Misteriosul Stonehenge: Cercetătorii au descoperit ce ascundeau pietrele preistorice FOTO

Publicat: Miercuri, 10 Octombrie 2012 11:10 // Actualizat: Miercuri, 10 Octombrie 2012 16:09 // Sursa: Mediafax

O scanare 3D revoluţionară a ansamblului de pietre preistorice a arătat că celebrul complex Stonehenge, din Wiltshire, Anglia, a fost construit pentru ca imaginile sculptate să fie luminate asemenea unei expoziţii, fiind demonstrată astfel importanţa solstiţiului de iarnă pentru civilizaţia preistorică.

Foto: Albo, Shutterstock

Cea mai nouă tehnologie cu laser 3D a evidenţiat atât noi dovezi ale importanţei solstiţiului de iarnă pentru creatorii pietrelor, cât şi 71 de imagini noi care au devenit invizibile pentru ochiul liber din cauza alterării pietrei de-a lungul timpului.

Această descoperire sugerează că meşterii lucrători în piatră au folosit cele mai bune materiale acolo unde razele soarelui urmau să atingă pietrele, asigurându-se astfel că vor străluci în timpul apusului soarelui de solstiţiu de iarnă, sau la răsăritul din ziua cea mai lungă.

Scanarea cu laser a descoperit şi alte sculpturi preistorice, inclusiv 71 de imagini cu capete de securi din Epoca Bronzului, cioplite în cinci din pietrele uriaşe, numărul total de astfel de sculpturi descoperite la Stonehenge ajungând la 115.

Pentru a găsi aceste imagini sculptate, invizibile pentru ochiul liber, cercetătorii de la English Heritage au analizat 850 de gigabiţi de informaţie. Scannerele 3D au fost folosite la înregistrarea micro-topografică a miliarde de puncte de pe suprafaţa monumentului Stonehenge, alcătuit din 83 de pietre. Analiza detaliată a informaţiilor a fost posibilă prin eliminarea a 1-3 milimetri din suprafaţa alterată (de culoare închisă) a pietrei, fiind obţinute astfel forme de mărimi diferite.

Tehnicile variate folosite şi munca îndelungată confirmă nu numai că monumentul a fost construit cu intenţia de a fi aliniat pe axa soarelui la solstiţiile de vară şi de iarnă, dar şi că priveliştea din nord-est avea o importanţă deosebită.

Cercetătorii sunt de părere că pietrele erau, evident, menite să fie accesate din direcţia nord-est, dinspre vechea alee procesională, înspre apusul de solstiţiu de iarnă. Acest lucru arată importanţa deosebită a fenomenului astronomic pentru oamenii preistorici, tradusă prin eforturile făcute pentru a crea un spectacol de efect pentru cei care veneau din nord-est.

Imagini ascunse pe pietrele de la Stonehenge

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
galerie de artă pietre preistorice Stonehenge Stonehenge galerie de artă
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
17 apr 11:51
...mai mare sit arheologic din neolitic din nordul Europei, cel de la Durrington Walls, aflat la 3 kilometri de Stonehenge. Ansamblul Stonehenge este format din patru cercuri concentrice construite din blocuri megalitice. Arheologii au descoperit dovezi care atestă faptul că acest...
1
EUR
4.8332
RON
29 Mar
noapte 7 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H