Misterul dispariţiei celei mai mari civilizaţii antice, rezolvat de un cercetător român

Misterioasa dispariţie a uneia dintre primele mari civilizaţii ale lumii, în urmă cu 4.000 de ani, în teritoriul ocupat acum de India, Pakistan, Nepal şi Bangaldesh, a fost provocată de schimbările climatice, potrivit unui cercetător român.
Romania TV
29 mai 2012, 15:36
Misterul dispariţiei celei mai mari civilizaţii antice, rezolvat de un cercetător român

Egiptul şi Mesopotamia sunt cele mai cunoscute civilizaţii antice ale lumii, însă cea mai mare dintre ele a fost civilizaţia Indusului sau Harappa. Aceasta se întindea pe un teritoriu de peste un milion de kilometri pătraţi, pe câmpiile fluviului Indus, de la Marea Arabiei la Gange, iar populaţia sa reprezenta 10% din cea mondială. Cel mai cunoscut oraş al său este Mohenjo-daro.

Civilizaţia Indusului a început să se dezvolte acum 5.200 de ani, însă s-a dezintegrat în urmă cu 3.900-3.000 de ani. Populaţia a abadonat oraşele şi a migrat în est.

„Antichitatea ştia despre Egipt şi Mesopotamia, dar civilizaţia Indusului, care a fost mult mai mare decât acestea două, a fost complet uitată până în anii 1920”, a declarat cercetătorul român Liviu Giosan, geolog la Woods Hole Oceanographic Institution din Massachesetts, SUA. „Sunt atât de multe lucruri pe care nu le ştim încă despre această civilizaţie”, a mai spus Giosan.

În urmă cu un secol, cercetătorii au început să descopere diverse ruine ale aşezărilor civilizaţiei Harappa, de-a lungul fluviului Indus şi al afluenţilor săi, precum şi în regiunea deşertică imensă de la graniţa Indiei cu Pakistanul. S-au găsit dovezi ale unor oraşe sofisticate, legături maritime cu Mesopotamia, rute interne de comerţ, artă şi o scriere încă nedescifrată.

„Aveau oraşe construite în caroiaje, cu o canalizare foarte bună, care nu s-a mai întâlnit până pe vremea romanilor. Aveau o societate mai democratică decât Egiptul sau Mesopotamia – nu au fost construite structuri mari pentru personalităţile importante precum regii sau faraonii”, explică Giosan.

„Până acum, au existat o mulţime de speculaţii legate de această cultură antică misterioasă şi râurile care îi dădeau viaţă”, mai spune cercetătorul român.

Giosan şi colegii său au reconstruit terenul cu câmpii şi râuri unde s-a dezvoltat civilizaţia Harappa, iar descoperirea lor rezolvă misterul dispariţiei acestei mari culturi.

„Cercetarea noastră arată că schimbările climatice au fost cele care au dus la prăbuşirea unei civilizaţii întregi„, explică Giosan.

Cercetătorii au analizat datele satelitare despre terenul influenţat de Indus şi de râurile din apropiere şi au colectat mostre de sedimente de pe coasta Mării Arabiei până pe văile Punjabului şi deşertul Thar.

După ce au colectat dovezile geologice, cercetătorii au putut afla mai multe despre migraţia înspre est a populaţiei şi declinul civilizaţiei Harappa.

În zonă treceau doar râuri hrănite de ploile musonice. Iniţial, râurile alimentate de musoni provocau inundaţii devastatoare. De-a lungul timpului, musonii au slăbit în forţă, permiţând dezvoltarea agriculturii şi civilizaţiei de-a lungul râurilor.

„Insolaţia – energia solară primită de Pământ de la Soare – variază în cicluri, care au un impact asupra musonilor. În ultimii 10.000 de ani, emisfera nordică a avut cea mai mare insolaţie în urmă cu 7.000-5.000 de ani, iar de atunci este în scădere. Clima de pe Terra este condusă de Soare, iar sezonul musonic este afectat de o insolaţie mai mică, ducând la o forţă mai mică a ploilor. Acest lucru înseamnă că în regiunile afectate de musoni a plouat din ce în ce mai puţin”, explică Giosan. În cele din urmă, râurile alimentate de musoni au rămas cu prea puţină apă şi s-au uscat, iar oamenii au trebuit să plece. De-a lungul secolelor, populaţia Harappa s-a mutat înspre bazinul Gangelui.

„Oraşele mari au dispărut, însă comunităţile mici agriculturale au supravieţuit. Mare parte din arta urbană, precum scrierea, a dispărut, dar agricultura a continuat şi chiar s-a diversificat”, mai spune cercetătorul român.

Studiul a apărut în ediţia online de pe 28 mai a revistei Proceedings of the National Academy of Sciences.

DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
De ce a vărsat lacrimi Andreea Marin ultima dată! „Despărțirea este mult, mult mai grea!“
Fanatik.ro
Zodiile care au o stea în frunte până la finalul lunii mai. Se bucură de avantaje, bani mulți și relații de dragoste
Capital.ro
Apare o nouă taxă din 26 mai. S-a dat deja ordin în România. Se va plăti la fiecare intrare
Playtech.ro
Obligatoriu din 10 iunie pentru romanii care nu locuiesc la adresa din buletin. Termenul a scăzut la 15 zile
DailyBusiness
Noi scumpiri pentru români. Facturi mai mari la energie, bilete de tren şi fructe mai scumpe
Adevarul
O comună din Sibiu, în plină dezvoltare datorită viitoarei conexiuni la două autostrăzi. „Tineri din alte părți aleg să se mute aici”
wowbiz.ro
Alex Bodi, PRIMELE DECLARAȚII exclusive pentru WOWbiz despre așa zisul amantlâc cu soția lui Dan Alexa
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Ungaria, îngenuncheată de deciziile lui Orban. Colaps financiar la Budapesta
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Doliu în aviație! A murit fostul șef al companiei Lufthansa
Cancan.ro
Devastator! Ce le fac șeicii din Dubai fetelor la Porta Potty Party. Prietena Mariei Kovalchuk: 'Fie o biciuia, fie o amenința cu…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
George Simion a făcut marele anunț. Ce se va întâmpla cu fostul candidat, Călin Georgescu: O practică obişnuită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
A murit fostul lider al Uruguayului, considerat „cel mai sărac președinte din lume”. José „Pepe” Mujica avea 89 de ani
Sondaj CURS pentru alegerile prezidențiale 2025, turul 2: George Simion – 52%, Nicușor Dan – 48%
MediaFlux
EXCLUSIV PAPARAZZI Denisa Tănase, fosta solistă a trupei Bambi, a dat lovitura în afaceri! De la sute de euro la milioane în câțiva ani FOTO
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
ÎCCJ o face scăpată pe judecătoarea care a întrebat dacă mortul e prezent în sală