Ponta: Mişu Negriţoiu va prelua postul de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară

Preşedintele ING Bank Romania Mişu Negriţoiu va deveni noul preşedinte al ASF, transmite România TV. Decizia privind numele viitorului şef al Autorităţii a fost luată după o discuţie pe această temă între prim-ministrul Victor Ponta şi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

26 mart. 2014, 09:05
Ponta: Mişu Negriţoiu va prelua postul de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară

Victor Ponta s-a întâlnit miercuri cu Mugur Isărescu, cei doi convenind asupra desemnării lui Mişu Negriţoiu drept preşedinte al ASF. „Vrem să avem o ASF la standarde europene, depolitizată, cu eficienţa şi credibilitatea unei instituţii precum Banca Naţională. Pentru conducerea instituţiei considerăm că domnul Negriţoiu are pregătirea şi profilul necesare pentru a duce la îndeplinire un asemenea proiect. Am discutat cu el despre acest proiect pentru că este un proiect lung şi dificil”, a decarat primul-ministru.

Mişu Negriţoiu s-a născut în 1950 la Dăbuleni şi a absolvit cursurile Academiei de Studii Economice din Bucureşti, iar după absolvire a lucrat în comerţul exterior. La începutul anilor ’90 devine preşedinte al Agenţiei Române de Dezvoltare. În 1992-1993 a fost ministru de stat şi prim-vicepremier în guvernul Văcăroiu, fiind însărcinat cu reforma sistemului economic de stat. În urma unor disensiuni generate de reticenţele unor oficiali ai puterii faţă de accelerarea reformei, Negriţoiu a demisionat din guvern pentru ca în 1994 să devină consilier prezidenţial al lui Ion Iliescu.

În 1996 a fost ales ca deputat pe listele PDSR, dar a demisionat şi de acolo la numai câteva luni pentru a activa în sectorul bancar privat devenind în 2006 director general al ING Bank Romania.

Mişu Negriţoiu îl va înlocui pe Dan Radu Ruşanu, aflat în arest preventiv pentru 30 de zile în urma dosarului ASF-Carpatica. Actualmente, preşedinţia ASF este deţinută cu titlu interimar de către Daniel Dăianu.

Rușanu a fost reținut pe 25 februarie de procurorii DNA pentru săvârșirea infracțiunilor de favorizare a infractorului și influențare a declarațiilor.

„Din ordonanța de extindere a urmăririi penale a rezultat că există date și indicii rezonabile conform cărora, pentru perpetuarea situației de favorizare a SC Carpatica Asig SA și urmărind impunerea în cadrul consiliului ASF a anumitor persoane, dar și întărirea propriei puteri decizionale, Dan Radu Rușanu a efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonanțe de urgență de către Guvernul României care să dea caracter normativ și obligatoriu intereselor sale personale și de grup. Astfel, potrivit probelor administrate până în prezent, a rezultat că suspectul Rușanu a întocmit, în fapt, proiectul ordonanței de urgență pentru modificarea și completarea OUG 93/2013 privind înființarea, organizarea și funcționarea Autorității de Supraveghere Financiară, precum și pentru modificarea Legii 136/1995, privind asigurările și reasigurările în România și a avizat, în calitate de președinte al ASF, proiectul de lege, care a fost ulterior adoptat în ședința de guvern din 16.10.2013 și publicat în Monitorul Oficial al României în 18.10.2013”, declară DNA.

Procurorii susțin că, pentru atingerea intereselor personale, Dan Radu Rușanu, în complicitate cu inițiatorul de drept al proiectului de lege, s-a prevalat de angajamentele legislative și instituționale pe care ASF și le-a asumat cu Fondul Monetar Internațional și cu reprezentanții Comisiei Europene, pentru introducerea unor modificări în proiectul de ordonanță de urgență, care au constat în interpretarea subiectivă și părtinitoare privind cerințele legate de calificările profesionale minime pe care trebuiau să le aibă membrii Consiliului.

„Astfel, cunoscând faptul că Daniel Tudor, la acea dată vicepreședintele sectorului de supraveghere a asigurărilor, nu își echivalase studiile efectuate în afara țării, a impus și a obținut modificarea legislației, în sensul introducerii, ca și condiție, pentru a ocupa funcția de membru al Consiliului ASF, experiența profesională în domeniul financiar a instituțiilor de credit și/sau a instituțiilor financiare nebancare de minimum 9 ani de la data absolvirii studiilor. O altă prevedere a cărei reglementare a obținut-o în cadrul ședinței de guvern din 16.10.2013 a constituit-o concentrarea, sub autoritatea exclusivă a președintelui ASF, a deciziei de declanșare sau nu a unor controale la societățile de asigurări, inopinate, îngrădind astfel atribuțiile vicepreședinților sectoarelor supravegheate, care se presupune că aveau competențele să decidă oportunitatea instituirii unor astfel de controale”, mai precizează DNA.

Sursa citată menționează că, în acest mod, Dan Radu Rușanu a urmărit și a obținut foloase necuvenite, prin încălcarea normelor de drept, aducând vătămări, atât instituției ASF, care, ca organism administrativ autonom de specialitate, trebuie să funcționeze, guvernat de principiul transparenței instituționale, cât și lui Daniel Tudor.