Miting pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, la Târgu-Mureş: „Vrem libertate deplină” VIDEO

Manifestaţie de amploare la Târgu Mureş pentru autonomia Ţinutului Secuiesc. 5.000 de persoane s-au adunat, duminică, la Monumentul Secuilor Martiri din Târgu Mureş, pentru a participa la mitingul pentru autonomie organizat de Consiliul Naţional Secuiesc. Participanţii au purtat steaguri secuieşti, dar şi ale partidului extremist maghiar Jobbik, deşi preşedintele Partidul Civic Maghiar, Biro Zsolt, susţine că a interzis participarea extremiştilor.

10 mart. 2013, 10:12
Miting pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, la Târgu-Mureş: „Vrem libertate deplină”  VIDEO

Cei aproximativ 5.000 de manifestanţi care au participat la mitingul pentru autonomie au parcurs pe jos distanţa dintre Monumentul Secuilor Martiri şi Prefectura Mureş, cântând şi scandând „autonomie!”.

Pe drum, aceştia s-au intersectat cu un grup format din circa 20 de persoane care aveau un tricolor, însă nu au existat schimburi de replici, astfel că nu s-au înregistrat incidente.

Ajunşi la Prefectură, reprezentanţii manifestanţilor au predat petiţia adoptată unui angajat al instituţiei, iar liderul Consiliului Naţional Secuiesc, Izsak Balazs, a vrut să-i lase acestuia şi un steag secuiesc. Reprezentantul Prefecturii Mureş însă a primit doar petiţia, refuzând steagul.

Reprezentanţii CNS au plecat apoi către Palatul Culturii din Tîrgu Mureş, unde urmează să fie acordate premiile „Gabor Aron”.

UPDATE 20:00 Participanţii la mitingul pentru autonomie au adoptat o petiţie în care cer autonomia Ţinutului Secuiesc şi încetarea „luptei împotriva simbolurilor secuilor”, aceasta urmând să fie trimisă Guvernului, transmite Mediafax.

Manifestanţii au adoptat o petiţie adresată Guvernului, care va fi înmânată reprezentanţilor Prefecturii Mureş, în care solicită autonomie pentru Ţinutul Secuiesc, libertate pentru secui şi cer autorităţilor să „înceteze lupta împotriva simbolurilor secuieşti”, precum şi „hărţuirea şi ameninţarea maghiarilor şi secuilor”.

Participanţii cer în petiţie ca Ţinutul Secuiesc să devină regiune administrativă de sine stătătoare şi garantarea prin lege a autonomiei teritoriale. Totodată, ei protestează faţă de o reorganizare administrativă care „lezează interesele secuilor”.

„Protestăm faţă de folosirea instituţiilor statului pentru asuprirea, intimidarea şi hărţuirea cetăţenilor români de etnie maghiară, solicităm ca autorităţile să înceteze lupta împotriva simbolurilor secuieşti, hărţuirea şi ameninţare secuilor, vrem libertate deplină şi reală pentru toţi secuii”, se arată în petiţie.

Printre participanţi s-au aflat liderul Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) Tokes Laszlo, preşedintele PCM, Biro Zsolt, cel al PPMT, Toro T. Tibor, dar şi liderul Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsak Balazs. Totodată, la miting au luat parte şi Marc Gafarot I. Monjo din partea Partidului pentru Convergenţa Catalană.

Manifestarea a început prin rostirea unei rugăciuni, urmând să aibă loc discursurile oficiale. Participanţii poartă pancarte cu mesaje pro-autonomie, precum „Ţinutul Secuiesc – Szekelyland”.

Mitingul pentru autonomie a fost organizat de CNS şi a primit acceptul Comisiei de avizare, la manifestare urmând să asiste şi un procuror anume desemnat, pentru a constata eventualele situaţii în care se încalcă legea şi pentru a dispune măsuri.

Manifestaţii pentru autonomia Ţinutului Secuiesc au avut loc în mai multe oraşe importante din Europa şi America. Circa 500 de oameni au protestat în faţa Ambasadei României din Viena, în timp ce la Stockholm s-au strâns circa 70 de persoane. 35 de manifestanţi au cerut autonomia Ţinutului şi la Helsinki. În Europa, manifestaţii au mai avut loc la Londra, Bruxelles, Haga şi Munchen.

De asemenea, mitinguri au fost organizate în Statele Unite şi Canada. La Cleveland, 150 de persoane au demonstrat în faţa unei biserici. Iar 20 de oameni au luat parte la un flashmob în apropiere de Casa Albă, din Washington.

De departe, cea mai importantă manifestaţie a avut loc în faţa Ambasadei României de la Budapesta. Peste 1.000 de oameni au fluturat steaguri ale Ţinutului Secuiesc şi Ungariei.