Misterele Paştelui: Lumina Sfântă de la Ierusalim, miracol sau înşelătorie? VIDEO

Publicat: Sâmbătă, 14 Aprilie 2012 11:00 // Actualizat: Sâmbătă, 14 Aprilie 2012 12:00 // Sursa: RTV.net
Autor: Cristina Dinu

De aproape 2.000 de ani, una dintre cele mai mari minuni ale creştinilor ortodocşi este aprinderea miraculoasă a Sfintei Lumini pe mormântul lui Iisus din Ierusalim, în Sâmbăta Mare. În timp ce majoritatea ortodocşilor cred puternic în acest miracol, există şi sceptici, care spun că marele eveniment este doar o farsă.

Aprinderea Sfintei Lumini este considerată de Biserica Ortodoxă o minune publică, întrucât este văzută de toată lumea şi este verificată. Ea se aprinde miraculos la Sfântul Mormânt, în Sâmbăta Mare, ziua, între orele 12.30-13.30, în timpul Vecerniei Mari. Flacără se aprinde numai la ortodocşi, "ca o dovadă incontestabilă că numai ei păstrează dreaptă credinţa apostolică", spun preoţii.

Sfântul Mormânt este controlat încă din noaptea Vinerii Mari, după prohod, de poliţişti civili necreştini - un arab, un turc şi o autoritate israeliană. Ei verifică toate obiectele din interior, să nu existe nicio sursă de foc, şi îl controlează şi pe arhiereul grec care presară vată pe mormântul Domnului. Apoi, se sting toate luminile şi se închide uşa Sfântului Mormânt cu două sigilii. Uşa Mormântului este păzită de gardieni până când se aprinde Sfânta Lumină.

Când vine momentul ca Patriarhul să intre în Sfântul Mormânt, acesta este verificat de poliţiştii necreştini, ca să nu aibă la el o sursă de foc. Apoi, el intră în Mormânt, însoţit de un arab musulman. După 15-20 de minute de rugăciune, lumea din biserică observă o lumină puternică, ca un fulger, care coboară prin cupola mare a Bisericii şi care intră în Sfântul Mormânt, aprinzând vata presărată pe lespede. Se spune că, timp de câteva minute, vata nu arde, iar patriarhul o adună cu mâinile, o pune apoi în două cupe de aur cu găuri şi iese în Capela Îngerului, prima începere din Sfântul Mormânt. Aici, aprinde două buchete de câte 33 de lumânări, iar cupele le dă, pe geam, la doi diaconi ortodocşi. În cele din urmă, Patriarhul iese în biserică cu cele două buchete de lumânări şi împarte focul tuturor celor prezenţi, strigând "Veniţi de luaţi lumină". Oficialii popoarele creştine aduc apoi Lumina Sfântă în ţările lor, care este împărţită la biserici şi apoi la oamenii prezenţi la slujba de Înviere.

Minunea a fost descrisă în mai multe scrieri, începând cu secolul al IV-lea d.Hr., însă primul documentar asupra ei a apărut în 1106, în scrierile călugărului rus Daniel.

Scepticii Luminii Sfinte există încă de pe vremea când Ierusalimul era condus de musulmani, însă ei au tolerat fenomenul, întrucât pelerinii veniţi la Sfântul Mormânt aduceau venituri mari oraşului.

După ce Ierusalimul a fost cucerit de cruciaţi, aceştia au izgonit preoţii ortodocşi, iar minunea nu s-a mai produs. Odată cu dispariţia miracolului, au dispărut şi pelerinii şi banii aduşi de aceştia, iar regele Baudouin a decis să le permită preoţilor ortodocşi să revină la Biserica Sfântului Mormânt. Acest lucru a dus întărit părerea scepticilor.

Un cercetător grec oferă o explicaţie ştiinţifică a Sfintei Lumini. Michael Kalopoulos spune că preoţii impregnează lumânările cu fosfor alb, care nu poate fi văzut cu ochiul liber. De ce apelează la fosfor? Pentru că acesta, la contactul cu aerul umed, ia foc spontan. Cercetătorul a făcut chiar o demonstraţie la televiziune greacă, pentru a explica fenomenul aprinderii lumânărilor îmbibate cu fosfor.

Pentru a amâna aprinderea lor, ele pot fi înmuiate într-un solvent organic, iar fosforul se aprinde abia după ce solventul se evaporă în aer. Michael Kalopoulos precizează că proprietăţile fosforului sunt cunoscute încă din antichitate, fiind folosit de magicienii din Caldeea.

