MISTERELE metroului bucureştean: Ceauşeasca, VINOVATĂ pentru peronul îngust de la Romană

Metroul este unul dintre cele mai utilizate mijloace de transport în comun din Bucureşti. În spatele construcţiei sale se ascund însă numeroase poveşti. Una dintre tainele metroului bucureştean este că staţia Piaţa Romană a fost construită în secret, fără aprobarea soţilor Ceauşescu. Mai mult, cei care au participat la construirea galeriilor de la metrou susţin că Elena Ceauşescu este "vinovată" pentru peronul îngust din staţia Romană.

11 sept. 2014, 05:27
MISTERELE metroului bucureştean: Ceauşeasca, VINOVATĂ pentru peronul îngust de la Romană

Peronul foarte îngust, curbele de la intrare și pilonii lați fac ca stația din Piața Romană să fie unică în București. Elena Ceaușescu este cea vinovată de aspectul pe care îl are acum stația, scrie historia.ro.

Sotia dictatorului a scos-o de pe harta proiectanților, în 1985, motivând că „trebuie rărite, sunt prea multe”. Marea problema a Elenei Ceauşescu era că atât clasa muncitoare, cât şi tineretul „au început să se îngraşe” şi aveau nevoie să faca mai multă mişcare, îşi amintesc cei care au lucrat la construcţia metroului.

Constructorii au făcut totuși, în secret, stația Piaţa Romană, dar i-au zidit, pur și simplu, intrarea. Ulterior, cuplul Ceaușescu și-a dat seama de necesitatea acestei stații și au dat ordin să fie pusă la loc. Muncitorii au spart zidul pentru a face culoare de acces. Nu s-a putut sparge tot zidul, din cauza riscului pe care îl presupunea o demolare de asemenea proporții.

Atunci când au început lucrările pe tronsonul Berceni-Pipera, în anul 1986, oamenii care lucrau oficial la bucata de tronson Piaţa Universităţii – Piaţa Victoriei au pregătit terenul în zona Romană, fără a scăpa vreo vorbă.

Astfel, într-un timp record de numai trei luni, constructorii au făcut nişte galerii în spatele zidurilor groase pe care le vedem astăzi, cu gândul de a fi tranformate în peroane, aşa cum s-a şi întâmplat. De aceea, când privim acum staţia de metrou vedem că aceasta are forma unei arcade, pentru că pe-aici, până s-a aprobat construcţia staţiei, metroul a circulat fără oprire, circa un an, între Universitate și Piaţa Victoriei.

Citeşte şi MISTERELE metroului bucureştean: De ce nu a vrut Ceauşescu să construiască staţii în Drumul Taberei