istoria năpădită de buruieni şi ignoranţă FOTO

Instalarea în 1866 pe tronul României a unui suveran german, Carol I, cu temeinică pregătire militară, a fost semnalul schimbării la faţă a ţării, care a cunoscut o relansare economică, o dată cu construirea primelor căi ferate, o nouă viziune în domeniul educaţiei, prin înfiinţarea Academiei Române, dar şi insuflarea unui nou spirit în rândul Armatei.

Regele a supravegheat personal instruirea militarilor, s-a îngrijit cu dotarea de armament performant din ţările occidentale şi nu în ultimul rând a avut în vedere să facă din Bucureşti o capitală inexpugnabilă pentru atacatori.

De pe vremea sa datează sistemul de fortificaţii al Bucureştiului, care nu a avut ocazia să-şi dovedească niciodată eficienţa, deoarece inovaţiile militare ulterioare le-au făcut inutile. Oricum, pentru perioada şi scopul în care au fost construite, pe fondul situației de criză dintre Principatelor Unite şi Imperiul Otoman, ele pot fi privite acum cu admiraţie. Cu întocmirea planurilor de proiect a fost însărcinat arhitectul militar belgian Henri Alexis Brialmont, construcţia efectivă începând în anul 1884. 

Lucrările la fortificaţii aveau să se încheie zece ani mai târziu, în 1894, costurile totale fiind de 111,5 milioane de lei aur, adică echivalentul a 613 milioane de euro, egale cu bugetul armatei române pe trei ani.

Bucureştiul a fost înconjurat astfel de un inel cu diametrul de 21-23 km, de 18 forturi şi 18 baterii, a căror prezenţă stă şi azi ca mărturie a acelor vremuri. Cele 18 forturi au fost dispuse la o distanţă de 4 km unul de celălalt şi se aflau la aproximativ 8 km de Bucureşti. Linia lor era organizată pe trei sectoare distincte: Sectorul I (de N-E) – forturile 1-9 și bateriile laterale, la est de Dâmbovița; Sectorul II (de S-E) – forturile 10-13 și bateriile laterale, între Dâmbovița aval și șoseaua spre Giurgiu; Sectorul III (de S-V), forturile 14-18 și bateriile laterale. Între acestea sunt reprezentative construcţiile cu structură pentagonală, precum Fortul 1 Chitila, Fortul 2 Mogoşoaia, Fortul 3 Otopeni şi Fortul 13 Jilava, sau cele cu structură trapezoidală, precum Fortul 4 Tunari, Fortul 7 Pantelimon sau Fortul 18 Chiajna.

În momentul de faţă, din cele 36 de construcţii au mai rămas 30, 17 de forturi şi 13 baterii intermediare, toate însă într-o stare avansată de degradare şi inundate în majoritatea timpului. Ele sunt ascunse în hăţişurile din apropierea Şoselei de Centură a Capitalei şi cu greu se poate ajunge la ele pentru cei care nu cunosc zona. Unele forturi folosesc drept ciupercării sau depozite,  aşa cum este cazul Fortului 3 Otopeni, care nu poate fi vizitat, el servind drept depozit al unei fabrici.

Acelaşi tip de construcţii fortificate se află şi în Franţa, Belgia sau Olanda, dar au fost transformate în centre culturale, restaurante, crame, parcuri de distracţii sau chiar cluburi de noapte. Mai mult, centura de fortificaţii din jurul Amsterdamului se află pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Abia zilele trecute Consiliul Judeţean Ilfov a depus un proiect de punere în valoare a patrimoniului cultural şi natural al Fortului 13 Jilava, în valoare de 450.000 de euro.

Fortul 13 Jilava este cel mai cunoscut din întreaga reţea de fortificaţii a Capitalei, acesta funcţionând ulterior ca închisoare de tranzit, iar în anii ’50 comuniştii l-au transformat în penitenciar de exterminare.

Fortul 13 Jilava

Fortul 6 Afumaţi

Fortul 8 Cernica

Fortul 2 Mogoşoaia


DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Banii primiți pentru înmormântare. Suma acordată în acest an
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Datorie la ANAF dacă ai acești bani în bancă. Se trimite declarație și suma de plată până la 26 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici