MIT SAU REALITATE. Îngraşă pâinea?

Painea este considerata de cei mai multi dusmanul dietelor. Eliminarea painii din alimentatie constituie una dintre principalele masuri pe care cei mai multi oameni le iau atunci cand doresc sa scape de kilogramele in plus. Exista cazuri in care aceasta masura aduce rezultatele dorite, dar exista si situatii in care renuntarea la paine nu se reflecta asupra greutatii corporale.

25 apr. 2015, 10:42
MIT SAU REALITATE. Îngraşă pâinea?

Este firesc, prin urmare, sa ne intrebam daca intr-adevar consumul de paine poate fi corelat cu supraponderalitatea sau cu obezitatea si care sunt explicatiile stiintifice care ar putea sa stea la baza acestor concluzii.

Timp de secole, graul a ramas, cel putin in tarile europene, baza alimentatiei, furnizand toate elementele necesare bunei functionari a organismului: saruri minerale, calciu, magneziu, sodiu, potasiu, clor, sulf, siliciu, zinc, mangan, cobalt, cupru, iod, arsenic, amidon, vitaminele A, grupul B, E (in germenii de grau), K, D, PP, fermenti, acizi grasi polinesaturati, antioxidanti, pigmenti vegetali, fitohormoni, glicozizi, alcaloizi, taninuri.

In plus, contine si toti aminoacizii esentiali pe care organismul uman trebuie sa ii preia din alimente, explica pentru ziare.com nutritionistul Adina Rusu.

Painea alba (270 calorii la 100 grame) este foarte saraca in substante hranitoare, fiind, din cauza rafinarii fainii, lipsita de vitamine, saruri minerale siproteine. In schimb, fiind mai saraca in fibre, este mai bine tolerata la nivel digestiv decat cea integrala.

Consumata calda, produce balonari, gradul sau de umiditate diminuand secretia enzimelor salivare care ajuta la digerarea amidonului. Acest tip de paine ar trebui evitat, deoarece incurajeaza aparitia obezitatii si a sindromului metabolic (diabet, hipertensiune, boli vasculare etc).

Citeşte mai mult pe bzi.ro