Misterul DOLARULUI şi a altor monede. Ce simboluri transmite faimoasa monedă internaţională

Simbolul dolarului este unul dintre cele mai puternice din lume. Potrivit experţilor în materie, dolarul reprezintă visul american şi succesul, şi totodată consumerismul, avariţia şi capitalismul.

04 iun. 2019, 11:02
Misterul DOLARULUI şi a altor monede. Ce simboluri transmite faimoasa monedă internaţională

Originea curioasă a simbolului dolarului

Simbolul dolarului este una dintre cele mai puternice monede din lume. Acesta reprezintă visul american  şi succesul, dar şi consumerismul, cupiditatea şi capitalismul.

Imprumutat din cultura pop, reprodusă într-o serigrafie de către  Andy Warhol, faimoasa monedă a fost de asemenea folosită în codificarea informatică. Cu toate acestea, originile sombolului dolarului – „un S barat cu două linii verticale care „taie” litera S” cu două linii paralele verticale rămân neclare.

Istoria lirei sterline

Istoria lirei este veche de  mai mult de 1200 de ani. A fost folosită pentru prima dată de către romani ca o abreviere a „libra pondo”, sau „un kilogram în greutate”, unitatea de bază a greutății  ce datează din timpul imperiului. Anglo-saxonii au păstrat litera „L ” și bara transversală, care a apărut ulterior.

„Talerul” Regatului Boemiei

În 1520, Regatul Boemiei a bătut monedă folosind argintul exploatat din mina Joachimsthal situată în Valea lui Joachim. Moneda a fost supranumită „joachimsthaler”(în Germană), n.r., care ar fi fost apoi schimbat în  „thaler”. Primii imigranți olandezi care au sosit pe teritoriul american ar fi folosit aceste monede, iar numele acestora ar fi  „daler” –  şi al cărui derivat a fost „dolarul”, o dată cu primii olandezi care au ajuns pe pământ american.

Origine ezoterică

Unii specialişti identifică și acronimul dolarului ca  ca fiind reprezentarea unui șarpe pe o cruce creștină. Ar fi o referire la Moise, care a înfășurat un șarpe de bronz în jurul unui catarg pentru a vindeca oamenii mușcați de şarpe.

Legătură cu Spania

O altă versiune stabilește o similitudine între stâlpii de la intrarea în Strâmtoarea Gibraltar și cele de pe stema națională a Spaniei și secolele XVIII și XIX, dolarul spaniol, care a fost, de asemenea, cunoscut sub denumirea opt sau „peso”. Cei doi stâlpi au fost înconjurați format un S. Datorită numeroaselor schimburi comerciale dintre americanii spanioli și americanii englezi, în timpul epocii coloniale, aceasta este teoria cea mai acceptată.

O imprimantă tip Philadelphia

Ar trebui să ne întoarcem în anii 1790, în Philadelphia pentru a găsi primele seme ale tipăririi dolarului, cu ajutorul unei tiparniţe. Un american patriot înflăcărat sau cel puțin scoţian anti-englez,  numit Archibald Binny,s-ar afla la originea dolarului.