Misterul galaxiilor dispărute, rezolvat de astronomi VIDEO

O echipă de astronomi europeni a reuşit să facă o legătură între viteza cu care se formează stelele într-o galaxie şi numărul total al galaxiilor, având în vedere că o generaţie mai densă de stele poate expulza gazul necesar pentru a se hrăni şi a creşte, informează joi agenţia EFE, care citează un studiu publicat de revista britanică Nature.

RomaniaTV.net
25 iul. 2013, 18:33
Misterul galaxiilor dispărute, rezolvat de astronomi VIDEO

Descoperirea a fost posibilă graţie unor imagini performante obţinute de la galaxia spiralată Sculptor, numită şi NGC 253, aflată la 11,5 milioane de ani lumină de Sistemul Solar, în care se pot vedea „coloane fumegânde de gaz dens şi rece expulzate din centrul discului galactic”, potrivit Observatorului Meridional European (ESO), scrie Agerpres.

Cu ajutorul telescopului ALMA, situat în Atacama (Chile), experţii au observat cum formarea accelerată de stele poate „absorbi gazul unei galaxii’, generând ‘imagini uimitoare cu jeturi uriaşe de gaz molecular expulzate” în gol, notează studiul publicat de revista Nature.

„Cu rezoluţia şi precizia extraordinară a telescopului ALMA, am putut vedea clar, pentru prima dată, concentraţii masive de gaz rece expulzat de undele expansive de intensă presiune create de stelele tinere”, a declarat Alberto Bolatto, astronom la Universitatea din Maryland.

„Cantitatea de gaz pe care am măsurat-o ne oferă indicii evidente că unele galaxii în creştere lansează mai mult gaz decât cel pe care îl absorb”, a precizat el. Mai concret, cercetătorii au determinat că se expulzează gaz molecular echivalent cu o masă de zece ori mai mare decât cea a Soarelui, la o viteză de între 150.000 şi un milion de kilometri pe oră oră.

Principala consecinţă a acestui fapt este că generaţiile viitoare de stele vor rămâne fără combustibilul necesar pentru a se forma şi a creşte. Descoperirea explică şi de ce există în univers o penurie de galaxii cu înaltă densitate de stele, fapt ce provoacă surprindere în comunitatea ştiinţifică.