În 1238, Papa Gregorie al IX-lea a denunţat Lumina Sfântă ca înşelătorie.

Unii greci, precum scriitorul Adamantios Korais, au criticat vehement fenomenul, spunând că este o fraudă religioasă a preoţilor înşelători, un "miracol" pentru profitori.

Scepticul rus Igor Dobrokhotov a analizat dovezile miracolului, inclusiv sursele antice şi fotografiile şi filmele contemporane. El a arătat diversele contradicţii în povestea Luminii. Dobrokhotov, dar şi alţi cercetători, citează jurnalele arhiereului Porfire (1804-1885), în care acesta scrie că preoţii din Ierusalim ştiu că Lumina Sfântă este o fraudă.

Nimeni nu ştie, însă, ce se întâmplă cu adevărat în Sfântul Mormânt, în momentul în care se aprinde Lumina, în afară de Patriarhul care se află înăuntru. Credincioşii vor continua să creadă în această minune, întrucât pentru ei, credinţa adevărată nu are nevoie de de dovezi.

loading...
8 Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
daca sunt in articol si in arraay daca sunt in articol si in arraay
16 apr 16:05
Răspunde | Votează email 0 email
bazalan
Asa cum Isus a fost furat din mormint de apropiatii sai,deci,a fost o facatura,tot asa e si cu flacara asta popeasca,o facatura.
Timpitism,tembelism si indobotocire in
bisericile ortodoxe.Ortodocsii,vor sa se dea
ei mai...decit celelalte secte religioase
crestine.E de ris si de kk.Nu mai stiu ce sa mai inventeze ptr atragerea prostimii.Dupa ce i-au fcut pe ortodocsi sa pupe oase,moaste
hoituri,lesuri sau mortaciuni ale vreunui hot,tilhar,criminal sau animal,spunid ca sint
ale sf.Cascaundu din Belitori,popii astia au
nascocit si lumina asta popeasca.Proasta lume.Sa faca ceea ce nu stie ce face.
15 apr 04:59
Răspunde | Votează email 0 email
Andrei
Parerea mea este ca multi vorbesc fara sa gandeasca e adevarat ca esti liber sa vorbesti dar trebuie sa fii bagat si in seama ma intreb cum RTV nu a avut alt subiect acuma seara decat sa se intereseze ei cum ajunge lumina sfanta bine ca arata asta nu e o problema ce ma deranjat pe mine a fost faptul ca ii cheama pe unii bucuresteni care nu au nimic cu religia sa vb despre ea si care nu au fost la biserica de ani intregi dar ei se trezesc sa spuna ca lumina sfanta daca nu ajungea in Romania ca se intampla ceva cu avionul dar hei daca crezi in Dumnezeu ce sa ti se intample rau tu mergi sa vb despre religie si u habar nu ai inseamna sa ai credinta ...:-J iar despre cei care cred ca crestinismul este o inselatorie iar le fac o recomandare sa mai studieze dar cel mai important sa maiu gandeasca cand vine vorba de un subiect sa nu ia totul de gata cum functioneaza aceasta lume? dupa regulile lui Darwin? at as fi si eu curios cum s au nascut de la ei putere ? de ce au mai avut nev de un tata si o mama ca sa se nasca? hmm? dar totusi unii fara sa gandesca ies sa vb la Tv ca sa ii mai duca si pe altii in eroare ce subiect interesant!
15 apr 00:08
Răspunde | Votează email 0 email
pcmouse
HRISTOS A INVIAT!
14 apr 22:48
Răspunde | Votează email -1 email
grandpa
toata religia crestina este o uriasa inscenare si minciuna!
14 apr 15:05
Răspunde | Votează email -2 email
Florentin Ivanov
In articol se afirma ca lumina coboara prin cupola bisericii , fapt neexplicat ; sunt omise pasajele biblice in care este descris acest fenomen . Nimeni nu a dovedit ca vata care se aprinde in mormint este impregnata cu fosfor.
14 apr 14:27
Răspunde | Votează email 0 email
Cristina
Eu nu cred ca, "lumina" aceea se aprinde asa din nimic ... cred ca, se foloseste fosfor alb ...
14 apr 11:13
Răspunde | Votează email -1 email
Realitateafaracenzura Ro
Adevarata Inviere
14 apr 11:13
Răspunde | Votează email 4 email
Realitateafaracenzura Ro
Inselatorie 100%.

Eu ma intreb, Cand este adevarata inviewre. La pastele catolicilor, sau a ortodocsilor?
1
EUR
4.7556
RON
20 Oct
noapte 9 °
zi 24 °
Ultimele joburi adaugate
24 H